Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволци променят сами потискащата болнична среда

Ако сами не променим онова, което не ни харесва, винаги ще съжаляваме. От тази мисъл се ръководят десетките доброволци от проект „За доброто“. Те променят неприветливата, дори потискаща среда, но не за себе си, а за онези, които ще дойдат след тях. Водени от желанието да не чакат, а да действат, до момента със собствени труд и средства са ремонтирали две отделения в столична детска болница.

Като повечето добри дела и това е провокирано след тежък житейски момент. Кремена Кунева постъпва в болницата със своята три годишна дъщеричка. Потресена от условията, решава, че трябва да ги промени, защото след като нейното дете си тръгне от там, ще дойде друго и още едно семейство ще изживее ужаса, който тя е изпитала.

Не е без значение къде се лекуват нашите деца. Важно е кой се грижи за тях, с каква апаратура се обслужват и какво внимание им се отделя. Е всичките тези важни неща у нас биват пренебрегвани - лекари напускат заради лошите условия, а децата без право на избор се стресират именно в тези …ужасните…условия.

Единствените, които могат да успокоят децата без родители, попаднали в болницата, са лекарите. Онези медицински лица, които все още не са напуснали, а стоически търпят мизерията и се борят за живота на беззащитните малки пациенти. Смисъл има. И резултатите от огромните усилия на хората зад проекта „За доброто“ го доказват.

Доброволците от проект „За доброто“ са обновили интензивното отделение и нефрологията в Специализираната детска болница “Проф. д-р Иван Митев”. Със собствен труд са боядисали стените, поправили са електрическата мрежа, сглобили са защитни кутии, шкафове, мебели. Художници са изрисували болничните стаи и коридора. Дарител е осигурил и монтирал необходимите 3 нови климатици, а производител е дарил 2 нови хладилника за медицинските препарати.

Всички, които застават зад тази добрина, са хора, на които доброволчеството не им е основна работа. Правят го водени единствено от желанието си за промяна, независимо колко и какво им струва това в личен план. Доброто, което Кремена и съмишлениците й правят, е огромно. Дотолкова, че дори на самите тях им е трудно да си дадат сметка за мащабите му.

Всеки може да бъде полезен, стига да го поиска. А такива с желание има - доказват го както Кремена, така и всички покрай нея - Димитрина Спирова, Надежда Бояджиева, Маргарита Желева, Татяна Захариева и още десетки хора. Полезен може да бъде всеки, който повярва, че доброто не се ограничава в една единствена кауза, че доброто не е идеалистично, че доброто е живо и че трябва да се предава нататък.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Слон“ е рожба на пионери предприемачи в кукления театър

Малък куклен театър  „Слон“ е първият частен, професионален театър в България, създаден  през 1988 г. За 35-те творчески години театърът е доказал своето място не само в България, но и на световната театрална сцена. Основатели на театъра са актрисата и режисьор Роза Николова и доц. д-р Мирослав Цветанов . През  1991 г. те създават..

публикувано на 27.03.23 в 16:14

Специално парти "Memento Mori Edition" ще представи новия албум на легендарните Depeche Mode

Легендарната група   Depeche Mode издаде своя 15 дългосвирещ албум наречен  "Memento Mori". Георги Бурнавски познат като  DJ Strange Affection , меломан, журналист и историк,също и отдаден фен на групата бе специален гост в предаването "Добър вечер, София", за да разкаже подобно за албума и за събитието с което ще бъде отбелязано неговото..

публикувано на 27.03.23 в 15:45
Камелия Димитрова

Трафикът и експлоатацията на жени от Украйна - тема на кръгла маса

На 28 март 2023 г. от 9:30 ч. Фондация "Дигнита" ще проведе кръгла маса на тема "Превенция на трафика на хора сред украинските жени в България". Събитието е насочено към институции (МТСП, АЗ, ГИТ, МВР, ДАБ и др.), НПО и международни организации, имащи отношение в управлението на бежанската криза и противодействието на трафика на хора в България...

публикувано на 27.03.23 в 15:34

Грешката - във фокуса на третия Фестивал за илюстрация и графика

На фона на много безгрешни хора и институции (поне такива са им претенциите), организаторите на  Фестивала за илюстрация и графика подхождат с доста (само)ирония и формулират темата на третото си издание така: „Трябва да има някаква грешка“. Но дали е предположение/съмнение, присъщо на творческите натури или императивно изискване към..

публикувано на 27.03.23 в 15:06

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 202 3 г., за да имат пациентите достъп до лекарства отпускани по каса . Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата. Това се посочва в становищите до..

публикувано на 27.03.23 в 14:51

Флора и фауна на Витоша показват в изложба на Ларгото

Природен парк „Витоша“ е най-посещаваната защитена територия в България, на територията на която има гъста мрежа от пътища, хижи, почивни домове, лифтове и ски писти. Въпреки силния антропогенен натиск, на Витоша се е запазило огромно биологично разнообразие. Доказателствата можем да видим до 28 април във временната експозиция,..

публикувано на 27.03.23 в 13:09

Дни на отворените врати в УНСС

27 март е обявен за Ден на отворените врати в Университета за национално и световно стопанство . Ректорското ръководство и преподавателите ще посрещнат ученици от софийски училища. Учениците ще имат възможност да разгледат академичната сграда и да посетят щандовете с книги по време на Университетската седмица на книгата. Дните на отворените..

публикувано на 27.03.23 в 12:53