Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Златарова: Читалище.то е едно островче на нормалността

Днес в рубриката ни за граждански инициативи разказваме за Читалище.то. То възниква спонтанно след големите протести през 2013, защото "всички усетихме нуждата да трансформирме и "закрепим" тази гражданска енергия в някаква институционална форма, насочена обаче към просвещението". Това ни разказва Милена Златарова, която е част от тази група съмишленици. Иначе тя е водач на виолите в Софийската филхармония, свири в квартет "Филхармоника", има три деца, изобщо животът й е много наситен, което не ѝ пречи да е много активна и в други насоки - често пише за сайта Аз чета например, член е и на настоятелството на Читалище.то.

"Ние вярваме, че образованието е много важен елемент от събуждането и изграждането на гражданското общество", казва Милена. "Не сме първите, разбира се, в България има много читалища, но през годините на комунизма тяхната роля беше малко фиктивна. А през последните години се забелязва едно активизиране на будни млади хора, които насоват своята енергия именно към този вид дейност като някаква форма на организиране на общността и въвличането й в различни каузи".

И така, малко като експеримент, тези съмишленици, хора с различни професии, решавaт да създадат читалище. Името е едно намигване към дигиталното време, в което живеем, пък и точно тогава набират скорост различни домейни, с различни разширения и идеята се харесва на всички, които са свързани със старта на инициативата, защото дава заявка за "едно читалище, което съществува и действа във времето, в което живеем днес такова, каквото е", допълва Милена Златарова.
 "На самото учредяване трябваше да има минимум 150 човека, спомня си тя - а поне със 100 души надхвърлихме тази цифра. Основните двигатели, тези, които наистина прегърнаха идеята, са ни много предани и днес и откликват, когато имаме нужда от помощ".

Става дума за хора като Александър Кръстев, създателят на Аз чета (именно той "довежда" Милена), Константин Павлов - Комитата, Георги Илиев (които вече са част от местната власт, което пък показва как една гражданска инициатива може да довече, понякога непланирано и неочаквано до позиции, от които могат да променят нещата, на местно ниво поне  и "доказва, че хората, които се бяхме събрали в началото, сме били едни от най-събудените". Самата Милена е в настоятелството от самото начало и до днес, председател все още е журналистът Николай Стайков.   
Та, създава се Читалище.то и започват да се случват различни неща. Мястото (и преди, и сега) е на улица "Лавеле" 11. И понеже групата съмишленици са пръснати из цяла София, тук "кварталният" елемент не е така силно изразен. Аз питам за първото събитие - оказва се свързано с жестомимичния език, съвместно с фондация "Заслушай се".

Пример за много успешно събитие, което се радва на голям интерес, е това, което Читалище.то организира заедно с едни "млади хора, които се занимават с изработване на образователни продукти и често се сблъскват с авторското право. Толкова много хора дойдоха, че не можахме да ги съберем и се "наложи" да го повторим". Всичко това се случва в резултат на една покана за сътрудничество, която Читалище.то отправя към организации, които "споделят нашите ценности... получиха се много предложения, които трябваше да отсеем и останаха няколко много стойностни, като споменатата поредица за дигиталната грамотност и авторското право, както и един проект със сдружение "Зелен", които са много интересни, имат инициатива "Зелен сбор", която насърчава хората да поживеят известно време в някое малко населено място и да помагат на възрастните хора там", разказва Милена Златарова. 
Времето, което всички влагат в дейността на Читалище.то, е изцяло доброволно и безвъзмездно. Независимо от факта, че всички си имат професии и реално са много заети - "пример сме за това, че който върши работа, винаги може да свърши и още една'". Така че Читалище.то се стопанисва единствено и само от доброволци. "А и повечето от нас,които бяхме в ръководството в началото, не се бяхме занимавали с подобна дейност".
На финала питам Милена вярва ли, че една идея може да промени света около нас. Тя отговори така - "ще използвам една фраза на човек, когото много уважавам, тя е за "островчетата на нормалнността" - това е по моите сили, да се опитвам да създавам такива островчета и Читалище.то е едно от тях. Поддържаме го с надеждата, че постепенно тези островчета могат да се съединят и да станат един архипелаг".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55