Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите имат нужда от подкрепа, не от възмущение

Днешното поколение за нищо не става”. “Тия младите само си гледат в телефоните и не се интересуват от другите”. Тези думи чуваме често. Вероятно всеки е бил свидетел на подобен разговор или е попадал сред хора с подобни разсъждения. Дали обаче това се отнася за всички млади?

Има една група ученици, които създават и подкрепят каузи, помагат на хора в нужда и дори основават сдружение, за да може стореното от тях да има още по-голяма тежест. Наричат се „Екип Вдъхновителите“. Вдъхновяват се помежду си, но и мнозина покрай тях. Познати и непознати, популярни личности и мними дарители. Задвижващото колело на цялото добро е 18-годишната Аделина Андонова. Рамо до рамо с нея е и доброволката Натали Кошотанска.

Казват за себе си, че са малки личности с големи мечти. Сами създават каузи, подкрепят и идеи на другите. Искат да мотивират, сплотяват и вдъхновяват. Водени от амбицията и да помагат, съвсем сами организират мащабен концерт, със средствата от който искат да подкрепят майки на недоносени деца.

От фондация „Нашите недоносени деца“ откликват на идеята за помощ от учениците с огромно възхищение. Жестът е голям, особено както в случая деца искат да помогнат на деца. Възхитителен е ентусиазмът на децата, които горят от желание да помагат. С пламъка в душите им, учат всички ни на човечност.

Героите в "Моята история за доброто" посещават самотни възрастни в домовете им. Събират пластмаса за медицинска техника, организират концерти за недоносените деца на България. Носят щастие навсякъде, където отидат. Заразяват с ентусиазма си навред. Аделина Андонова, Натали Кошотанска и всички от екипа оборват закостенялото разбиране, че младите са егоисти. С делата си ни учат на милосърдие. Добре дошъл да се присъедини към тях е абсолютно всеки. Без значение от възраст или интереси, всеки с желание да прави добро може да стане част от „Вдъхновителите“.

От подкрепа имат нужда младите, не от възмущение. Когато вярата в тях я има и добрите резултати ще бъдат налице.   

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад"

Записването за новото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира. Това е най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания. За първи път тази година Националната кампания „Започни млад“ добавя към формата си и..

публикувано на 30.05.24 в 18:55
Александър Кашъмов

В Прага обсъждат свободата на информация в Централна и Източна Европа

Свободата на информация в Централна и Източна Европа е темата на кръгла маса, която се провежда в чешката столица Прага. Събитието е част от сътрудничеството между института CEELI и гражданското общество в Централна и Източна Европа. В него са включени представители на различни европейски организации от Чехия, Словакия, Полша, Украйна,..

публикувано на 30.05.24 в 17:44

Организират лятно училище за ученици "Защо ни е да помним" в Белене и о. Персин

Фондация "Софийска платформа" организира лятно училище "Защо ни е да помним?“ в гр. Белене и остров Персин, което ще се проведе между 1-ви и 6-ти юли.  На него подрастващите и младите хора ще могат да научат повече за комунистическия режим в България. Белене и островите около града са едно от най-красивите, но и най-страшни места в..

публикувано на 30.05.24 в 17:19

Включват български ученици в европейската инициатива "Тийн мрежа проверка на факти"

Европейската инициатива "Тийн мрежа за проверка на факти" се провежда за първи в България. Тя е част от международния проект "Media Wise" и е насочена към ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е да се обърне статистиката, според която България има един от най-ниските индекси на медийна грамотност в Европейския съюз (ЕС), посочват от..

публикувано на 30.05.24 в 17:15

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи. Въпреки това се забелязва ръст на застраховките на домовете, коментира пред Радио София Лили Стоянова – член на АБЗ. „Според това проучване на Асоциацията на българските застрахователи, делът на хората със..

публикувано на 30.05.24 в 16:23

Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия

Във вторник се проведе конференцията „Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", организирана от Българската търговско-промишлена палата и Българо-Хърватски бизнес клуб. От 2023 година Хърватия официално въведе еврото за разплащателно средство в страната. На конференцията беше обсъден опита на държавата и..

публикувано на 30.05.24 в 15:06
Актьори от школата

В НАТФИЗ - курс за български актьори на института "Лий Страсбърг"

След изключително успешно първо издание през 2022 г. и огромен интерес от гилдията, най-известният институт по актьорско майсторство "Лий Страсбърг", който има бази в Лос Анджелис и Ню Йорк, се завръща в София, за да проведе двуседмичен курс за актьори. И тазгодишното издание на проекта се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община –..

публикувано на 30.05.24 в 14:20