Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев:

Категорично подкрепям мерките на кризисния щаб. Важно е здравето на нацията


Заради установените в България случаи на коронавирус до второ нареждане са отменени всички масови културни събития на закрито в цялата страна. Това се отнася за посещенията в кина, театри, концертни зали, музеи, галерии. В цялата страна са забранени и всякакви масови прояви с участието на деца, спортните състезания се провеждат без публика.

Категорично подкрепям мерките на кризисния щаб, заяви в интервю за Радио София председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Според него това няма да лиши публиката от култура:

„Културата няма как да затвори, ако гражданите носят тази култура в себе си. Много по-важно е здравето на нацията, отколкото една-две седмици да издържим без да играем театрални представления вечер и то, канейки публиката да влезе в салона“.

Той даде пример с театър „Възраждане“, от където тази вечер канят публиката си в социалните мрежи и в сайта на театъра да наблюдават онлайн представлението „Вуйчо Ваньо“.

„Освен това гражданите, които имат необходимост и вопиюща нужда от това да набавят култура за себе си, за душата си могат да четат книги или да слушат музика. И могат да го правят от вкъщи“, допълни Христо Мутафчиев.

Според него целта на всички мерки е заразата да не се разрасне, защото ако това се случи, „не е една или две седмици, а може и шест месеца да откараме в такава страшна карантина, че да се срине икономиката на държавата, което от своя страна означава фалит на цялата държава“.

„Това, че няма да има публика в залите известно време, не означава, че колегите в театрите и в оперите ще спрат да работят. Те ще продължат да репетират и да творят“, допълни той.

Председателят на Съюза на артистите съобщи, че е получил уверението на Министерството на културата, че хората, които работят в театралните и музикални институти под шапката на държавата или общините, ще бъдат компенсирани по някакъв начин за временното спиране на културните събития.

Цялото интервю с Христо Мутафчиев можете да чуете в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46