Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са ранните симптоми и причините за левкемията?

Доц. Бранимир Спасов: Не всяко подуване на лимфен възел означава онкозаболяване

Ако лимфният възел е уголемен повече от месец и не е болезнен, трябва да се направи биопсия, съветва специалистът

Доц. Бранимир Спасов
Снимка: hematology.bg

Съвременните постижения в лечението на онкохематологични заболявания и възможностите за достъп на пациентите до модерно лечение позволяват трайна ремисия. При острата лимфобластна левкемия, например, която е най-често срещаното онкологично заболяване при децата, благодарение на съвременното лечение, в над 80 процента от случаите се постига напълно излекуване. От края на 2019 година НЗОК заплаща напълно един от най-съвременните медикаменти за лечение на тежкото заболяване и при деца, и при възрастни - аспарагиназа. Медикаментът разгражда и намалява нивата на аминокиселината аспарагин в кръвта, от който имат нужда раковите клетки и затова при понижаването му, те умират. 

Защо при възрастните процентът на напълно излекуваните пациенти е значително по-нисък, имат ли значение начинът на живот и профилактиката, какви са ранните симптоми и какво представлява лечението - отговите потърсихме от доц. д-р Бранимир Спасов, специалист по вътрешни болести и клинична хематология, директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания и председател на Българското медицинско сдружение по хематология: 

Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания"Българските пациенти с онкохематологични болести имат достъп до множество иновативни медикаменти и здравни технологии, в това число стволово-клетъчната трансплантация. Преди повече от 20 години у нас се провежда първата такава трансплантация, като за 20 години технологията се е променила драматично - намалена е смъртността, подобрена е ефективността и са намалени усложненията, които съпътстват тази манипулация. Но бързам да подчертая, че стволово-клетъчната трансплантация не е панацея. Това е технология, която е свързана с определени рискове и понякога завършва с неблагоприятен финал". 

В по-голямата част резултатите са успешни, посочи специалистът. Симптомите на онкохематологичните заболявания често са скрити. Удачно е веднъж или два пъти в годината всеки да направи изследване на пълна кръвна картина, която би дала представа дали има заболяване. Ако човек има вирусно или инфекциозно заболяване, е възможно да има изменения. Те трябва да се нормализират до 10-20 дни след боледуването. 

Заболяванията на кръвта често протичат подмолно

Един от симптомите е нощното изпотяване, но само ако става дума за обилно изпотяване, което налага смяна на бельото. Сред другите симптоми е лесната умора и подуването на лимфни възли. Но това не винаги означава онкологично заболяване. 

"Притеснително е, ако има подуване на лимфни възли повече от месец. Тогава трябва да подходим към биопсия на лимфния възел, да се види под микроскоп има ли повод за притеснение или не. По-добре лимфният възел да боли - ако не боли, би могло да е онкохематологично заболяване".

Специалистът уточни, че е необходимо да бъде изваден целият лимфен възел или да не направи т. нар. екстезионна биопсия, за да бъде направена цялостна оценка на възела, а не на част от него, каквато е била практиката в миналото. 

Успеваемостта на лечението на възрастните пациенти е по-ниска, отколкото при децата

Пикът на заболяването при възрастните пациенти е над 50 години, посочи доц. Спасов. Категорично до момента е доказано, че сред факторите за развитие на болестта е тютюнопушенето, но oт голямо значение са и генетичните фактори. 

"Има две причини - децата нямат много придружаващи заболявания, каквито имат възрастни пациенти. Освен това детският организъм има регенераторни функции, а при възрастните с всяка година се натрупват все повече генетични изменения, каквито няма при децата. Освен това, при децата се прилагат интензивни схеми на лечение, които няма как да бъдат прилагани при възрастните, тъй като те по-бавно се възстановяват". 

Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболяванияВажна част от терапията, най-вече на пациентите, на които се извършва стволово-клетъчна трансплантация, е психологическата подкрепа, тъй като тези пациенти прекарват дълго време преди и след процедурата изолирани от близките си. Затова от месец август 2019 година в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания отвори врати звено за психологическа подкрепа на болните и техните близки. 

Още за диагностиката и лечението на онкохематологичните заболявания - чуйте в интервюто с доц. д-р Бранимир Спасов!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03