Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Градското земеделие - чиста храна, споделяне на знания и отърсване от стреса

Снимка: gorichka.bg

Модерната напоследък област "Градско земеделие" също е територия на различни иновации. Ивайло Начев от Инициативата за развитие на градско земеделие, един от гостите в "Радиоприемница" с гордост разказа за създадената от тяхната организация "Споделена зеленчукова градина 1" в столичния район "Витоша". Тя се състои от 20 обработваеми парцела, а цялата градина е облагородена, изградена е инфраструктура - ограда, поливна система и соларни панели. Една от големите трудности, с които се сблъскват в началото ентусиастите, е намирането на подходящ терен в София и дори при наличието на общност без подкрепа на общинската администрация проектът не би могъл да се реализира. Ето защо някои от участниците в инициативата разработват карта, с чиято помощ ще могат да бъдат откривани и предоставяни подобни терени.

Сред важните приоритети на Инициативата за развитие на градско земеделие е да бъде отглеждана чиста храна. Затова се разчита на естествена слънчева светлина, не се използват изкуствени торове, а за химическа защита вариантът е да се използват препарати с естествен произход. 

"Едно от най-ценните неща е споделянето на опит и знания между участниците в групата", подчерта Ивайло Начев.

"Градското земеделие се превръща в модерна тенденция не само в Европа, но и в Съединените щати и Азия", обясни Деница Маринова от CItyZen - проект къв Европейската програма "Интеррег Европа", която има за цел да развива европейските региони по отношение на иновации, научни изследвания, околна среда и научна ефективност. 
Типичното в случая е, че градското земеделие не е типично бизнес занимание, защото е свързано с ценности. Сред тях е както поддържането на повече природа в градовете, така и ползите, които носи бизнесмоделът за участниците и подобряването на управлението на ресурсите в самия град. 

Интересен пример е превръщането на необитаеми сгради в модерни градски ферми, в които може да се отглеждат различни зеленчуци, микроводорасли и други здравословни продукти. Секторът е много добра среда за високи технологии, като "умни системи" за контрол на микроклимата и се съчетава много добре с идеята за кръговата икономика. Използват се различни нови материали, възобновяеми източници на енергия, дигитални канали за продажби, образователни и културни платформи.Една от целите, които се опитва да постигне CityZen, е общините и министерствата да припознаят градското земеделие като възможност за градска и общностно развитие, а и като икономическа дейност. Градското земеделие е свързвано и с преживяване на потребителя, както и с някаква история на трансформацията на мястото. То е и своеобразен начин за разтоварване от напрежението и стреса в големите градове и възможност хората да се движат повече.

"Има нужда от определена регулация или рамка за градското земеделие", отбеляза Деница Маринова. По света са възприети различни подходи, като на някои места се създава по-обща рамка, за да се запази спонтанния му характер. Усилията на проекта CityZen са насочени към популяризиране на възможностите за бизнес в градското земеделие и да се синтезират знанията, които да помогнат за промени в плановете за развитие на министерствата и общините.

Повече подробности за тенденциите в развитието на градското земеделие можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Ивайло Начев и Деница Маринова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руслан Йорданов: Българските туристи искат да пътуват

“13 държави членки на Европейския съюз, сред които и България, са постигнали съгласие по седем критерия, необходими за прилагане на сертификати за ваксиниране срещу Covid-19 с туристическа цел”, казва Руслан Йорданов - журналист и собственик на туристически портал .   Според информацията планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни..

публикувано на 15.04.21 в 14:32
В София трябва да се строят по десетки километри велоалеи на година, настояват от гражданските организации

Велополитиките в София през погледа на „Велоеволюция“ и „Спаси София“

При планирането на велосипедното движение в парковете трябва да се има предвид различните типове колоездачи . Едни минават транзитно, други карат с рекреативна цел, за удоволствие, трети предпочитат по-екстремно движение. Всички имат свои нужди, включително от пространство и инфраструктура, коментира пред Радио София арх. Петя Донева , която е..

публикувано на 15.04.21 в 14:29

Предстои седмото издание на международната кампания “Ден без асансьори”

В края на април у нас предстои седмото издание на международната кампания “Ден без асансьори”, организирана от “БГ Бъди активен” , според което всеки вид движение е от значение. “В момента хората прекарват огромна част от времето си вкъщи. Офисите се преместиха вкъщи и е безкрайно важно точно сега да напомним за нуждата от ежедневна доза физическа..

публикувано на 15.04.21 в 14:20

Търсят решения за съжителство на колоездачи и пешеходци в софийските паркове

Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи с велосипеди в Южния парк даде повод за първото на 2021 г. изнесено студио на Радио София с Божидар Янев. Тя припомни, че предлага обособяване на подходящо и обезопасено място за децата, които искат да карат колело. Трябва експертно обследване на района,..

публикувано на 15.04.21 в 12:39

Обиколките на „Sofia Green Tour“ показват друго лице на София

Градското колоездене може да се превърне в атрактивен туристически продукт. В това са убедени създателите и доброволците в „Sofia Green Tour“ . Организацията съществува вече 10 години и предлага безплатни обиколки за чужденци с велосипед в околностите на София. „Искаме да покажем, че сме в една от най-зелените столици на Европа. Записват се..

обновено на 15.04.21 в 09:43

Спортен празник с колело или бегом в София на 18 април

„София – Европейска столица на спорта“, Столичната община и Центърът за градска мобилност отправят покана за традиционното Велошествие и атлетически крос под мотото „За по-чист въздух“ на 18 април, неделя. Началото е в 11 часа от пл. „Народно събрание“. „Както всяка пролет през последните години с тази инициатива искаме да покажем,..

публикувано на 15.04.21 в 08:51

Почти без валежи

Облачността на много места ще намалее, но ще остане променлива. Валежи са малко вероятни. Ще продължи да духа умерен, по поречието на Дунав и в западната част на Горнотракийската низина и временно силен запад-северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Хладно за средата на април с преобладаващи максимални температури между 10° и 15°..

публикувано на 15.04.21 в 07:40