Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ритъмът като терапия

Всичко в нас и около нас е вибрация и ритъм, казва Мартин Иванов, който се занимава с барабанотерапия. По думите му дори начинът, по който ходим и говорим е ритъм, както и начинът, по който се смеем и обичаме.

Мартин Иванов завършва първо бакалавърска степен в университета в Бъркли, след което продължава магистърска и докторска степен в университетите в Мемфис и в Масачузетс. Има възможност и да преподава “Композиция” и “Хармония” в някои от тези университети, освен това пише и музика за известни джазови оркестри. 

За него откриването на ритъма като форма на личностно развитие и терапия, е свързан с пътя към себенамирането. „Когато открих, че чрез ритъма мога да влизам в съкровенни и интимни кътчета на човешкото същество и познание, когато хората ме допускат до това, разбрах, че правя нещо наистина важно и значимо, не само за мен, но и за хората, и с цялото си сърце заобичах това, което правя, а когато истински обичаш това, което правиш, това си личи и хората започват да ти вярват и се получава нещо, което топли сърцето ти”, коментира Мартин Иванов.

Музикантът разказа, че след прибирането си в България, хората са приемали с недоверие терапията, която той практикува. Мартин създава Институт за съвременно изкуство и терапия “Либера”, в който се обединяват изобразителното изкуство, танц, театър и музика в тяхната терапевтична функция.

Основният мотив в създаването на този институт е работата с деца - аутисти, сираци, деца с различни заболявания. “Ритъмът дава тази сила на децата, въпреки ситуацията, в която се намират, да продължават да се усмихват”, казва той.

Мартин Иванов създава проекта „Терапевтичната сила на ритъма срещу училищнoто насилие и агресия в големи, средни и малки населени с ромски общности места в област Кюстендил“. За обективното отчитане на резултатите от проекта прави входно и изходно измерване на нивата на агресивност и депресивност при участниците. 

“Когато говорим за ромските общности, ритъмът е в кръвта им. Всичко става страхотно, но дисциплината я няма”. Към края на проекта (който продължава една година) Мартин Иванов разбира, че ромите не само нямат дума за дисциплина, но не разбират самото понятие. С ритъм обаче може да се обясни всичко, включително и какво означава последователност и дисциплина.


След едногодишната си работа с учениците отчита, че агресията се понижава при четири от петте училища (в едно училище не е имало такъв проблем). Понижават се средните групови стойности за агресия, което е индикатор за по-спокойна атмосфера и по-толерантни взаимоотношения. Значително спада и процентът на децата с висока агресия. Освен това депресията се понижава в групите на по-големите ученици.

Изводът е, че въздействието чрез ритъм се доказва като ефективен метод за справяне с агресията в училище и начин да се предотврати развитието на депресивни състояния сред учениците от горните класове.

Ритъмът може и да обединява всички. Това се случва с децата - аутисти, които могат да бъдат приобщени, след като хората посетят техния свят и разберат начина, по който те мислят и чувстват. И Мартин Иванов има много положителни примери, с които доказва това.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
 Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08