Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ритъмът като терапия

Всичко в нас и около нас е вибрация и ритъм, казва Мартин Иванов, който се занимава с барабанотерапия. По думите му дори начинът, по който ходим и говорим е ритъм, както и начинът, по който се смеем и обичаме.

Мартин Иванов завършва първо бакалавърска степен в университета в Бъркли, след което продължава магистърска и докторска степен в университетите в Мемфис и в Масачузетс. Има възможност и да преподава “Композиция” и “Хармония” в някои от тези университети, освен това пише и музика за известни джазови оркестри. 

За него откриването на ритъма като форма на личностно развитие и терапия, е свързан с пътя към себенамирането. „Когато открих, че чрез ритъма мога да влизам в съкровенни и интимни кътчета на човешкото същество и познание, когато хората ме допускат до това, разбрах, че правя нещо наистина важно и значимо, не само за мен, но и за хората, и с цялото си сърце заобичах това, което правя, а когато истински обичаш това, което правиш, това си личи и хората започват да ти вярват и се получава нещо, което топли сърцето ти”, коментира Мартин Иванов.

Музикантът разказа, че след прибирането си в България, хората са приемали с недоверие терапията, която той практикува. Мартин създава Институт за съвременно изкуство и терапия “Либера”, в който се обединяват изобразителното изкуство, танц, театър и музика в тяхната терапевтична функция.

Основният мотив в създаването на този институт е работата с деца - аутисти, сираци, деца с различни заболявания. “Ритъмът дава тази сила на децата, въпреки ситуацията, в която се намират, да продължават да се усмихват”, казва той.

Мартин Иванов създава проекта „Терапевтичната сила на ритъма срещу училищнoто насилие и агресия в големи, средни и малки населени с ромски общности места в област Кюстендил“. За обективното отчитане на резултатите от проекта прави входно и изходно измерване на нивата на агресивност и депресивност при участниците. 

“Когато говорим за ромските общности, ритъмът е в кръвта им. Всичко става страхотно, но дисциплината я няма”. Към края на проекта (който продължава една година) Мартин Иванов разбира, че ромите не само нямат дума за дисциплина, но не разбират самото понятие. С ритъм обаче може да се обясни всичко, включително и какво означава последователност и дисциплина.


След едногодишната си работа с учениците отчита, че агресията се понижава при четири от петте училища (в едно училище не е имало такъв проблем). Понижават се средните групови стойности за агресия, което е индикатор за по-спокойна атмосфера и по-толерантни взаимоотношения. Значително спада и процентът на децата с висока агресия. Освен това депресията се понижава в групите на по-големите ученици.

Изводът е, че въздействието чрез ритъм се доказва като ефективен метод за справяне с агресията в училище и начин да се предотврати развитието на депресивни състояния сред учениците от горните класове.

Ритъмът може и да обединява всички. Това се случва с децата - аутисти, които могат да бъдат приобщени, след като хората посетят техния свят и разберат начина, по който те мислят и чувстват. И Мартин Иванов има много положителни примери, с които доказва това.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравка Цветарска: Заедно ще преминем по-леко през предизвикателствата на множествената склероза

Световният ден на множествената склероза – 30 май, тази година преминава под мотото „Свързване“ (connections), а целта на международната инициатива е да повиши информираността за заболяването и да бъдат премахнати ограниченията пред диагностицираните пациенти. Заради пандемията от коронавирус, тази година Фондация „Множествена склероза..

публикувано на 30.05.20 в 09:10
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап...

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18