Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Милен Врабевски: Вярата и талантът са предпоставка за успех

Животът не е състезание, а степен на полезност. Примерите на добри практики са заразни, убеден е предприемачът и филантроп

4
Д-р Врабевски
Снимка: Ани Петрова

За мнозина първата асоциация, която поражда името на д-р Милен Врабевски, е фондация "Българска памет" и инициативите под нейния флаг.

Той е предприемач, бизнес лидер, лекар и консултант, родолюбец и благодетел. Многократно е награждаван от творчески, научни, родолюбиви организации, от обществени съвети и местни администрации. Не на последно място той е музикант, продуцент и автор на песни. 

Неговото CV спокойно може да се озаглави Хронология на успеха.

Само преди дни беше представен петият албум на неговата формация Intelligent Music Project  – Life motion, последван от турне в България, Нидерландия и Германия. Д-р Врабовски е автор на 12-те композиции и продуцент. В проекта са привлечени имена като Саймън Филипс (от Toto), Рони Ромеро (Rainbow) и Ричард Грисман (River Hounds). 

„Дори и да не знаете добре английски, енергията на албума ще ви зареди. Има какво да кажем, в текстовете влагам послания, с които искам децата ми да израснат. В последния албум, например, говоря за факторите, които движат живота напред“, каза в д-р Милен Врабевски пред Радио София. И допълва, че групата вече е започнала работата върху шести проект и дори са записани първите 3 нови песни. 

„За формулата на успеха пея и в песните, но и говоря пред млади хора. Давам примери за последователност, каква менталната настройка е необходима и каква визия за света, за да може човек да надгражда, започвайки от себе си. Трябва категорично да се направи разлика между вегетация и пълноценно съществуване. Трябва да живеем с чувство на благодарност към вселената, че ни има и можем да сме полезни за другите. Това е мисията на всички хора по света.

Редно е да живеем, раздавайки себе си, намирайки тайните в своето съзнание, които ни помагат да изявим полезността си спрямо хората около нас. И остава да имаме това усещане за принадлежност, които поражда желанието ни да инвестираме в собствената си среда."

Д-р Врабевски подчертава, че сам е формулирал свои национални приоритети, свързани с битката с демографската криза; европейската реинтеграция на диаспората; кариерно развитие на младите хора в България; културно-историческото ни наследство.

"Вместо да ровим в миналото - било за гордост или за съжаление, на нас ни е необходимо ефективно настояще. Всеки да дава максимума, на който е способен - на възрожденския принцип. 
Не може да се живее в страх и лъжа. Като махнем страха, остава талантът, с който можем да добавяме стойност към живота на останалите."

Д-р Врабевски не се уморява да обикаля области с български етноси - в Албания, в Северна Македония, Украйна, Молдова... Прави срещи, инвестира в инфраструктурни, образователни и културни проекти. У деца от двете страни на границата не само се събужда генната им памет, но им се показва начина да градят исторически мостове. 
Сред другите инициативи на д-р Врабевски е подпомагането на многодетни семейства, спонсориране на фондация "Искам бебе" за помощ на двойки с репродуктивни проблеми, изграждането 2 детски градини и 1 училище с чудесна спорта база (в с. Иваняне), проекта "Път към университета", съставянето на учебното помагало "Моята България", партньор е на фондация "Ханс Зайдел", по програмата "Еразъм+" на Европейския съюз...

"Аз съм в постоянен статус на просветление. Това е едно щастие, което пожелавам на всички. 
Когато не съм доволен от нещо, работя за неговата достойна алтернатива. Животът не е състезание, а степен на полезност. Моето включване цели да даде пример, който да е заразен и виждам, че дава резултат. Човек, който вярва в себе си, създава реалната предпоставка да бъде успешен."

Чуйте целия аудиопортрет в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03