Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За хокея в България от А до Я с Мартин Миланов

Снимка: http://hockey.bg

Думата „хокей“ вероятно произлиза от френското „hoquet“, което означава „гега на овчар“. С такива „геги“ британските войници в Канада гонели празни кутии по леда. Тази игра се харесала на студентите от Монреалския университет и през 1878 г. те съставили първите ѝ правила. Хокеят на лед се оказва много зрелищна игра, която в началото на ХХ век била пренесена и в Европа под името „канадски хокей“. С течение на времето определението „канадски“ отпада. В днешни дни хокеят е един от най-популярните спортове в страни като Канада, САЩ, Русия, Финландия, Швеция, Чехия, Словакия и Германия.

Хокеят е част от програмата на зимните олимпийски игри от самото начало, от първите Зимни олимпийски игри през 1924 г. в Шамони, Франция. Ежегодно се провежда и световно първенство по хокей на лед.

В България този спорт не е сред най-разпространените, но през годините сънародниците ни постигат значителни успехи. Български младежи показват таланта си и в множество чуждестранни отбори из целия свят.

През март 2020 година София ще бъде домакин на  световното първенство по хокей за юноши до 18 години във втора дивизия, група „Б“. Това обяви Международната федерация по хокей на лед (IIHF).  Първоначалният план беше състезанието да се състои в Тянджин, Китай, но поради  опасността от коронавирус, се наложи първенството да смени локацията си. България беше утвърдена като домакин, поради възможността й бързо да предостави терен и квартири за международните участници. Шампионатът ще се проведе от 23 до 29 март. В него ще участват освен България и Китай и отборите на Австралия, Хърватия, Нидерландия и Испания. IIHF благодари на официалната си уеб страница на Българската федерация по хокей на лед за поемането на организацията на това световно първенство в толкова кратки срокове.

Още за първенството, българските успехи в хокея и проблемите пред този спорт в страната ни, чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с Мартин Миланов, председател на Българската федерация по хокей на лед, дългогодишен състезател и треньор на деца и възрастни.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жилищното строителство е в много добро състояние

Жилищното строителство, което е голяма част от целия строителен сектор, е в много добро състояние. Браншът имаше шанс да не бъде ограничаван по време на пандемията. Друг важен фактор е, че интересът към жилищата в големите градове не само че не намаля, но дори се увеличи. Това заяви пред Радио София инж. Георги Шопов , председател на Националната..

публикувано на 26.10.20 в 15:26
Марио Хосен

"Варненско лято" – един от малкото проведени фестивали в Европа

Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе закрит с гостуване на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с главния диригент Марк Кадин.  Събитието се оказва един от малкото успешно реализирани фестивали в Европа в новите условия на кризата с коронавируса, каза артистичният диригент на “Варненско лято” Марио Хосен пред..

публикувано на 26.10.20 в 14:06

За 2021 г. е много актуално да се носят лежерни буфан ръкави

„Облeчи ce нeпpaвилнo и щe зaпoмнят дpexaтa. Облечи ce безупречно и ще  запомнят теб“, казва френската модна дизайнерка Коко Шанел, а ние няма  как да не се съгласим с нея. Независимо дали говорим за висша мода или ежедневно облекло, стилът е важен за нашето его и до голяма степен за начина, по който ни възприемат другите. Разбира се, книгата не може..

публикувано на 26.10.20 в 13:50

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27

Един персонаж не е задължително да прави само добри неща, за да възпитава

По книжарниците вече може да се намери продължението на книгата за тийнейджъри “Кало Змея 2 - Чудовища като мен”. Писателят Милен Хальов е замислил книгата като трилогия. Клишето гласи, че втората част на една трилогия е най-трудна за написване, но при него не е било така. “В момента, ако трябва да ги сложа на кантар, третата ми е най-трудна. Втората..

публикувано на 26.10.20 в 12:04
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54