Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предприемачеството - есенциална връзка между учените и бизнеса

От предприемач трудно може да стане учен, но от учен може да стане предприемач. "Всяка една дисертация завършва с това колко много практически приложения има и ние искаме тези практически приложения да се случат". Това казва Милена Петкова, изпълнителен директор на фондация “Карол Знание”. Фондацията е създадена с цел да подкрепя български млади учени с приложни проекти

Основният проект, който създава фондацията е “Предприемачи в науката”, който няма аналог и се състои от две части - първо обучение за предприемачи и завършва с конкурс “Предприемач в науката”. Учените защитават своята идея като бизнес проект.

От фондацията правят естественото продължение на проектите на някои докторантски работи. “Идеята е това да са научни проекти с потенциал за научна реализация”. 

Двамата млади учени, които са носители на наградата Предприемач в науката на фондация “Карол Знание” за тази година си поделят награда от 30 000 лв. Това са Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който разработва действащия авиосимулатор,  освен това подготвя и планетариум в София. Другият стипендиант е Илиян Попов, гл. асистент в Института по Електрохимия и Енергийни Системи, БАН.

“Научните проекти в повечето случаи са плод на екипна работа и нашият проект е създаването на екологична батерия магнезий-въздух, която се захранва от електролит (морска или солена вода) и произвежда електроенергия от въздуха и от един екологичен метал, какъвто е магнезият”, казва Илиян Попов.

В момента Илиян и екипът, с който работи, се е насочил към това да направи работещ промишлен прототип за използване на тази батерия в малки електролодки. В бъдеще тези батерии могат да намерят приложение в електромобили, дронове и др.

Недислав Веселинов и екипът пък му са кандидатствали с два проекта - единият е авиосимулаторът “Фотоника”, който представлява опростена самолетна кабина. Другата идея е създаването на планетариум в София, където такъв все още няма. Идеята е планетариумът да бъде за 15 души и с 5-метров купол. Вече има и изработен проект за конструкцията, а през април започва производството, като през есента се очаква да влезе в експлоатация. С тази идея Недислав и експериментално-конструкторско бюро “Фотоника” печели наградата. 

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Химна на Европа до Дунавско хоро

На живо с диригента на Софийския духов оркестър, Юли Дамянов за концерта им на открито с програма за Деня на Европа . В 70-та си годишнина, Оркестърът ще се представи и своите специални гости и дуети. Връщат ли се концертите на открито, къде и кога - в разговора му с Лили Големинова:

публикувано на 09.05.21 в 11:42

Евро-визиите

В съзнанието на много поколения има само една Евровизия - тази, в която след промените преди 30 години, и България участва. Повече за инициативата на Нидерландското радио и телевизия Евровизия Топ 50 от идейния ѝ създател Стийн Руйлс: И ако за едни, конкурсът Евровизия отваря вратите към комерсиалния успех, множество други европейски млади..

публикувано на 09.05.21 в 10:54

Адресите на любовта – Димчо Дебелянов

Коя е музата на "Аз искам да те помня все така" и защо тя разбива илюзиите му за чиста любов?. Как обаче Дебелянов забравя обидата? Защо друга негова любов е застреляна от баща си на бул. „Патриарх Евтимий“? Сонетът, който ѝ посвещава е акростих върху бланка от данъчна декларация.  "Помниш ли, помниш ли тихия двор" също е посветен на тази светица...

обновено на 08.05.21 в 19:53

70 години Авиобаза "Граф Игнатиево"

Божидар Янев за историята на авиобаза Граф Игнатиево с бригаден генерал Николай Русев, командир на базата:

публикувано на 08.05.21 в 16:20
Домът на Сирак Скитник

Журналистите в "Лозенец"

Кои наследници на Каблешковия род живеят в Лозенец и защо днес мястото е празно. Основателите на квартала са журналистите, включително основателя на Радиото, Сирак Скитник.  Коя е Джамбазовата къща, как околните къщи се съобразяват със стила на най-представителната сграда в квартала и коя е софийската църква, даваща основата на този стил. До колко..

публикувано на 08.05.21 в 15:20
Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов

Кралицата на нощта

Ако след Великденските празници се чудим какво да правим с останалите козунаци и яйца, оперната певица, DJ Пламена Гиргинова се изявява като „козуначен инфлуенсър“ и споделя своите лесни трикове след големия празник.  От професионалния опит на Пламена до кухнята с козунаците. Хаус-парчета с лайв, защо не? И още: от старите козунаци стават страхотни..

публикувано на 08.05.21 в 11:46
Част от учениците в Смолянската езикова гимназия, които в свободното си време като хоби изработват ръчно везани картички за празниците.

Развивайте потенциала на детето като личност

Кои хобита и извънкласни занимания са подходящи при различните етапи на развитие или при проблеми с емоционалния свят на детето – Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност: „Избирайте не само хобито, но и училището, заедно с детето си“ – съветва псохоложката и добавя:  „да познава себе си, да играе в екип – нека детето..

публикувано на 08.05.21 в 10:42