Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Моника Господинова, художник:

Когато има достъпна среда, и отношенията на хората са по-лесни

Моника Господинова
Снимка: Личен архив

Сигурността невинаги е била в моите ръце. Има външни обстоятелства, които понякога отвън възпрепятстват целите. Но всъщност трудностите ме вдъхновяват. Когато е трудно, има триене, тогава може да се получи искра - тоест ново вдъхновение.

Това казва младият дизайнер и художник Моника Господинова.

Освен творец, тя е и предприемач, който вече има зад гърба си своя собствена модна линия, бранд за дизайнерски биопарфюми, тази година отваря и първата си собствена галерия, която смята да превърне в споделено пространство за изкуство.

Преди 5 години Моника създава и инициативата OVER ART, чрез която подкрепя прохождащи артисти в различни творчески направления, които искат да изразят себе си и да намерят публика.

В момента до 22 февруари тече кандидатстването по тазгодишната кампания. Всеки може да се включи, изпращайки свое портфолио и творческа  интерпретация на обща тема, която тази година е "Мой свят".

Всички творби на одобрените участници ще бъдат представени на съвместна изложба спектакъл през май. Участниците биват подпомагани и с подходяща реклама, професионални съвети и контакти.

Според Моника Господинова има няколко неща, които пречат на хората с увреждания да работят: едната и най-важната причина е, че средата изобщо не е достъпна:
Повечето сгради, дори нови, не са съобразени с европейския стандарт. Когато има достъпна среда - и отношенията на хората са лесни, тоест здравите не са ангажирани да помагат на хората с увреждания, те ще могат да се фокусират върху друг аспект от тяхната личност и да оценят качествата, които много от тези хора притежават. Така че достъпната среда е основното. Второто нещо е да не се подхожда с предубеждение. Или от интерес. Голяма част от работодателите подхождат с интерес към хората с увреждания, когато могат да вземат някаква субсидия - държавна или европейска, или - както се е случвало при мен, са искали да оправдаят други свои разходи през данъчното облекчение за хора с увреждания.

Чуйте разговора с Моника

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жилищното строителство е в много добро състояние

Жилищното строителство, което е голяма част от целия строителен сектор, е в много добро състояние. Браншът имаше шанс да не бъде ограничаван по време на пандемията. Друг важен фактор е, че интересът към жилищата в големите градове не само че не намаля, но дори се увеличи. Това заяви пред Радио София инж. Георги Шопов , председател на Националната..

публикувано на 26.10.20 в 15:26
Марио Хосен

"Варненско лято" – един от малкото проведени фестивали в Европа

Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе закрит с гостуване на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с главния диригент Марк Кадин.  Събитието се оказва един от малкото успешно реализирани фестивали в Европа в новите условия на кризата с коронавируса, каза артистичният диригент на “Варненско лято” Марио Хосен пред..

публикувано на 26.10.20 в 14:06

За 2021 г. е много актуално да се носят лежерни буфан ръкави

„Облeчи ce нeпpaвилнo и щe зaпoмнят дpexaтa. Облечи ce безупречно и ще  запомнят теб“, казва френската модна дизайнерка Коко Шанел, а ние няма  как да не се съгласим с нея. Независимо дали говорим за висша мода или ежедневно облекло, стилът е важен за нашето его и до голяма степен за начина, по който ни възприемат другите. Разбира се, книгата не може..

публикувано на 26.10.20 в 13:50

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27

Един персонаж не е задължително да прави само добри неща, за да възпитава

По книжарниците вече може да се намери продължението на книгата за тийнейджъри “Кало Змея 2 - Чудовища като мен”. Писателят Милен Хальов е замислил книгата като трилогия. Клишето гласи, че втората част на една трилогия е най-трудна за написване, но при него не е било така. “В момента, ако трябва да ги сложа на кантар, третата ми е най-трудна. Втората..

публикувано на 26.10.20 в 12:04
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54