Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Градското земеделие - чиста храна, споделяне на знания и отърсване от стреса

Снимка: gorichka.bg

Модерната напоследък област "Градско земеделие" също е територия на различни иновации. Ивайло Начев от Инициативата за развитие на градско земеделие, един от гостите в "Радиоприемница" с гордост разказа за създадената от тяхната организация "Споделена зеленчукова градина 1" в столичния район "Витоша". Тя се състои от 20 обработваеми парцела, а цялата градина е облагородена, изградена е инфраструктура - ограда, поливна система и соларни панели. Една от големите трудности, с които се сблъскват в началото ентусиастите, е намирането на подходящ терен в София и дори при наличието на общност без подкрепа на общинската администрация проектът не би могъл да се реализира. Ето защо някои от участниците в инициативата разработват карта, с чиято помощ ще могат да бъдат откривани и предоставяни подобни терени.

Сред важните приоритети на Инициативата за развитие на градско земеделие е да бъде отглеждана чиста храна. Затова се разчита на естествена слънчева светлина, не се използват изкуствени торове, а за химическа защита вариантът е да се използват препарати с естествен произход. 

"Едно от най-ценните неща е споделянето на опит и знания между участниците в групата", подчерта Ивайло Начев.

"Градското земеделие се превръща в модерна тенденция не само в Европа, но и в Съединените щати и Азия", обясни Деница Маринова от CItyZen - проект къв Европейската програма "Интеррег Европа", която има за цел да развива европейските региони по отношение на иновации, научни изследвания, околна среда и научна ефективност. 
Типичното в случая е, че градското земеделие не е типично бизнес занимание, защото е свързано с ценности. Сред тях е както поддържането на повече природа в градовете, така и ползите, които носи бизнесмоделът за участниците и подобряването на управлението на ресурсите в самия град. 

Интересен пример е превръщането на необитаеми сгради в модерни градски ферми, в които може да се отглеждат различни зеленчуци, микроводорасли и други здравословни продукти. Секторът е много добра среда за високи технологии, като "умни системи" за контрол на микроклимата и се съчетава много добре с идеята за кръговата икономика. Използват се различни нови материали, възобновяеми източници на енергия, дигитални канали за продажби, образователни и културни платформи.Една от целите, които се опитва да постигне CityZen, е общините и министерствата да припознаят градското земеделие като възможност за градска и общностно развитие, а и като икономическа дейност. Градското земеделие е свързвано и с преживяване на потребителя, както и с някаква история на трансформацията на мястото. То е и своеобразен начин за разтоварване от напрежението и стреса в големите градове и възможност хората да се движат повече.

"Има нужда от определена регулация или рамка за градското земеделие", отбеляза Деница Маринова. По света са възприети различни подходи, като на някои места се създава по-обща рамка, за да се запази спонтанния му характер. Усилията на проекта CityZen са насочени към популяризиране на възможностите за бизнес в градското земеделие и да се синтезират знанията, които да помогнат за промени в плановете за развитие на министерствата и общините.

Повече подробности за тенденциите в развитието на градското земеделие можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Ивайло Начев и Деница Маринова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравко Пиринлиев: Моментът е добър за инвестиране

През последните седмици, докато някои сектори се чувстват парализирани и много бизнеси се чудят как да оцелеят, има ии хора, които си задават въпроса Можем ли да печелим по време на криза? В момента цените на голяма част от акциите са паднали, цената на петрола - също. Криптовалутите стават все по-предпочитана валута за инвестиция. Много..

публикувано на 06.04.20 в 18:44

Над 1050 електронни свидетелства за съдимост издадени през март

1053 електронни свидетелства за съдимост е издало Министерството на правосъдието през месец март тази година. За 2019 г. общият им брой е 6938, докато само за първото тримесечие на настоящата година са издадени приблизително 2500 броя. Задължението за представяне на този документ възниква, когато встъпваме в някакво правоотношение, каквито са..

публикувано на 06.04.20 в 18:18

Над 50% спад на пътникопотока през март, отчитат от Летище София

Значителен спад на пътникопотока, отчитат от Летище София през март. Преминалите пътници през летището са 269 419, което е с 52,9% по-малко спрямо преходната година, когато пътниците са били 572 349. Причината е разпространението на Covid-19 в световен мащаб и отмяната на голяма част от полетите на авиокомпаниите. Преминалите пътници през..

публикувано на 06.04.20 в 16:58
С физически движения и съзнание можете да правите чудеса и на дивана

Имунитетът зависи от чревния тракт и двигателната активност

В условията на пандемията от коронавирус, когато сме принудени да ограничим двигателната си актиивност, е много важно да прилагаме всички възможни мерки за засилване на имунитета си. Именно тонусът и устойчивостта на имунната система са гаранция, че ако се заразим, ще успеем да преодолеем болестта без сериозни последствия, коментира пред..

публикувано на 06.04.20 в 16:37

Седем служители на Спешна помощ в София са заразени с коронавирус

Седем служители на Центъра за спешна медицинска помощ - София са заразени с коронавирус, съобщи на извънреден брифинг директорът й д-р Георги Гелев , цитиран от БГНЕС. Заразените са двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри . Първоначално положителна проба е дала една служителка. Веднага са изследвани колегите ѝ от същата смяна - общо 103..

публикувано на 06.04.20 в 16:35

Каритас: Спешно подпомагаме най-бедстващите хора

От известно време всички сме изправени пред нови предизвикателства и търсим решения за трудности, които не сме очаквали. За някои това е по-лесно, но има и уязвими групи в обществото, които в моменти като този се нуждаят още повече от подкрепа.  Каритас София е организация, чиято мисия е да застава до хората в нужда, но днес и самата организация е..

публикувано на 06.04.20 в 15:47

Четете вкъщи и споделяйте размислите и хубавите моменти с книгите

С кампанията # ВкъщиСъмИЧета създателите на сайта “Аз чета” целят не само ограничаване на епидемията от Covid-19, но и продължаване на културния живот, особено на тази съществена част от него, която е свързана с общуването с хубавите книги. Това разказа в ефира на Радио София Милена Ташева. Тя допълни, че на платформите и фейсбук..

публикувано на 06.04.20 в 15:36