Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хората със заседнал начин на живот или с професия, която изисква продължителен престой, най-често страдат от лимфен застой

Доц. Любина Веселинова: Развитие на лимфедем може да се подозира, ако отокът на крайниците не се повлиява от повдигане

Ако има сутрешен оток на крайниците или под клепачите, задължително трябва да потърсим лекар, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА

Доц. д-р Любина Веселинова
Снимка: Лилия Герчева

Хората, които водят заседнал начин на живот или практикуват професии, които изискват продължителен престой в седнало или право положение най-често страдат от отоци и лимфен застой. ВМА въвежда иновативна терапия, която позволява комплексен подход при лечението на тези състояния, често са характерни и за някои по-сериозни заболявания. Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на болницата вече разполага с една от най-модерните и съвременни системи за терапия и рехабилитация на пациентите с тези оплаквания. Приложението на новата терапия позволява цялостен подход в лечението, тъй като позволява едновременно третиране както на засегнатите крайници, така и на коремната област. 

За причините и профилактиката на тези заболявания и за възможностите на терапията потърсихме информация от началника на клиниката доц. д-р Любина Веселинова:

"Този нов апарат за повлияване на всякакви по вид оточни състояния на крайниците е апаратът лимфостим. Oт заложените програми и възможности на софтуера за индивидуализиране на всеки един параметър по нея, бихме могли да изпълняваме всякакви назначения за всеки вид патология, която е показана за такава пресотерапия. Това е апарат за лимфен дренаж, но той се основава върху възможността за промяна на интермитиращо налягане, така че във всяка една от секциите може да бъде индивидуализирано, универсиализирано или по заложената програма от производителя. Най-ценното от това, което имам като поглед върху такъв тип апаратура не само у нас, но и в Германия, и хубавото е, че може да ангажира не само единия крайник, но и двата крайника и коремната област, където са разположени една част от лимфните колектори и дуктус торацикус, който е отговорен да евакуира тази лимфа, която постъпва от долните крайници в таза". 

Оточните състояния се срещат все по-често се среща при хората, които прекарват прави или седнали дълги периоди от време:

Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина"Напоследък това е доста често срещан проблем и по-скоро бих го отдала на динамиката на ежедневието, на стационарните обременявания, които никой от нас не може да избегне, независимо дали в стоеж или седеж, въпреки че налягането във венозната и лимфната система е различно в единия или другия случай. Това създава застой и възможност циркулацията да не бъде адекватна и да се развият тези характерни отоци. Много важно е, че веднъж допуснат да бъде дилатиран (разширен) един лимфен съд, той няма способността за обратно развитие... Процесът само може да се задълбочи, ако се допусне да хронифицира".

Профилактиката на отоците се състои в повече движение и използването на специализирано трикотажно бельо - чорапогащници или чорапи със съответната компресия, за да се предотврати застоят на лимфна течност в крайниците. Най-важното е да не се допуска подобен застой продължително време. От значение е спортът и развитието на мускулатурата на подбедрицата, която помага като естествена помпа да се предотврати венозният или лимфен застой.

Развитие на лимфедем може да се подозира, когато не се виждат венозни съдове по краката и отокът не се повлиява при вдигане на крайниците на нивото на тялото. Не бива обаче пациентите да разчитат на самодиагностика. Ако има сутрешен оток на крайниците или под клепачите, задължително пациентът трябва да потърси специалист. 

Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицинаОсвен сърдечни, бъбречни заболявания, венозните тромбози, радиолечението също ангажира и причинява увреждане на лимфни съдове и колектори и е удачно да се започне профилактика, за не да се стига до изява на лимфен застой.

Още за влиянието на другите заболявания върху лимфния застой, за начина на провеждането на новата терапия и значението на комплексното лечение - чуйте в интервюто с доц. д-р Любина Веселинова!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39