Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Верона - мека на любовта или символ на туризма

Снимка: Pixabay

Меката на влюбените и едно от най-романтичните места в света, е къщата на Жулиета в града на любовта Верона

За първи път от 1930 г. тази година тя отваря врати за настаняване около Деня на влюбените, дори една от големите онлайн платформи за настаняване организира конкурс за любовна история, победителите, в който ще пренощуват в къщата на невъзможната любов.

Късметлиите ще имат на разположение личен иконом и ще вечерят на свещи в голямата трапезария, която ще бъде украсена с много цветя, а храната ще е приготвена от притежателят на две звезди „Мишлен“ Джанкарло Пербелини.
След това влюбените ще пренощуват в стая в средновековен стил и то в оригиналното легло на Жулиета от класическия филм от 68 на Франко Дзефирели.

Самата къща се намира на Виа Капело 23 във Верона и определено е една от топ забележителностите в която ежегодно се тълпят стотици хиляди туристи, особено през лятото и покрай Св. Валентин. Разбира се, всички легенди около дома във Верона, е една романтична измислица, от която туризмът охотно се възползва.

Всъщност къщата е типично имение от XIV век с масивна дефанзивна фасада откъм улицата и уютен вътрешен двор с красиво декорирана средновековна архитектура.

Балконът обаче е добавен едва през XX век с ясната цел да бъде капан за туристи. По едно щастливо за местните предприемачи съвпадение, имението е било собственост на богатата фамилия фармацевти Капело и оттам покрай аналогията с Капулети тръгва и цялата туристическа истерия през XX век. Стените на прохода на къщата приличат на разноцветен килим от любовни послания на посетители, залепени с дъвки за стената. 

Верона е един прекрасен град с история над 2 хилядолетия, който очарова посетителите си. Верона се намира в италианската провинция Венето, на река Адидже и в близост до езерото Гарда.

Красивата атмосфера в града създават множеството исторически сгради, римски и средновековни паметници, заради които той е в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство.

Какво още може да разгледате във Велона - чуйте в звуковия файл
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Златков по трасето

България като домакин на Световното първенство за младежи и девойки по ски

"Спортна среща" - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 07.03.2021 В предаването: разговор от студиото на Радио София с редактора Лъчезар Христов; за..

публикувано на 08.03.21 в 19:42
Кадър от филма „Черупки“

„Черупки“ на Слава Дойчева ще има премиера на София Филм Фест

Последният късометражен филм „Черупки“ на режисьора, сценарист и актриса Слава Дойчева продължава фестивалния си път. След като вече получи награди, филмът е в програмата на София Филм Фест . Ще можем да го гледаме на 14 и 15 март в Дома на киното. Преди това Дойчева познаваме от нейните ленти „Брак“, с Мартина Апостолова, и „Майка две“...

публикувано на 08.03.21 в 18:09

Подпомагат кампании, посветени на жертви от домашно насилие

За трета година на 8 март от фондация „ BCause “ помагат на организации, които работят пряко с жени и деца, преживели от домашно насилие. Почти 6000 лв. са дарени за седмица от индивидуални дарители през двата дарителски инструментa - DMSbg.com и Platformata.bg . „Избрахме днешния ден, защото датата със символно значение, свързана е с..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

„Виктория“ - новият театрален проект на режисьора Йордан Славейков

„Виктория“ е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков . В центъра на монодрамата e конфликтът майка-дъщеря. Това е поредната авторска пиеса за режисьора. “Виктория е съвсем обикновена жена, неуспяла куклена актриса, жена с драматична любовна и семейна история. В моята монодрама се опитвам да отговоря на въпроса какво се..

публикувано на 08.03.21 в 16:35

В район "Изгрев" има пет подлеза, четири от които се нуждаят от сериозен ремонт

Сигнал за проблемен подлез в район "Изгрев" е получен в Радио София. Проблемният подлез се намира между Борисова градина и Семинарията. Подлезът има сериозни проблеми с осветителните тела, мазилката и тавана. “В район "Изгрев" има пет подлеза. Няма целево финансиране за поддръжка на подлези”, коментира кметът на района инж. Делян Георгиев . През..

публикувано на 08.03.21 в 16:22

Граждани протестират срещу инсинератори, искат чист въздух

Граждански сдружения организират протестно шествие, акция и изложба за по-чиста околна среда без горене на отпадъци . Поводите са два и са в двата края на България - търгът за изпълнител на мега проекта за инсинератор в София и инвестиционното предложение за инсинератор в Девня . И двата града вече са с опасно замърсен въздух, който..

публикувано на 08.03.21 в 15:13

Иновативни решения в помощ на медицината

Healthtech mapping е доклад за иновативните решения в медицината. Докладът обхваща всички български технологични решения, реализирани с дигитални технологии в областта на здравеопазването, без тези свързани със създаването на лекарства.    “Healthtech e огромна област сама по себе си и го потвърждава фактът, че докладът е 120 страници...

публикувано на 08.03.21 в 14:09