Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуствен интелект и компютърно зрение - бъдещето във футбола

2
Снимка: Ubitrack

Една българска компанията е създала разработка, която помага за развитието на млади футболисти, използвайки изкуствен интелект и по-точно алгоритми за компютърно зрение и машинно знание. В приложеното решение се използват обикновени камери, с които се снимат деца-футболисти и след това върху получения видеоматериал се прилагат разработените алгоритми. Компанията бе отличена с наградата "Иновативно предприятие на годината" в категорията "Развитие на млади таланти".

Роман Джуров и Николай Ташев гостуваха в "Радиоприемница", за да разкажат повече за  своята разработка от идеята до днешната й реализация в практиката.

Софтуерът разпознава индивидуално всички играчи на терена и ги следи през цялото време. След това системата генерира доклад, съдържащ около 30 статистически параметъра. Благодарение на тези измервания треньорите получават подробна картина за способностите и развитието на играчите. Заедно с това се трупа информация за играчите във времето, която може да бъде използвана впоследствие. Моделът, който се използва е от Германия, но алгоритмите са изработени от самата компания.

Различни видове разработки за анализ на спортни активности се използват в световен мащаб, като се използват предимно GPS или RFID устройства. Тази технология е точна, но има и някои недостатъци като повече време за разполагане, възникване на интерференция, играчите изпитват неудобство от поставените датчици по тях. Предимствата на българската разработка е, че дава информация и за противниковия отбор, а дори и за съдията, при това без да натоварва играчите с датчици. Проектът се развива и подобрява вече две години.      


Роман и Николай разказаха, че в разговори с познати са осъзнали нуждата от използването на иновативните технологии и особено изкуствения интелект в спорта. Остават приятно изненадани, след като получават подкрепа за развитие на идеята си от много приятели и съмишленици, които са пътували много по света в професионален статут и са натрупали много знания в тази област. Навлизането на технологиите в спортните дисциплини и в частност във футбола, който е най-популярният спорт в света, е нещо неизбежно, тъй като те дават потенциал за развитие. От друга страна има много богати компании, които се занимават със спортни анализи, а най-големият проблем, който срещат, е липсата на адекватни данни.

През последните години се забелязва увеличаване на инвестициите и в спортните технологии, но в България стартъпите не са чак толкова много. Същевременно членството ни в Европейския съюз разширява значително възможностите за достъп до различни фондове за развитие на продукта.

Още интересни подробности можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Роман Джуров и Николай Ташев .

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят решения за съжителство на колоездачи и пешеходци в софийските паркове

Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи с велосипеди в Южния парк даде повод за първото на 2021 г. изнесено студио на Радио София с Божидар Янев. Тя припомни, че предлага обособяване на подходящо и обезопасено място за децата, които искат да карат колело. Трябва експертно обследване на района,..

публикувано на 15.04.21 в 12:39

Обиколките на „Sofia Green Tour“ показват друго лице на София

Градското колоездене може да се превърне в атрактивен туристически продукт. В това са убедени създателите и доброволците в „Sofia Green Tour“ . Организацията съществува вече 10 години и предлага безплатни обиколки за чужденци с велосипед в околностите на София. „Искаме да покажем, че сме в една от най-зелените столици на Европа. Записват се..

обновено на 15.04.21 в 09:43

Спортен празник с колело или бегом в София на 18 април

„София – Европейска столица на спорта“, Столичната община и Центърът за градска мобилност отправят покана за традиционното Велошествие и атлетически крос под мотото „За по-чист въздух“ на 18 април, неделя. Началото е в 11 часа от пл. „Народно събрание“. „Както всяка пролет през последните години с тази инициатива искаме да покажем,..

публикувано на 15.04.21 в 08:51

Почти без валежи

Облачността на много места ще намалее, но ще остане променлива. Валежи са малко вероятни. Ще продължи да духа умерен, по поречието на Дунав и в западната част на Горнотракийската низина и временно силен запад-северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Хладно за средата на април с преобладаващи максимални температури между 10° и 15°..

публикувано на 15.04.21 в 07:40

Отговорният бизнес - открито за ваксините

“Открито за ваксините: дискусия за науката, доверието и свободата на избор” ще се проведе на 23 април 2021 година. Тя ще даде старт на информационната кампания „Здрави заедно“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Като организация на отговорния бизнес, Българската мрежа има ангажимент да допринася за добруването на своите..

публикувано на 14.04.21 в 18:19

Онлайн състезания помагат на децата да учат на базата на изкуствен интелект

С идеята да компенсират демотивацията от онлайн обучението на учениците и да помогнат за завършването на учебната година, платформата Кан Академия и сдружение “Образование без раници” организират различни безплатни онлайн състезания. Как точно се случва тази помощ? От разговори с по-малките ученици става ясно, че на някои от тях училището..

публикувано на 14.04.21 в 16:53

Платофрма изчислява загубите при назначаване на неподходящ служител

Пандемията остави множество хора без работа, а други решиха да сменят своето поприще именно в тези трудни времена. Както преди, така и сега, най-важно е първото впечатление, а автобиографията може да е както най-силният ни коз, така и индикация за провал. В процеса на търсене на най-правилната позиция за нас се обръщаме винаги към HR..

публикувано на 14.04.21 в 16:17