Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ива Александрова: Имам най-хубавата работа на света

Ива Александрова
Имам най-хубавата работа на света - давам на децата възможност да се развият до пълните си способности, давам им глас, давам им думите. В това е убедена логопедът Ива Александрова, която гостува в предаването "Прощъпулник". Логопедията помага едно дете да се изразява, да покаже на какво е способно. А ученето може да се превърне в удоволствие, благодарение на съвременните образователни системи, които поставят детето в центъра на образователната система


Една от популярните формулировки за емоционалните аспекти на моделите за учене е създадена от професор Стенли Грийнспан, който посвещава цялата си кариера на по-доброто разбиране на децата. Той въвежда интересно разграничаване на пет емоционално обвързани стила на учене.

Чувствителното дете е това, което лесно се претоварва на шумни и многолюдни места или в конфликтни ситуации и спорове, дори когато не е пряко въвлечено. Реагира силно на думите на хората от обкръжението си. Срамежливо и предпазливо в откриването и възприемането на нови неща. Обикновено е чувствително към различни докосвания, гъделичкане, прегръдки и се дразни от различни материи, етикети на дрехи или миризми и текстури.

Предизвикателното дете има свой път и често е склонно да спори. Описват го като инатливо. Има чувствителен характер и обича да контролира повечето аспекти на живота си като какво да облече, какво да яде, кога и какво да се случи в ежедневието му. Честа тенденция е първичното отрицание. Обича да печели и силно се разстройва, ако не успее.

Самовглъбеното дете предпочита да си измисля неща. Определят ги като фантазьори. Наслаждават се на създаването на сложни, фантастични решения на обикновени или трудни въпроси. Харесват самостоятелните игри и често влизат в роля. В по-късна възраст изглеждат погълнати от книгата, която четат или от устройството, което използват. Като цяло не реагират бързо на външни стимули от средата. Изпитват трудности с физически дейности, които изискват планиране, издръжливост и постоянство.

Активното изследващо дете е приключенец. Често търси активни физически дейности като бягане, скачане, катерене, танци. Изглеждат смели и безстрашни. Изпитват затруднения с преминаването от бързи, активни дейности към по-бавни. Не са внимателни и предпазливи. Могат да бъдат нечувствителни към болка или други неразположения, особено ако са увлечени в някаква дейност.

Невнимателното, разсеяно дете има проблеми с планирането и изпитва трудности при изпълнението на многоетапни и сложни задачи. Изглеждат разсеяни и трудно се концентрират, освен в случаите когато мотивацията им да приключат с поставената задача е висока.

Шестият вид деца са тези, при които има смесване на различни видове стил. Доброто познаване на различните емоционални стилове на учене позволява на родителите да стигнат по лесно до децата си и да им помагат не само в усвояването на учебния материал, но и в реализирането на пълния им потенциал.

Чувствителното дете учи най-добре в успокояваща и организирана атмосфера, като използва малки стъпки, когато се чувства оценено и уверено. Необходима е малка победа в началото, така че първата част от задачите му трябва да е много лесна.

Предизвикателното дете учи най-добре когато има право на избор, когато участва в поставянето на задачата и когато не е под прекален контрол. Това дете има нужда да усеща споделена власт, да има контрол върху ситуацията и да усеща, че успява. Борбата за власт, доминирането характеризират предизвикателното дете. Те лесно казват НЕ и НЯМА, когато са уморени. Имат нужда от 80-90%  успеваемост за да се чувстват мотивирани да продължат да учат. Малки стъпки -споделена власт е ключът към успеха при тях.

Самовглъбеното дете постига най-добри резултати, когато е активен участник в ученето. Към него е важно да се отнасяме топло. Има нужда от енергично, ангажиращо и емоционално подкрепящо присъствие на възрастния. Изпитват необходимост да „правят неща“. Успехът не е от толкова голямо значение за тях. По-скоро, ако това което е направено е било интересно за тях. Рисуване, моделиране, глина, изработване на модели и проекти - води до ангажираност и активно учене.

Активното дете учи най-добре при топли, емпатични взаимоотношения. То жадува за всякаква физическа активност, която може да донесе нови и нови впечатления. Имат нужда от помощ за да се научат да преминават от естествената си бърза скорост към средна, бавно и обратно. Ограниченията трябва да бъдат налагани с разбиране и нежност. За да  успеят е необходимо  да овладеят способността на практика да обясняват логиката на своите действия.

Невнимателното дете учи най-добре, ако трябва да преподава. Парадоксално е, но работи. Имат нужда от силна мотивация за да се справят добре с планирането и от ясна последователност на задачите. За тях важи израза „далече от очите, далече от ума“. Невнимателното дете има нужда не просто да чуе инструкции, а да ги види- на рисунка, под формата на графика, диаграма или план и след това стъпка по стъпка да изпълни задачата.

Ива Александрова е логопед с десет години практически опит, специалист в областта ранно детско развитие. Бакалавърска степен по логопедия завършва в СУ “Св. Климент Охридски“, която надгражда с магистърска степен “Комуникативни нарушения на развитието“ в същия университет. Създател и главен редактор на уеб сайт за логопедия: Logopedia.bg, на който родители и специалисти могат да открият актуална и научно потвърдена информация за нарушенията обект на логопедичната терапия. Автор на книгата „Умно бебе“ пътеводител в света на ранното детско развитие. Член на Европейската асоциация за ранна интервенция и един от създателите на Сдружение частно практикуващи логопеди.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичният зоопарк с отворени врати и нови обитатели

Столичната зоологическа градина днес приема безплатно посетители, като с този жест допринесе за още по-хубав празничен ден на децата. Освен да се насладят на парка, потънал в зеленина, хората могат да се порадват и на най-новите обитатели - новородените  муфлони, козирози и различни видове еленчета. С нетърпение очакваха срещата с малките посетители..

публикувано на 01.06.20 в 17:56

Нарисувайте любим герой - предизвикват от младежкия Червен кръст

Българският младежки Червен кръст  организира конкурс за рисунка и онлайн обучение за деца по първа помощ по програма "Хелфи", съобщиха от БЧК. В конкурса за рисунка на тема "Моят любим герой" може да участват деца на възраст до 11 години . Името и годините на детето трябва да бъдат написани на гърба на рисунката. Снимката на рисунката трябва да се..

публикувано на 01.06.20 в 17:12

Кристо - "тотално ирационален и напълно свободен"

Роденият в България световноизвестен художник и авангардист Христо Явашев-Кристо не можа да навърши 85 години. Ако можехме да го питаме, за него по-важното е, че не е успял лично да довърши проекта си, по който работи от месеци, свързан с Триумфалната арка в Париж. За повече от 60 години Кристо и Жан-Клод - обичана съпруга, сътрудник и съветник,..

публикувано на 01.06.20 в 16:28

Болницата в Самоков получи дарение от пет инхалатора за Деня на детето

Детското отделение на болницата в Самоков получи пет инхалатора за 1 юни - Денят на детето. Дарението е от организацията “Капачки за бъдеще”, които помагат за борбата с проблемите на дихателната система при най-малките. Екипът на заведението беше приятно изненадан да научи новината в края на миналата седмица, а днес вече получиха и апаратурата. “МБАЛ..

публикувано на 01.06.20 в 16:05

Столичният градски транспорт преминава към обичайния си график

Възстановява се обичайното работно време на градския транспорт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук. Последните курсове от днес ще са в интервала 23,30 - 23,45 ч. Автобусни линии №103 и №505 също се възстановяват и се пускат допълнителни курсове в обедните часове за линиите до Витоша - №63 и №66. През..

публикувано на 01.06.20 в 14:51

Джоан Роулинг с интересна нова книга, посветена на истината

Британската писателка Джоан Роулинг, създала прочутата сага за Хари Потър, от 26 май до 10 юли ще публикува новата си книга "The Ickabog" на части, безплатно в уебсайта си . Това е един дълго планиран проект, който Дж.К.Роулинг е обявила преди време, но отлагала във времето.Новата ѝ книга ще бъде издадена по-късно тази година, но Роулинг реши първо..

публикувано на 01.06.20 в 12:50

История, разказана с цигулка, напомня за съдбата на морските обитатели

“Музикална приказка за рибите и хората” ще разкажат от WWF България днес от 18.30 часа. Събитието е онлайн. Изпълнението ще бъде на цигуларката Бояна Желязкова, която е автор на музиката и текста.  Историята ще ни запознае с приказните морски герои, които имат какво да ни споделят за опазването на своя дом - океана, и неговите обитатели, както и с..

публикувано на 01.06.20 в 12:05