Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та, обяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кючуков на брифинг пред ВМА, цитиран от агенция „Фокус“.

„За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На “Калотина” беше регистрирано лице с температура, което пътува с товарен автомобил като втори шофьор. Беше задействана процедурата за хоспитализирането му във ВМА“, посочи Кючуков.

„Беше направена видеоконферентна връзка с дирекции от ЕК като „Вътрешни работи“, „Миграция“, „Здравеопазване“ и Европейската агенция за гранична и брегова охрана във връзка с обстановката в цяла Европа. Бяха обсъдени мерките, които са взети по всички граници на ЕС. Те не са по-различни от нашите.

Нещата, които ние правим на границите, са доста по-напред от много други държави. Беше наблегнато на информационното обслужване на гражданите, които идват в страната, както и в никакъв случай при констатиране на лица със симптоми - те да не бъдат връщани, а да бъдат приемани и обслужвани от държавата“, каза още Кючуков.

„Продължаваме с тези мерки. Граничните служители са осигурени в лични предпазни средства. Очакваме, след като бъдат закупени термокамери, да бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та. До края на седмицата се надяваме да бъдат доставени“, посочи той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Поклонението, посветено на..

публикувано на 01.08.24 в 13:55

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията "НЕ на незаконните сметища"

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. Поканата е отворена към НПО организации, спортни клубове и образователни институции, а целта е да се насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи. Кампанията е дългосрочна, с ангажимент за повишаване на..

публикувано на 01.08.24 в 12:27

Месец юни е бил най-топлият у нас за последните 140 години

Месец юни тази година е бил тринадесетият пореден рекордно топъл месец в света. Юни е бил най-топлият у нас за повече от 140 години. Средната температура през месец юни в България се е увеличила с малко над 1 градус. Климатолозите отчитат, че най-съществено е затоплянето в планинските райони и в Софийския регион, където повишението на..

публикувано на 01.08.24 в 11:09

Извънредно заседание на СОС заради смяната на ръководствата на 6 общински дружества

Столичният общински съвет ще заседава извънредно с единствена точка искането на кмета Васил Терзиев да се преразгледа решението за смяна на ръководствата на шест ключови общински дружества. Докладът по темата беше приет миналия месец и е от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир Гълъбов. На 9 юли СОС прие доклад относно обявяване..

публикувано на 01.08.24 в 10:11

Столичният район "Надежда" се включва в Световната седмица на кърменето

За 32-ри път отбелязваме Световната седмица на кърменето. Целта на инициативата е повишаване на информираността и пробуждане на действия, свързани с темите засягащи кърменето. От 1 до 7 август са предвидени редица събития, насърчаващи кърменето, а тази година Седмицата преминава под надслов "Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене..

публикувано на 01.08.24 в 09:25

Август започва със слънце и температура в София около 32°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София - около 32°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от югоизток, по най-високите части до умерен от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около..

публикувано на 01.08.24 в 07:35

НМФ набира средства за следващото издание на Националната младежка академия

Националният младежки форум стартира кампания за събиране на средства за провеждане на следващото издание на Националната младежка академия. Академията е подходяща всеки млад човек, който иска да развие знания и умения, каза пред Радио София Йоан Стоянов - главен секретар на НМФ. „Хората, които са преминали Академията в последствие се..

публикувано на 31.07.24 в 19:06