Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Греъм Диксън:

Общественото радио е ненатрапчивата медия в ежедневието ни

Греъм Диксън
Снимка: www.ebu.ch

В Световния ден на радиото всяка година се вглеждаме задълбочено в нещо, с което сме свикнали и което значителна част от населението на света използва, т.е. слуша всеки ден. За тези хора радиото е начин хората да се чувстват свързани с местната общност, да са информирани какво се случва - не само там, където живеят, но и в региона, в цялата страна и по света. За нас винаги радиото е имало функцията да информира, да образова, да забавлява. Но днес радиото има и друга изключително важна роля - да свързва хората. И днес, в Световния ден на радиото, ние отбелязваме именно тази социална роля на радиото, как то събира своите слушатели и променя живота им, казва Греъм Диксън, който отговаря за радиото в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). В EBU Греъм Диксън идва от Би Би Си, където е ръководил културния канал на радиото (BBC Radio 3). 

Една от важните характеристики на тази медия е многообразието и именно това е водещата тема за тазгодишното издание на Световния ден на радиото. От друга страна многообразието прави споделянето на материали по-трудно, защото всяка станция, всяка програма си има специфика.

“Ето, вие ще дублирате моето интервю на български, така че езикът е друг елемент, който прави споделянето на едни и същи материали трудно. Това, което направихме тази година от страна на Европейския съюз за радио и телевизия, освен обмена на малко музика, е да насочим вниманието на радиостанциите-членки към темата за многообразието, с която повечето от тях така и така са свързани постоянно и да им предложим пътища, по които да я разгледат и включат в своите програми. Иначе музикалният ни проект е доста интересен, защото поискахме от радиата в EBU да споделят песни или пиеси, изпълнени от представители на малцинствата в тяхната страна. И тук е другата важна роля на радиото - да ни помага да разбираме по-добре тези, с които си съжителстваме, както и тяхната култура”, казва Греъм Диксън.

По думите му едно от основните предимства на радиото е нещо, което преди 20 години се е считало за недостатък - фактът, че радиото е ненатрапчива медия, която не ангажира изцяло вниманието. Повечето хора все още слушат радиото предимно и най-вече на живо (около 90% се слуша така), но радиото “on demand”, различните подкасти доказват, че аудиото винаги ще присъства в обществения живот.

Диксън разказа, че колегите му от телевизията често са подчертавали, че телевизионният формат изисква да се концентрираш изцяло върху него, докато радиото си е просто там, като атмосфера. Това, според него не е недостатък, а предимство. “Можеш да не прекъсваш ритъма на това, което изпълва ежедневието ти и същевременно да се обогатяваш, слушайки радио. Всичко това го прави изключително силно именно като съпътстваща живота ни медия”.

В детството за Греъм Диксън радиото е откривателско пътешествие. Той става част от Би Би Си като продуцент на предавания за класическа музика, въпреки че родителите му не познават и не разбират класическата музика, за него радиото се превръща в отворен прозорец към един по-голям свят отвъд границите на мястото, където живее. Затова е убеден, че специално общественото радио предлага достъп на абсолютно всеки до висококачествени програми с различните гледни точки, добре продуцирани, с високи критерии за професионализъм. Програми, които разширяват хоризонтите далеч отвъд нашия живот и местообитания и това е от изключителна важност.

“Има стотици причини да се слуша повече радио, но мисля да се върна към ранните години на първите обществени радиостанции и тяхната мисия  - слушайте, за да сте по-добре информирани, за да се образовате, за да се забавлявате и за да се почувствате част от общността на вашето село или вашия град, за да сте свързани със света, в който живеем”, казва той и допълва, че слушайки програмите с високи критерии при подбор на теми и реализация, хората ще бъдат предизвикани и ще се развиват. “Слушайки радио, ще опознаете многообразни идеи, с които иначе може би не бихте се срещнали във вашето ежедневие, а това обогатява всеки от нас”.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30