Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици и почитатели почетоха Михаил Ангелов за 88-годишнината от рождението му

88-годишнината от рождението на големия диригент Михаил Ангелов (19 февруари 1932 г. - 18 юли 2017 г.) бе отбелязана снощи с концерт на едни от най-известните музиканти - негови ученици в Mузея "Борис Христов" в столицата.

Оперните певци Анита Дафинска, Силвия Ангелова, Вихра Смилкова, Лидия Кулекова, Деян Павлов, Димитър Станчев и Кирил Марков изпълниха арии и дуети от Пърсел, Моцарт, Верди, Пучини, Камий Сен-Санс, Доницети, Де Куртис, под клавирния съпропод на Даниела Янева, а за работата си с Маестро Ангелов разказа известният педагог проф. Павел Герджиков.

Изненада за публиката бе изпълнението на големия пианист Людмил Ангелов - син на Михаил Ангелов.

Вълнуващата среща на музиканти, работили с големия диригент, с неговите почитатели завърши с изпълнение на всички участници на "Наздравицата" из оп. "Травиата" на Джузепе Верди. И с много аплодисменти и трогателни спомени за Маестро Ангелов и неговата работа с едни от най-големите ни оперни певци, композитори, педагози. Диригент, който добре познава спецификата на човешкия глас, казва синът му Людмил Ангелов:

„Той еднакво добре дирижираше и опера, и симфонична музика. Умееше и да работи с певците. За мен сред най-ценните му качества е неговата толерантност и желанието му да помага. Само така – като предаваме знания и опит на по-младите поколения – можем да просперираме, това важи не само за музиката. Без приемственост изкуството нямаше да е същото. Неслучайно до последно работеше и беше търсен и у нас и от чужбина.“

Самият Михаил Ангелов казваше, че произведенията, които многократно е дирижирал през годините - балетни, оперни и ораториални, са над 55, 17 от тях поставя за първи път на българска сцена, а спектаклите - надхвърлят 2500. Един от основателите на камерния ансамбъл "Софийски солисти", Младежка филхармония към Националното музикално училище "Любомир Пипков", русенския хор "Дунавски звуци"; диригент на Софийската опера и балет и на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас и Благоевград, на музикалния театър "Стефан Македонски". Гастролира като диригент на Московската и на Ленинградската филхармония, Берлинската опера, Радиооркестъра на Загреб, Болшой театър, оперите в Прага, Братислава, Будапеща, Белград, Истанбул, Анкара. Дълги години си сътрудничи с известните педагози проф. Христо Бръмбаров и проф. Илия Йосифов. Последните десетилетия с проф. Павел Герджиков:

"Михаил Ангелов е сред най-щастливите срещи в професионалния ми път. Нося го в паметта, в сърцето си, бяхме приятели от 1961 г. Неговите записи трябва да се слушат, от тях младите могат да се научат на стил, на вкус, на техника."

Сред учениците на Маестро Ангелов са световно известните Гена Димитрова, Валери Попова, Александрина Пендачанска, Стоян Попов, Бойко Цветанов. Следващото поколение певци, с които работи до последния си миг, сам определяше като свое семейство. Моралът и на сцената, и в живота, е най-ценното завещание, оставил на поколенията, споделя мецосопраното Анита Дафинска:

"Чувствам се привилегирована, че съм била толкова време близо до него. Всеки, който го познава, знае каква величина е като музикант. Отскоро съм педагог и се опитвам да интегрирам и предам това, което съм научила от него."Едно от последните интервюта за БНР на Маестро Михаил Ангелов може да чуете тук!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.