Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С благороднита си цел "Капачки за бъдеще" обедини стотици хиляди българи

За превоза на събраното има нужда от все по-големи контейнери
Снимка: Личен архив

За силата на една кампания или кауза може да се съди и по хората, които тя привлича, общността, която тя формира, участниците, които се ангажират с дадено събитие или идея.

Такава кампания, и то дългосрочна, се оказа благородната инициатива "Капачки за бъдеще".

С течение на времето движението за събиране на капачки обхваща все повече хора и институции и продължава да надгражда наличните ресурси – добавя нови пунктове, нови участници, нови начини за участие и дарение.

До този момент със събирането на пластмасови капачки кампанията е осигурила 22 кувьоза за новородените български деца в 22 общински болници, като в същото време спомага за опазване на околната среда.

В България кампании за събиране на капачки има може би вече 9 години. Първата акция на "Капачки за бъдеще" беше през октомври 2017 година – разказа пред Радио София Лазар Радков.

Оттогава, от първите 8 тона пластмаса, до сега - през последната акция са събрани около 120 тона, все повече хора, семейства и работни организации се присъединяват към мисията и целта – закупуване на кувьози за нуждаещите се от по-специални грижи бебета.

Лазар Радков си припомни как с Мартина Йорданова са започнали, как са „се заровили“ и разбрали, че 1 от 10 деца се ражда недоносено, 1 от 3 бебета, престояли в кувьоз получава някакво увреждане на зрението, а тези апарати в по-малките болници са се оказали много стари…

И от идеята и експеримента се стига до тези впечатляващи резултати.

Най-голямото постижение на кампанията е, че тя обедини стотици хиляди от цялата страна. През дарените кувьози до миналата година бяха минали над 250 бебенца. Над 600 са доброволните пунктове за събиране в над 150 населени места. Хората видяха, че от нещо незначително – някакви си капачки, се получава нещо смислено.

Още повече, че сумарно са били рециклирани 190 тона пластмаса.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече финансова грамотност за малки и големи в Световната седмица на парите

Национална образователна кампания за финансова грамотност за деца, уебинар,  публичен дебат с участието на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и икономиста Лъчезар Богданов на тема “Готова ли е България за Еврозоната?”, младежко състезание, студентска викторина и дори конкурс за детска рисунка са..

публикувано на 20.03.23 в 17:51

Искаш ли да си IT? Можеш!

Неправителствената организация SkillsAssembly в сътрудничество с една от водещите технологични компании и с участието на най-голямата ИТ трейнинг компания в България ITCE стартират петото издание на съвместната си програма Jump2IT . Академията за преквалификация на хора без опит в ИТ индустрията дава възможност на участниците да..

публикувано на 20.03.23 в 16:59

Млади гласоподаватели питат за бъдещето си в предизборни дебати

Студентският клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националният младежки форум и Студентската асоциация за изследване на международните отношения към УНСС организират второто издание на голямата кампания „ Лигата на младите гласоподаватели ”. „Поредните избори отново повдига въпроса защо гласуваме въобще –..

публикувано на 20.03.23 в 15:56

Отново гасим лампите за Часът на Земята

На 25.03.23 в цялата страна за 16 път ще отбележим ежегодната кампания на WWF "Часът на Земята". Инициативата ще се проведе с фокус върху възстановяването на местообитания на ключови за екосистемата животински видове. Приканват се всички граждани да изключат осветлението в домовете си и в обществените сгради за един час. България е част от..

публикувано на 20.03.23 в 15:30
Мая Илиева (на преден план)

Мая Илиева: Някои медицински сестри живеят в болниците

Между 50 и 250 часа повече на месец са работили медицински специалисти в някои болници при разрешени 150 часа на година. Това е най-драстичното нарушение, на което са се натъкнали от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). За това съобщи пред Радио София председателят му Мая Илиева. Били са проверени многопрофилни..

публикувано на 20.03.23 в 14:42

Творчеството на Апостол Карамитев представено в изложба

През 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Апостол Карамитев, като по този повод на 23 март пред Народния театър се открива документална изложба. Тя е озаглавена "Апостол Карамитев - актьорът рицар" и в нея 28 табла разказват за живота и творчеството на незабравимия български актьор. Подробности пред Радио София разказа Тинка..

публикувано на 20.03.23 в 14:13

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има увеличена..

публикувано на 20.03.23 в 13:55