Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Милен Врабевски: Вярата и талантът са предпоставка за успех

Животът не е състезание, а степен на полезност. Примерите на добри практики са заразни, убеден е предприемачът и филантроп

4
Д-р Врабевски
Снимка: Ани Петрова

За мнозина първата асоциация, която поражда името на д-р Милен Врабевски, е фондация "Българска памет" и инициативите под нейния флаг.

Той е предприемач, бизнес лидер, лекар и консултант, родолюбец и благодетел. Многократно е награждаван от творчески, научни, родолюбиви организации, от обществени съвети и местни администрации. Не на последно място той е музикант, продуцент и автор на песни. 

Неговото CV спокойно може да се озаглави Хронология на успеха.

Само преди дни беше представен петият албум на неговата формация Intelligent Music Project  – Life motion, последван от турне в България, Нидерландия и Германия. Д-р Врабовски е автор на 12-те композиции и продуцент. В проекта са привлечени имена като Саймън Филипс (от Toto), Рони Ромеро (Rainbow) и Ричард Грисман (River Hounds). 

„Дори и да не знаете добре английски, енергията на албума ще ви зареди. Има какво да кажем, в текстовете влагам послания, с които искам децата ми да израснат. В последния албум, например, говоря за факторите, които движат живота напред“, каза в д-р Милен Врабевски пред Радио София. И допълва, че групата вече е започнала работата върху шести проект и дори са записани първите 3 нови песни. 

„За формулата на успеха пея и в песните, но и говоря пред млади хора. Давам примери за последователност, каква менталната настройка е необходима и каква визия за света, за да може човек да надгражда, започвайки от себе си. Трябва категорично да се направи разлика между вегетация и пълноценно съществуване. Трябва да живеем с чувство на благодарност към вселената, че ни има и можем да сме полезни за другите. Това е мисията на всички хора по света.

Редно е да живеем, раздавайки себе си, намирайки тайните в своето съзнание, които ни помагат да изявим полезността си спрямо хората около нас. И остава да имаме това усещане за принадлежност, които поражда желанието ни да инвестираме в собствената си среда."

Д-р Врабевски подчертава, че сам е формулирал свои национални приоритети, свързани с битката с демографската криза; европейската реинтеграция на диаспората; кариерно развитие на младите хора в България; културно-историческото ни наследство.

"Вместо да ровим в миналото - било за гордост или за съжаление, на нас ни е необходимо ефективно настояще. Всеки да дава максимума, на който е способен - на възрожденския принцип. 
Не може да се живее в страх и лъжа. Като махнем страха, остава талантът, с който можем да добавяме стойност към живота на останалите."

Д-р Врабевски не се уморява да обикаля области с български етноси - в Албания, в Северна Македония, Украйна, Молдова... Прави срещи, инвестира в инфраструктурни, образователни и културни проекти. У деца от двете страни на границата не само се събужда генната им памет, но им се показва начина да градят исторически мостове. 
Сред другите инициативи на д-р Врабевски е подпомагането на многодетни семейства, спонсориране на фондация "Искам бебе" за помощ на двойки с репродуктивни проблеми, изграждането 2 детски градини и 1 училище с чудесна спорта база (в с. Иваняне), проекта "Път към университета", съставянето на учебното помагало "Моята България", партньор е на фондация "Ханс Зайдел", по програмата "Еразъм+" на Европейския съюз...

"Аз съм в постоянен статус на просветление. Това е едно щастие, което пожелавам на всички. 
Когато не съм доволен от нещо, работя за неговата достойна алтернатива. Животът не е състезание, а степен на полезност. Моето включване цели да даде пример, който да е заразен и виждам, че дава резултат. Човек, който вярва в себе си, създава реалната предпоставка да бъде успешен."

Чуйте целия аудиопортрет в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05