Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Милен Врабевски: Вярата и талантът са предпоставка за успех

Животът не е състезание, а степен на полезност. Примерите на добри практики са заразни, убеден е предприемачът и филантроп

4
Д-р Врабевски
Снимка: Ани Петрова

За мнозина първата асоциация, която поражда името на д-р Милен Врабевски, е фондация "Българска памет" и инициативите под нейния флаг.

Той е предприемач, бизнес лидер, лекар и консултант, родолюбец и благодетел. Многократно е награждаван от творчески, научни, родолюбиви организации, от обществени съвети и местни администрации. Не на последно място той е музикант, продуцент и автор на песни. 

Неговото CV спокойно може да се озаглави Хронология на успеха.

Само преди дни беше представен петият албум на неговата формация Intelligent Music Project  – Life motion, последван от турне в България, Нидерландия и Германия. Д-р Врабовски е автор на 12-те композиции и продуцент. В проекта са привлечени имена като Саймън Филипс (от Toto), Рони Ромеро (Rainbow) и Ричард Грисман (River Hounds). 

„Дори и да не знаете добре английски, енергията на албума ще ви зареди. Има какво да кажем, в текстовете влагам послания, с които искам децата ми да израснат. В последния албум, например, говоря за факторите, които движат живота напред“, каза в д-р Милен Врабевски пред Радио София. И допълва, че групата вече е започнала работата върху шести проект и дори са записани първите 3 нови песни. 

„За формулата на успеха пея и в песните, но и говоря пред млади хора. Давам примери за последователност, каква менталната настройка е необходима и каква визия за света, за да може човек да надгражда, започвайки от себе си. Трябва категорично да се направи разлика между вегетация и пълноценно съществуване. Трябва да живеем с чувство на благодарност към вселената, че ни има и можем да сме полезни за другите. Това е мисията на всички хора по света.

Редно е да живеем, раздавайки себе си, намирайки тайните в своето съзнание, които ни помагат да изявим полезността си спрямо хората около нас. И остава да имаме това усещане за принадлежност, които поражда желанието ни да инвестираме в собствената си среда."

Д-р Врабевски подчертава, че сам е формулирал свои национални приоритети, свързани с битката с демографската криза; европейската реинтеграция на диаспората; кариерно развитие на младите хора в България; културно-историческото ни наследство.

"Вместо да ровим в миналото - било за гордост или за съжаление, на нас ни е необходимо ефективно настояще. Всеки да дава максимума, на който е способен - на възрожденския принцип. 
Не може да се живее в страх и лъжа. Като махнем страха, остава талантът, с който можем да добавяме стойност към живота на останалите."

Д-р Врабевски не се уморява да обикаля области с български етноси - в Албания, в Северна Македония, Украйна, Молдова... Прави срещи, инвестира в инфраструктурни, образователни и културни проекти. У деца от двете страни на границата не само се събужда генната им памет, но им се показва начина да градят исторически мостове. 
Сред другите инициативи на д-р Врабевски е подпомагането на многодетни семейства, спонсориране на фондация "Искам бебе" за помощ на двойки с репродуктивни проблеми, изграждането 2 детски градини и 1 училище с чудесна спорта база (в с. Иваняне), проекта "Път към университета", съставянето на учебното помагало "Моята България", партньор е на фондация "Ханс Зайдел", по програмата "Еразъм+" на Европейския съюз...

"Аз съм в постоянен статус на просветление. Това е едно щастие, което пожелавам на всички. 
Когато не съм доволен от нещо, работя за неговата достойна алтернатива. Животът не е състезание, а степен на полезност. Моето включване цели да даде пример, който да е заразен и виждам, че дава резултат. Човек, който вярва в себе си, създава реалната предпоставка да бъде успешен."

Чуйте целия аудиопортрет в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова аудиоплатформа в полза на децата и учениците

Аудиокнигите са удобен, алтернативен вариант на традиционното четене на книги. Затова екип от млади хора решава да създаде аудиоплатформа, в която с събрани книги за деца и ученици.  Към момента „Voicelip“ е достъпна за безплатно ползване в интернет. В платформата е добавена почти цялата ученическа литература, като се обновява постоянно...

публикувано на 29.06.22 в 19:11

Подготвя ли се крипто секторът за рецесия?

Крипто секторът регистрира драматични спадове, които доведоха до загуби в размер на около  2 трилиона долара . Биткойът се срина с около 70% от близо 70 000 долара, които бяха достигнати през миналия ноември. Турболентността в крипто пространството доведе множество компании до признаци на  несъстоятелност, масови уволнения и преструктуриране ...

публикувано на 29.06.22 в 17:31

30 години българско посттоталитарно документално кино

Основните събития и процеси в документалното ни кино между 1989 и 2020 г. проследява и анализира в исторически и естетически план гл. ас. Теодора Стоилова-Дончева в последната си разработка, която беше представена преди броени дни в кино "Одеон". Новата ѝ книга носи заглавието "Българско посттоталитарно документално кино: похвати,..

публикувано на 29.06.22 в 16:40

Доц. Александър Христов: Чака ни горещо политическо лято, партиите са тръгнали към избори

„Все по-горещо ще става на политическата сцена. Чака ни горещо политическо лято “. Така обобщи случващото се в страната доц. д-р Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Поводът е отзоваването на 70 руски дипломати, както и изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова , че партията спира преговорите с "Продължаваме промяната"..

публикувано на 29.06.22 в 16:21

Четем книги на открито в Южния парк, с кауза

Смълчаният читателски клуб №18 на открито  ще се проведе днес (29 юни 2022 г.), в Южния парк, от 19.00 часа. Предстои един час четене на книга, след това сладки приказки и вкусотии, предоставени от организаторите.  Всеки може да донесе книга, на езика, който предпочита. Дори има момиче, което чете на Брайл, тъй като е незряща, разказа в ефира..

публикувано на 29.06.22 в 15:38

Комплекс за ранно детско развитие откри фондация "За нашите деца"

Новият Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив на фондация „За нашите деца“ беше открит в присъствието на кмета Здравко Димитров, посланика на Великобритания у нас Н.Пр. Роб Диксън, представителя на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и други, предаде за Радио София от града под тепетата Ива Дойчинова. Комплексът е изграден на..

публикувано на 29.06.22 в 15:05

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ като мост между образованието и бизнеса

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ подкрепя и е част от предприемачестсвото в България. И тази година той е партньор в Световната купа по предприемачество , каза в студиото на Радио София доц. д-р Тодор Ялъмов - зам. декан на Стопанския факултет в СУ „Св Климент Охридски“. „Стопанският факултет от дълги години подкрепя..

публикувано на 29.06.22 в 14:54