Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вече при над 80% от децата с остра лимфобластна левкемия се постига напълно излекуване

Проф. Добрин Константинов

България става партньор на Европейската референтна мрежа за лечение на онкологични заболявания в детската възраст, чрез която децата получават възможност за най-добро лечение на тези заболявания - могат да бъдат консултирани от най-добрите специалисти в Европа, независимо в коя страна от общността се намират.

И възрастните, и най-малките пациенти вече получават безплатно един от най-модерните медикаменти за лечение на остра лимфобластна левкемия, обявиха водещи медицински специалисти и пациентски организации на събитие, посветено на напредъка в лечението на тези заболявания.

Острата лимфобластна левкемия е най-често срещаното онкологично заболяване при децата до 14-годишна възраст - близо 1/3 от всички случаи на злокачествени заболявания. Пикът е до 9-годишна възраст, като честотата се увеличава през последните 40 години. За разлика от миналото обаче, благодарение на съвременното лечение в последните десетилетия, в над 80 процента от случаите се постига напълно излекуване, посочи проф. Добрин Константинов, национален консултант по детска клинична хематология и онкология, председател на Българско научно дружество по детска хематология и онкология; началник Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той съобщи, че от края на 2019 г. НЗОК покрива напълно един от най-съвременните медикаменти за лечение на тежкото заболяване - аспарагиназа. По думите му, от края на 2019 година НЗОК покрива напълно един от най-съвременните медикамети за лечение на тежкото заболяване - аспарагиназа. Страната ни вече достигна средноевропейски резултати и е релно постижима целта за пълно излекуване на 90 процента от пациентите. 

Проф. Жанет Грудева, национален консултант по клинична хематология, началник на Клиниката по клинична хематология в УМБАЛ "Св. Георги - Пловдив", отбеляза, че при възрастните съвременната диагностика различава над 40 типа левкемия и над 60 вида лимфоми. 44% от всички новодиагностицирани случаи на онкохематологични заболявания се срещат на над 20-годишна възраст, най-често при пациенти над 60 години. Успеваемостта в лечението при възрастните обаче е по-ниска.

Важна част от терапията на пациентите е и психологичната помощ, каза директорът на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания и председател на Българското медицинско сдружение по хематология доц. Бранимир Спасов.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

За диагностиката и лечението на онкохематологичните заболявания очаквайте в интервю с доц. Бранимир Спасов в предаването "Часът на здравето".
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08