Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището се намира в село Черни Осъм

Единственото училище за планински водачи в Европа стана на 20 години

Знаете ли, че село Черни Осъм е станало прочуто като Малката Швейцария?! И чували ли сте, че там се намира единственото училище за планински водачи у нас?! И не само у нас, не само на Балканите, но и в Европа. Съвсем сериозно!
Единственото друго подобно училище се намира в Шамони, но там приемат кандидати, навършили 21 години и вече с ярки спортни постижения. А тук, в Черни осъм, обучението започва след VII клас и се изучава (освен всички общообразователни предмети) топография, спелеология и пещерно дели, ориентиране, опасности в планината, планинска медицина и, разбира се, ски, планинско катерене и алпинизъм. Именно в тази гимназия, кото носи името на Васил Левски, гостува нашето пътуващо Радиокафе.А селото, в което се намира и вторият най-голям природонаучен музей в България след софийския (който се е зародил именно във въпросното училище), се намира на 4 километра над Троянския манастир.

Първата ни гостенка е дамата, която вече 19 години е директор на училището в Черни Осъм. Откакто се е дипломирала, Румяна Велешка е работила само и единствено тук - вече 36 години. От нея разбираме, че паралелката за планински водачи е създадена през 2000 година, а човекът, заради когото се случва всичко, се нарича Минко Занковски. Той е нещо като местна легенда, алпинист, естествено. Той е учил в ОУ "Васил Левски" от първи клас, а впоследствие става и директор. Именно негова е идеята за такава специализирана паралелка. След доста тичане по институции и получаване на разрешения, идва време за първия прием.

"Имайте предвид, че до този момент професията планински водач не беше вписана в официалния регистър на професиите у нас. Вписаха я едва след като направихме програмата" - обяснява Румяна Велешка и си спомня как са обикаляли училищата в България, за да разказват за новата програма и как с трепет всички учители са седяли в училището в дните за прием на документи, чудейки се дали ще има кандидати.

Е, имало е, цели 26 при това. Втората година е рекордна - випуск от 29 кандидат-планински водачи. Макар че това е само една от посоките, в които могат да се реализират. Поради факта, че ските са изключително силно застъпени в програмата, мнозина стават ски-учители, други продължават с алпинизма; тъй като се изучава маркетинг и икономика на туризма, някои продължават в тази посока и отиват в университет; разбира се, немалко стават част от екипите на планинските спасителни служби (една трета от планинските спасители в пункта в Троян, са техни кадри), но също и в Боровец, на Витоша, в Банско; има интерес от страна на военните, а немалка част са из зимните курорти на света - от Швейцария до Аляска. Всички обаче ще се съберат в Черни Осъм на 21 март, защото тогава тържествено ще се отбележи 20-та годишнина на програмата за планински водачи. И не само - през 2020-а се навършват 130 години училищно дело в селото, така че поводи за празнуване има много.

Междувременно учениците са непрестанно навън, сред природата, имат база под връх Ботев, предоставена им безвъзмездно от горското стопанство, участват в различни състезания и зимни събития в Банско, Пампорово, на Беклемето... Поради факта, че е единствена у нас, в гимназията в Черни Осъм (която до VII клас си е иначе обичайно училище) има ученици от цяла България.

"Напоследък нараства интереса и имаме все повече деца от големите градове, особено от София, защото родителите искат да ги изпратят далеч от лошия въздух, кафенетата и затворения живот - казва Румяна Велешка, - но имаме деца и от морскте градове, отвсякъде". Тези, които не са от Троян и региона, живеят в общежитие, което пък се предоставя от действащата кооперация в селото, която е свързана с дърводобива. Капацитетът е 50 места, "тук те са заедно по цял ден, делят си храната, мечтите, помагат си" - отново думи на Румяна Велешка. Затова и усещането за общност е много силно.

Освен из България, където често се правят лагери из планината на палатки, например,  има експедиции и изкачвания на върхове из околните дъжави (10 пъти са изкачвали връх Олимп, били са на Триглав в Словения, а 5-ма са имали шанса да изкачат Монблан, при това в доста лоши атмосферни условия). За тези пътувания плащат родителите, защото въпреки че е единствена с такава паралелка, гимназията няма официален статут на национална. Но има дух, чудесни, предимно млади преподаватели, които са много посветени на това, което правят, има и доайени, оставили сърцето си в училището. И така вече 20 години в Черни Осъм децата се учат да обичат природата и да се справят.

Чуйте разговора с Румяна Велешка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55