Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младите имат нужда от подкрепа, не от възмущение

Днешното поколение за нищо не става”. “Тия младите само си гледат в телефоните и не се интересуват от другите”. Тези думи чуваме често. Вероятно всеки е бил свидетел на подобен разговор или е попадал сред хора с подобни разсъждения. Дали обаче това се отнася за всички млади?

Има една група ученици, които създават и подкрепят каузи, помагат на хора в нужда и дори основават сдружение, за да може стореното от тях да има още по-голяма тежест. Наричат се „Екип Вдъхновителите“. Вдъхновяват се помежду си, но и мнозина покрай тях. Познати и непознати, популярни личности и мними дарители. Задвижващото колело на цялото добро е 18-годишната Аделина Андонова. Рамо до рамо с нея е и доброволката Натали Кошотанска.

Казват за себе си, че са малки личности с големи мечти. Сами създават каузи, подкрепят и идеи на другите. Искат да мотивират, сплотяват и вдъхновяват. Водени от амбицията и да помагат, съвсем сами организират мащабен концерт, със средствата от който искат да подкрепят майки на недоносени деца.

От фондация „Нашите недоносени деца“ откликват на идеята за помощ от учениците с огромно възхищение. Жестът е голям, особено както в случая деца искат да помогнат на деца. Възхитителен е ентусиазмът на децата, които горят от желание да помагат. С пламъка в душите им, учат всички ни на човечност.

Героите в "Моята история за доброто" посещават самотни възрастни в домовете им. Събират пластмаса за медицинска техника, организират концерти за недоносените деца на България. Носят щастие навсякъде, където отидат. Заразяват с ентусиазма си навред. Аделина Андонова, Натали Кошотанска и всички от екипа оборват закостенялото разбиране, че младите са егоисти. С делата си ни учат на милосърдие. Добре дошъл да се присъедини към тях е абсолютно всеки. Без значение от възраст или интереси, всеки с желание да прави добро може да стане част от „Вдъхновителите“.

От подкрепа имат нужда младите, не от възмущение. Когато вярата в тях я има и добрите резултати ще бъдат налице.   

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Портрет на Александър Пушкин от Василий Тропинин

Пушкин е бил най-продуктивен през 3-месечна карантина в Болдинската есен на 1830 г.

По време на епидемията от холера през 1830 г. Александър Пушкин прекарва три месеца в карантина в имението Болдино. Там той написва някои от най-добрите произведения на руската литература, припомнят запознати с неговата биография. Епидемията от холера през 1830 и 1831 г. в Русия е част от първата официално регистрирана пандемия на холера,..

публикувано на 28.03.20 в 10:57

"Часът на Земята" - виртуално, но с глобална казуа

На 28 март ще се проведе добре познатата вече екологична инициатива "Часът на земята", чиято цел е да насочи общественото внимание към свръхконсумацията на енергия и влиянието ѝ върху околната среда. Всеки може да се включи и да изрази своята съпричастност към глобалния проблем с измененията в климата, като в продължение на час, между 20.30 и..

обновено на 28.03.20 в 08:25

В Самоков възрастни хора в дом шият маски

Хората в Дома за възрастни „Семейство д-р Калинкови“ в град Самоков , шият предпазни маски като терапия. След като за тях, мерките трябва да са още по-строги, възрастните заменят обичайните си занимания и разходки с игра на табла и трудотерапия. Вместо да се поддадат на паниката и страха от коронавируса, те избират да бъдат полезни за..

публикувано на 27.03.20 в 17:58

Кибервируси по време на коронавирус

Пандемията от коронавирус, работата на компютър от вкъщи и дистанционното обучение създават благоприятна среда за съществуването на един друг вид вируси – компютърните. За какво да внимаваме, докато сме онлайн, и как да не се хванем на „въдицата“ на фишинг имейлите? Пред Радио София Павел Георгиев от Българската асоциация на..

обновено на 27.03.20 в 16:53
Ваня Григорова

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Трябваше навреме нов дълг за подпомагане заетостта

Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат 60 % от заплатите на служителите в няколко сектора. Това каза Ваня Григорова , икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Според нея правителството е пропуснало момента, в който да вземе заем от Евросъюза за отрицателни лихви. Припомняме, че правителството анонсира..

обновено на 27.03.20 в 14:58
Доц. Петя Банкова

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

В дни на   изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно. Това обясни в ефира на Радио София доц. Петя Банкова – етнолог от..

публикувано на 27.03.20 в 13:21
Снежина Петрова

Реалността конкурира всяка фикция, тя е неразгадаема

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е френският творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на..

публикувано на 27.03.20 в 10:53