Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Проф. Милена Моллова
Снимка: БНР

МУЗИКА 

Юбилеен концерт на проф. Милена Моллова със Симфониета „София“ започва в18.30 ч. в концертната зала на ОКИ „Надежда“.

В програмата: Бетовен- Концерт за пиано и оркестър № 3, до минор, Оп. 37, Симфония № 1, до мажор, оп. 21.

Внушителната кариера на Милена Молова, която продължава вече над 65 години, включва творби от различни стилове и епохи от Барока до днес и се разпростира в широкия диапазон на солистичното музициране, участието в различни камерни формации и най-вече в партньорството с камерни оркестри и големи оркестрови състави. През годините на своята блестяща солистична кариера тя е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри, като Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Пловдивската филхармония, и е свирила под палката на най-големи български диригенти, като Саша Попов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Йордан Дафов и световни знаменитости, като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и много други.
Основен акцент през годините на творческата активност на Милена Моллова е интегралното изпълнение на цикъла от 32 клавирни сонати на Лудвиг ван Бетовен, представени в поредица от 9 концерта.

  • От 19:30 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще могат да се докоснат до мащабната творба на Антон Брукнер – Голяма меса № 3, фа минор, за солисти, хор, оркестър и орган.

За събитието на сцената ще творят съвместно повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите Мирела Александрова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор, и Ивайло Джуров – бас.
Диригент на концерта ще бъде маестро Йордан Камджалов. Диригент на НФК „Светослав Обретенов” – Славил Димитров.

ЛИТЕРАТУРА

Един от големите съвременни български писатели - Христо Карастоянов, навършва 70 години и тази вечер от 18:30 ч., точно преди рождения си ден, ще бъде гост в поредицата „Разказвач на месеца“ в Литературния клуб на Столичната библиотека (пл. „Славейков“ № 4). За него ще говори Владимир Янев - литературен критик и историк, есеист, поет и белетрист, дългогодишен преподавател в Пловдивския университет.

Ако искате да пиете словото на Христо Карастоянов направо от извора, да си купите негови книги с отстъпка и да го поздравите за юбилея му – заповядайте, канят от Столичната община.
Христо Тодоров Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 г. в Тополовград. Работил е като редактор във вестници, като драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол и др. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. През 1981 г. дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”, отличен с награда на празниците за дебютна литература „Южна пролет” в Хасково (1982). Романът му „Аутопия: другият път към ада” беше един от петте нови български романа, номинирани в първото издание на конкурса на фондация „Вик” (2003). Печелил е множество награди.

Текстове на Карастоянов са включвани в различни антологии у нас и в чужбина.
По негови разкази е заснет игрален филм: „Следвай ме” (2003) на режисьора Дочо Боджаков. Известен е и като публицист – негови статии са публикувани в много български политически и литературни вестници и списания.

ПРЕМИЕРА

Сцена Backstage в Театър Азарян представя премиерата на режисьора Василена Радева „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”.
Представлението е по мотиви от книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии” и се състои от четири авторски миниатюри на актрисите Юлиана Сайска, Невена Калудова, Елена Димитрова и Богдана Котарева. Композитор - Емилиян Гацов - Елби, художник - Анна Янакиева. Глас: Петър Мелтев.
Спектакълът е театрална парабола – път, дефиниран от полета на мисълта и емоциите, в стремежа да запазим себе си, когато ни боли и се страхуваме, когато в нас расте смъртта. Това са четири истории за преодоляването на тежката диагноза “рак”, хвърлени под ъгъла на любовта - най-силният пазител на живота. А хоризонтът са нашите близки, които ни обичат, за да останем живи, за да продължим.

Началото е в 18:30.

2 в 1

Венцислав Диков и галерия Little Bird Place Ви канят на среща-концерт, в която може да чуете изпълнети на класическа китара произведения на Й.С. Бах, Е. Гранадос, А. Бариос, Л. Брауер, В. Диков.

Венцислав Диков е китарист и художник, завършил класическа китара в „НМА Панчо Владигеров“, в класа на Росен Балкански и в „Hochschule für Musik“, Münster, Германия, в класа на Райнберт Еверс. Изнася самостоятелни концерти у нас и в чужбина (Германия, Франция, Белгия, Япония). Репертоарът му се простира от барок до съвременност. Преподавател е по китара и камерна музика е в „НМУ Любомир Пипков“.

Активен е и като композитор на музика, участва в ансамбли за импровизационна музика, свири на кавал, занимава се и с изобразително изкуство. Имал е над 25 самостоятелни изложби в България, Япония, Южна Корея, Франция, Германия, Испания, Люксембург и др.

По време на срещата довечера ще бъдат представени нови и непоказвани досега картини на автора (оригинали и принтове върху канава).

КИНО

Ако обичате киното и музиката, може да гледате аржентинския филм „Астор Пиацола – годините на акулата“. Предложението е от галерия "Прегърни ме" и Master of art.

За филма синът на Пиацола - Даниел използва уникален семеен архив.
Кадри от многобройни концерти и лични семейни филми са комбинирани с архивен материал, за да създадат изключителния портрет на Пиацола: самоуверен, упорит, страстен и истински виртуоз.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36