Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Моника Господинова, художник:

Когато има достъпна среда, и отношенията на хората са по-лесни

Моника Господинова
Снимка: Личен архив

Сигурността невинаги е била в моите ръце. Има външни обстоятелства, които понякога отвън възпрепятстват целите. Но всъщност трудностите ме вдъхновяват. Когато е трудно, има триене, тогава може да се получи искра - тоест ново вдъхновение.

Това казва младият дизайнер и художник Моника Господинова.

Освен творец, тя е и предприемач, който вече има зад гърба си своя собствена модна линия, бранд за дизайнерски биопарфюми, тази година отваря и първата си собствена галерия, която смята да превърне в споделено пространство за изкуство.

Преди 5 години Моника създава и инициативата OVER ART, чрез която подкрепя прохождащи артисти в различни творчески направления, които искат да изразят себе си и да намерят публика.

В момента до 22 февруари тече кандидатстването по тазгодишната кампания. Всеки може да се включи, изпращайки свое портфолио и творческа  интерпретация на обща тема, която тази година е "Мой свят".

Всички творби на одобрените участници ще бъдат представени на съвместна изложба спектакъл през май. Участниците биват подпомагани и с подходяща реклама, професионални съвети и контакти.

Според Моника Господинова има няколко неща, които пречат на хората с увреждания да работят: едната и най-важната причина е, че средата изобщо не е достъпна:
Повечето сгради, дори нови, не са съобразени с европейския стандарт. Когато има достъпна среда - и отношенията на хората са лесни, тоест здравите не са ангажирани да помагат на хората с увреждания, те ще могат да се фокусират върху друг аспект от тяхната личност и да оценят качествата, които много от тези хора притежават. Така че достъпната среда е основното. Второто нещо е да не се подхожда с предубеждение. Или от интерес. Голяма част от работодателите подхождат с интерес към хората с увреждания, когато могат да вземат някаква субсидия - държавна или европейска, или - както се е случвало при мен, са искали да оправдаят други свои разходи през данъчното облекчение за хора с увреждания.

Чуйте разговора с Моника

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осем български премиери на "София Филм Фест"

Повече от 150 пълнометражни игрални и документални филми, както и над 20 късометражни ще представи на 24-о си издание международният кинофестивал "София Филм Фест". Той започва на 12 март и ще продължи до края на месеца, като прожекции ще има и в Бургас, Пловдив и Варна. Основен акцент на киниофорума ще бъде българското кино и за първи път ще има..

публикувано на 27.02.20 в 16:54
ФЖМК се намира зад университетската Ботаническа градина, до Факултета по фармация

Бъдещите журналисти могат да посетят най-доброто място за обучението им

Факултетът по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) към СУ „Св. Кл. Охридски“ по инициатива на студентския съвет организира два дни на отворените врати. Желаещите и записани ще могат да посетят и направят тур във факултета – в радио и тв студиата, ще се срещнат с някои от преподавателите и настоящите студенти. Може да се научи повече..

публикувано на 27.02.20 в 16:32

МОН предвижда въвеждането на интегрален изпит в седми клас

Министерството на образованието и науката представи проектите на националните програми за развитие на образованието през 2020 година. Общо броят им е 21, като 4 от тях ще бъдат нови. Интегрален изпит в седми клас предвижда министерството за учебната 2022-2023 година . Сега учениците имат национално външно оценяване по български език и литература,..

публикувано на 27.02.20 в 15:51

"Сърцето помни" и ни напомня за риска от инфаркт и правилните действия

Започна здравната информационна кампания „Сърцето помни“, насочена към по-добрата информираност на обществото по отношение на миокардния инфаркт, последващите рискове, пред които са изправени пациентите, и необходимостта да променят начина си на живот. Кампанията цели да засили и ангажираността и мотивацията на близките на преживелите инфаркт, които също..

публикувано на 27.02.20 в 15:28
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: В извънредната ситуация не личните лекари решават и са отговорни

В момента личните лекари няма как да издават болнични листове за карантина на хора, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса. Необходимо е да се вземе официално решение. Това коментира пред Радио София председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България ( НСОПЛБ ) доц. Любомир Киров . Вариантите..

публикувано на 27.02.20 в 15:01

Градското земеделие - чиста храна, споделяне на знания и отърсване от стреса

Модерната напоследък област "Градско земеделие" също е територия на различни иновации. Ивайло Начев от Инициативата за развитие на градско земеделие, един от гостите в "Радиоприемница" с гордост разказа за създадената от тяхната организация "Споделена зеленчукова градина 1" в столичния район "Витоша". Тя се състои от 20 обработваеми парцела, а цялата..

публикувано на 27.02.20 в 14:35

Ива Свещарова показва Soft Things заедно с Розе Беерман

"Винаги пази думите си меки и сладки, в случай че ти се наложи да ги изядеш”. Това е едно от посланията в спектакъла - пърформанс Soft Things на Ива Свещарова и немската изпълнителка и хореограф Розе Беерман . Премиерата е на 27 февруари от 19.00 часа в "ДНК-пространство за съвременен танц и пърфоманс". В „Soft Things” две тела пътуват през..

публикувано на 27.02.20 в 12:54