Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи създават екологичен дизайн за германски автомобилен гигант

Атанас Енев

Едно от най-смислените неща, които една компания би могла да направи в днешно време, е да се занимава с внедряването на устойчивост. В това е убеден арх. Атанас Енев от компания за устойчив дизайн и еко иновации. След като завършва образованието си, той започва работа в компания за проектиране, където насочва интереса си към т. нар. "кръгови модели" - бизнеси, които работят, използвайки отпадъчни продукти или такива, които са на ниска цена, но могат да произвеждат продукти с висока добавена стойност.

Идеята, върху която стъпва изграждането на иновативната компания, е комбиниране на агрокултурен отпадък с гъбен мицел, който може да създаде композит. Подобни разработки са известни по света, но се оказва, че България има сериозно предимство в научно-развойната дейност и е подходящо място за производство, което може да конкурира високата цена на екологично чистите технологии.

Друг проблем при тези технологии е, че трудно се прилагат в по-голям мащаб, в сравнение с пластмасови алтернативи. Има и системен проблем при създаването на устойчивост и екопродукти - дори и при наличие на най-екологичната технология, ако една държава няма подходящата инфраструктура за използването й, ефектът ще бъде слаб.

Атанас Енев разказа за сътрудничеството с германски автомобилен гигант в Щутгарт. Фокусът на осъществяваните проекти е създаване на екологично чиста част, която се използва в асемблирането на автомобили. Разработката започва с анализ на пазара на алтернативни материали, след което се избира материал, който произвежда четири пъти по-малко въглероден диоксид. Следващата стъпка е избор на технология, благодарение на която се ускорява процеса на производство и се намалява разхода на енергия. Третата част включва създаването на дизайн, който позволява използването на една конструктивна част за шест различни модела автомобили. За нейното изработване са избрани растителна пластмаса, която съдържа 40% рециклиран продукт, и термопластичен еластомер, изработван от рапично масло.

Въпреки огромните производствени мощности и богатството от технологии, големите фирми изпитват сериозен натиск от клиенти и от други компании да се развиват в сферата на устойчивия дизайн и те се нуждаят от бързи прототипи и бързо въвеждане на иновации и тестване и анализ на материали.

Визията на компанията, представлявана от Енев, е да помогне на голямата индустрия да мине от линеарен процес на производство, при който се изхвърлят ресурси, в устойчив, кръгов процес на производство. А стратегията за постигане на тази визия е да се работи заедно с индустрията, без да се отрича и изхвърля всичко постигнато, а да се работи гъвкаво, с достатъчно проучвания и бързина за създаване на уникални кръгови продукти в помощ на големите индустриални гиганти.

Още интересни подробности от областта на устойчивия дизайн иновациите можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Атанас Енев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отвъд хоризонта" - търсения в полето на геометричната абстракция

"Отвъд хоризонта" е изложбата, която можете да разгледате до 9 март в галерия “Доза” . Експозицията поставя на фокус работата на няколко автори и техните търсения в полето на геометричната абстракция. Това са Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов.  Творческите им търсения в..

публикувано на 02.03.21 в 19:39

Гледаме филми от „Великолепната женска седморка“ в 6-те дни след 8 март

Веднага след Деня на жената ще започне филмова седмица, наречена „Великолепната женска седморка“ , съобщиха от Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) и Сдружение „Маргиналия“. Кинопрограмата предвижда онлайн прожекции от 9 до 14 март, всеки ден от 18:00 до 19:00 ч., последвани от дискусии с авторите, съобщиха организаторите...

публикувано на 02.03.21 в 18:32

В район "Възраждане" посрещнаха Баба Марта с видеоматериал на НИМ

По традиция район "Възраждане", съвместно с МКБППМН, отбелязват празникът на Баба Марта с деца от района и деца в риск, с празник под надслов "Баба Марта бързала, мартеници вързала". Децата се запознават с традицията и символите на празника, саморъчно изработват мартенички, които се закичват на Дървото на Баба Марта пред районната администрация на..

публикувано на 02.03.21 в 18:15
Велики Преслав

И във Велики Преслав отлагат възстановките за 3 март

В навечерието на 3 март на много места отлагат ежегодните чествания и възстановки в страната. Covid-19 се отрази и на формата на честванията, като много от празненствата и концертите минават онлайн. Освен това поради пандемията, голяма част от организациите, които осъществяват възстановки, не успяват да оцелеят поради финансовата криза, а по-голямата..

публикувано на 02.03.21 в 17:44

В Пловдив организират "Поход на свободата" за 3 март

"Поход на свободата" организират в Пловдив, въпреки пандемията. За десета поредна година членовете на  комитет "Родолюбие" и Община Пловдив организират "Поход на свободата". Това е символично изкачване на връх Бунарджика. Шествието ще бъде водено със знамена, които са копие на знамената, участвали в боевете за Шипка и в Руско-турската война...

публикувано на 02.03.21 в 17:02
д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Трябва да се говори вече за ускорено развитие на здравеопазването

Нуждата от устойчива и ефикасна здравна система, ориентирана към здравето и конкретните здравни нужди на отделния човек провокира създаването на инициативата “Заедно за повече здраве” .  В нея се включват три организации Български лекарски съюз, Съюзът на фармацевтите и Асоциацията на научноизследователските дружества в лекарствената индустрия,..

публикувано на 02.03.21 в 16:04

#Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми

От Български център за нестопанско право са се заели с амбициозната задача да събере най-иновативните и впечатляващи предложения на младите хора у нас за подобряване на средата, в която живеем. #Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми в държавата. “Очакваме в конкурса да се включат младежи между 16 и 24..

публикувано на 02.03.21 в 14:25