Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съзнание и знания за природата - залог за бъдещето на всички

Подготвени ли са да се справят с промените в климата младите хора? Какви са качествата и уменията, които е необходимо да развиват? Отговор на тези въпроси потърсихме в "Радиоприемница" инж. Николай Николов - учител по физика и астрономия в столичното 119-о средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" и преподавател в Нов български университет и Евгения Павлова, ученичка в 11-и клас.

Николай и Евгения са част от проекта "Зелено сътрудничество отвъд границите" на "Джуниър ачийвмънт", в който ученици от България и Норвегия развиват стартъп идеи за адресиране на промените в климата. Обучението по програмата започва в началото на втория учебен срок, като обхваща 20 български училища. Общо 20 преподаватели вече са подготвени за по-нататъшно участие в проекта, като те поддържат връзка помежду си в социалните мрежи и постоянно обменят информация и натрупан опит.

Развиването на предприемаческите умения е една от предпоставките за справяне с глобалните предизвикателства, част от които са и климатичните промени. Много важен фактор, обаче, е и придобитата култура в семейството, възпитанието, образованието, посочи инж. Николов. Самият той провокира учениците, на които преподава, с конкретни примери и инициативи, посветени на Деня на Земята, Международния ден на водата, Международния ден на Черно море и др.

Евгения Павлова отбеляза повишената си чувствителност към опазването на природата и съзнанието за въздействието ни върху околната среда. Най-простичкото нещо е, когато видим боклук на улицата, да се наведем да го приберем и да го изхвърлим на определеното за това място, припомни Евгения. Тя разказа интересен пример за рециклиране на стъклени бутилки чрез разтопяване на стъклото и превръщането им в чинии, които след това биват оцветявани.

Прави впечатление добрата подготовка на студентите в специалност "Екология и опазване на околната среда", тъй като този предмет е свързан и с химията, биологията и дори математиката. Те са готови да участват активно в изследвания, насочени към реакцията на климатичните промени. Николай Николов прогнозира още, че една от професиите, които ще се търсят много през следващите години, е учителската. Специалистите по екология също ще са много важни. Той даде пример, че дори в Италия вече е въведен предмет "Климат" в средното образование.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39