Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: operasofia.bg

Днес много от предложенията са за по-романтична вечер (все пак Св. Валентин е…!)

Група PIF кани всички големи заедно с техните деца на акустичен концерт в литературен клуб "Перото" (НДК). Началото е в 19:30. За децата входът е безплатен. „Родителите са добре дошли с децата си на 14 февруари, още повече, че „Перото“ разполага и с детски кът, в случай, че се уморят да танцуват или им стане скучно да изследват сцената, инструментите и нас“, споделя с усмивка фронтменът на PIF Димо Стоянов.

От 21 ч. в столичен клуб Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени откриват сезона си с първи концерт за 2020-а с песни за любов, раздяла и още нещо... :)

В клуб близо до БНТ поже да посетите концерт на легендарната група "Диана експрес". Митко Щерев, Илия Ангелов, Живко Топалов, Бисер Йосифов и Атанас Копчев ще изпълнят златни хитове на формацията, сред които ”Блус за двама”, "Утре”, "Влюбено сърце”, "Адаптация”, "Душа”, „Молитва за дъжд”, "Есен”, "Северина” и др.

Ъпсурт, Жлъч и Homelesz ще зарадват феновете на рапа в един от най-големите столични клубове.

Белослава и бенд ще гостуват от 19:00 ч в един от столичните молове.

Час по-рано в друг мол е изявата на VICTORIA, която ще видим и като представител на България на Евровизия т.г. На 14 февруари, разбира се, ще изпее репертоар, изпълнен с любов…

В Зала „България“ Кварто и приятели (Quarto Quartet) са подготвили "8 сезона на любовта", в които освен любимите "Четирите сезона" на Антонио Вивалди са включени и "Сезони и ритуали от България" (премиера) от Георги Андреев. Солист е Иван Пенчев (цигулка).

В Клуб "Журналист" от 18:00 ч. до 21:00 ч. можете да се насладите на Вечер на любовната поезия и виното.

ПРЕМИЕРА

За първи път в България мюзикълът „Шрек“ ще бъде представен на сцената на Софийската опера и балет.

Музиката е на Джанин Тезори, либрето и стихове - Дейвид Линдзи-Абер.

Премиерата е от 19.00 часа. Режисьор на „Шрек“ е Уест Хайлър (САЩ). Оригиналната постановка на Бродуей е режисирана от Джейсън Мур и Роб Ашфорд.

Диригент на софийската постановка е Игор Богданов, асистент-диригент Светослав Лазаров, художник на декорите - Чарлз Мърдок Лукас,  художник на костюмите - Уитни Локър, художник на осветлението - Зак Блейн, тонрежисьор -  Владимир Владимиров, хореография - Риолина Топалова.

Зрелищният мюзикъл е създаден по култовата анимация на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг.

Тезори е най-уважаваният театрален композитор жена в историята,  с пет Бродуейски мюзикъла и пет номинации за наградите „Тони“.

Мюзикълът „Шрек“ има 8 номинации за наградата „Тони“ и е отличен в категорията за най-добри костюми в мюзикъл.

В българската постановка играят Константин Икономов от Сатиричния театър (в ролята на Шрек), Весела Делчева от Музикалния театър (Фиона), Атанас Йонков, Кръстина Кокорска, Боян Арсов, Цветелин Павлов и др., както и балетът и оркестърът на Софийската опера и балет.

Следващите премиерни спектакли са на 15 и 16 февруари от 11 и от 19 часа и на 18 февруари от 19 часа. 

"ФОКУС"

Известното творческо трио Джони Пенков, Джеки Стоев и Христо Илиев-Чарли представят късометражната поредица Фокус от 19:00 ч. в галерия Прегърни ме.

Наричат ги „Фокусите на Радой Ралин”. Малки сатирични филми, които се прожектират в кината след кинопрегледа и преди основната прожекция.
Началото на поредицата е през 1965 г. Радой Ралин събира екип от изключителни имена, които да работят за Фокусите – автор на шапката е Доньо Донев, сценаристи са Валери Петров, Георги Мишев, Александър Геров, Стефан Цанев; режисьори са Рангел Вълчанов, Едуард Захариев,Оскар Кристанов, Иван Ничев. За поредицата е сформиран оркестър за импровизации от Милчо Левиев, Симеон Щерев, Петър Славов и Любо Борисов, а Джони Пенков е един от гласовете на филмите.
„Фокус” успява да просъществува само около година и половина и е спрян.

КНИГА

Хули Леонис и издателство Апостроф канят на премиерата на книгата „Очевидната скрита истина за емоциите“ от 18:30 ч. в Клуб 1, НДК.

Емоциите са ключът към развиването на интуитивната ни връзка със себе си, а следователно и към постигането на личен успех, щастие и любов извън рамката на чужди модели.
Книгата на Леонис е предназначена за всички, които искат да се погрижат за собствените емоции или за тези на децата си. В нея авторът съчетава своите задълбочени познания за родовата енергия с най-новите си астрологични изследвания.

СЦЕНА

  • Ако искате да се посмеете, вашето място е Зала 1 на НДК. От 20:00 ч. там започва шоуто с най-добрите комедианти на България.На стендап комиците е поставена и конкретна тема: "Влюбени в Себе си".

  • Запазете си целувка и за пред касата на Военния театър. Срещу нея и 1 билет можете двама да гледате постановка на трупата още тази вечер или в други дни, избрани от този месец, март и април.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни..

публикувано на 15.04.24 в 17:29

Форум събира предприемачи и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия на 18 април

Второто издание на "Презареди кариерата си" ще събере водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия у нас на 18 април. Те ще споделят своите истории на успех и дискутират актуалните тенденции и възможности в сектора у нас. Сред специалните гости на събитието ще бъдат ректорът на УНСС проф...

публикувано на 15.04.24 в 16:54

ММА боецът Вайс Сайфи: Спортът дава на всеки това, което му липсва

В "Добър вечер, София" гостува ММА боецът и треньор Вайс Сайфи, за да поговорим каква е мотивацията при младите хора, за силата на духа и защо спортът е полезен не само за физическото здраве, както и за каузата да преподаваш бойни спортове и тънкостите в тях. Началото Преди да стигне до бойните спортове той тренира лека атлетика..

публикувано на 15.04.24 в 16:16
 Антоанета Тончева

След законовите промени още има дискриминация за пациенти с редки заболявания

След гласуване на последните текстове в Закона за здравето държавата ще осигурява лекарства и медицински храни на хора с рядка болест и след навършване на пълнолетие, ако лечението е започнало преди 18-годишна възраст. Одобрените от парламента промени, обаче, дискриминират пациентите по възраст и по вид заболяване , твърдят..

публикувано на 15.04.24 в 16:03