Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какви са ранните симптоми и причините за левкемията?

Доц. Бранимир Спасов: Не всяко подуване на лимфен възел означава онкозаболяване

Ако лимфният възел е уголемен повече от месец и не е болезнен, трябва да се направи биопсия, съветва специалистът

Доц. Бранимир Спасов
Снимка: hematology.bg

Съвременните постижения в лечението на онкохематологични заболявания и възможностите за достъп на пациентите до модерно лечение позволяват трайна ремисия. При острата лимфобластна левкемия, например, която е най-често срещаното онкологично заболяване при децата, благодарение на съвременното лечение, в над 80 процента от случаите се постига напълно излекуване. От края на 2019 година НЗОК заплаща напълно един от най-съвременните медикаменти за лечение на тежкото заболяване и при деца, и при възрастни - аспарагиназа. Медикаментът разгражда и намалява нивата на аминокиселината аспарагин в кръвта, от който имат нужда раковите клетки и затова при понижаването му, те умират. 

Защо при възрастните процентът на напълно излекуваните пациенти е значително по-нисък, имат ли значение начинът на живот и профилактиката, какви са ранните симптоми и какво представлява лечението - отговите потърсихме от доц. д-р Бранимир Спасов, специалист по вътрешни болести и клинична хематология, директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания и председател на Българското медицинско сдружение по хематология: 

Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания"Българските пациенти с онкохематологични болести имат достъп до множество иновативни медикаменти и здравни технологии, в това число стволово-клетъчната трансплантация. Преди повече от 20 години у нас се провежда първата такава трансплантация, като за 20 години технологията се е променила драматично - намалена е смъртността, подобрена е ефективността и са намалени усложненията, които съпътстват тази манипулация. Но бързам да подчертая, че стволово-клетъчната трансплантация не е панацея. Това е технология, която е свързана с определени рискове и понякога завършва с неблагоприятен финал". 

В по-голямата част резултатите са успешни, посочи специалистът. Симптомите на онкохематологичните заболявания често са скрити. Удачно е веднъж или два пъти в годината всеки да направи изследване на пълна кръвна картина, която би дала представа дали има заболяване. Ако човек има вирусно или инфекциозно заболяване, е възможно да има изменения. Те трябва да се нормализират до 10-20 дни след боледуването. 

Заболяванията на кръвта често протичат подмолно

Един от симптомите е нощното изпотяване, но само ако става дума за обилно изпотяване, което налага смяна на бельото. Сред другите симптоми е лесната умора и подуването на лимфни възли. Но това не винаги означава онкологично заболяване. 

"Притеснително е, ако има подуване на лимфни възли повече от месец. Тогава трябва да подходим към биопсия на лимфния възел, да се види под микроскоп има ли повод за притеснение или не. По-добре лимфният възел да боли - ако не боли, би могло да е онкохематологично заболяване".

Специалистът уточни, че е необходимо да бъде изваден целият лимфен възел или да не направи т. нар. екстезионна биопсия, за да бъде направена цялостна оценка на възела, а не на част от него, каквато е била практиката в миналото. 

Успеваемостта на лечението на възрастните пациенти е по-ниска, отколкото при децата

Пикът на заболяването при възрастните пациенти е над 50 години, посочи доц. Спасов. Категорично до момента е доказано, че сред факторите за развитие на болестта е тютюнопушенето, но oт голямо значение са и генетичните фактори. 

"Има две причини - децата нямат много придружаващи заболявания, каквито имат възрастни пациенти. Освен това детският организъм има регенераторни функции, а при възрастните с всяка година се натрупват все повече генетични изменения, каквито няма при децата. Освен това, при децата се прилагат интензивни схеми на лечение, които няма как да бъдат прилагани при възрастните, тъй като те по-бавно се възстановяват". 

Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболяванияВажна част от терапията, най-вече на пациентите, на които се извършва стволово-клетъчна трансплантация, е психологическата подкрепа, тъй като тези пациенти прекарват дълго време преди и след процедурата изолирани от близките си. Затова от месец август 2019 година в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания отвори врати звено за психологическа подкрепа на болните и техните близки. 

Още за диагностиката и лечението на онкохематологичните заболявания - чуйте в интервюто с доц. д-р Бранимир Спасов!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08