Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дизайнът има и социални измерения

За деца с аутизъм работят съвместно терапевти, психолози и дизайнери

Има разработени улеснения и проекти за достъпна среда по отношение на хора със специфични зрителни или двигателни дефицити, но за лица от аутистичния спектър у нас почти няма разработки, темата е нова за повечето страни в света. Все пак, доста напред в тази насока са Великобритания и САЩ, както и Германия, Испания...

У нас една от първите, които с удоволствие и интерес работи в тази област, е Деница Динчева – докторант към Катедрата Интериор и дизайн за архитектурата. Още по време на следването си е работила по проект, свързан с хора от аутистичния спектър.

Двете налагащи се становища за хора с аутизъм стигат до противоположни крайности, обясни тя в ефира на Радио София.Но е убедена, че средата може да помага и да улеснява тези хора.

„Има немалко наредби за физически достъпна среда, но за хора с по-особени умствени състояния проблемите остават по-невидими. Но те са там, тези затруднения са проблем за част от обществото.“

В момента Деница Динчева се свързва и работи с центрове за ранна интервенция при подобни състояния. Центрове, в които архитектурата и дизайнът влизат като част от терапията, съчетани със съответен подход. В същото време не бива да се подминава значението на обществените пространства и тяхната универсална достъпност като условия за успешна интеграция на хората.

По отношение на средата към хора с аутизъм съществуват две основни гледно точки, обясни Динчева:

Първият е сензорно съобразен подход – среда, в която децата получават нови знания и умения, има по-малко разсейващи фактори. Обособява се функционално зониране. Тук е особено важен подборът на материали и цветове, които предизвикват различни съответни усещания.

Вторият е невротипичният дизайн – подход, при който умишлено не се прави разлика спрямо средата да други училища и центрове.

„Смятам, че комбинацията от двата подхода би била най-удачна. Трябва да се работи и с  лицата с аутизъм, и с рехабилитаторите, и с родителите, да се получава обратна връзка от тях за даден дизайн и пространство. Така ще се установи най-подходящият вариант на работа.“

Безспорно, при оформлението и изграждането на обществените пространства съобразяването с факторите, които влияят на хората с аутизъм, е доста по-трудно, но именно работата на специалистите от различни дисциплини тук може да даде резултат. Трябва да се следи не само за безопасност, но и детайли за осветление, звуци, цветове…

Някъде се организират посещения на музеи за хора с аутизъм, допълни Динчева. В Ирландия е първото селце, „френдли ориентирано“, към такива хора. Там са съобразени много от тези фактори.

Въобще в тази сфера се налага интердисциплинарно сътрудничество. „Трудно е, но е много интересно, допълва с усмивка Деница Динчева. – И е от полза на обществото. Такава среда обогатява преживяванията и комфорта на всички ни.“

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Деница Динчева.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - “Незабравена София” и Тони Николов

Тони Николов е журналист, писател и изследовател на старата ни мила София. След прекрасните му издания “Спомнена” и наследницата ѝ “Бленувана София”, ето, че днес държим в ръцете новото му увлекателно четиво. То носи името “Незабравена София”. С книгата си Тони Николов ни приканва да го последваме с любопитство по дирите на тези добре..

публикувано на 02.12.23 в 16:00
Николай Братоев - Крижицки

Софийски разкази - Николай Братоев - Крижицки

Николай Братоев - Крижицки е изследовател, биограф на стара София и автор на книгите "Ръкавелите на стария полковник" и "Стъпки" "Това са разкази, които си висят във въздуха. Ако по-възрастните хора не ми ги разкажат, всичко ще остане в небитието. Ако нямам аудиозаписи, те са ми в главата или на хартия. Пазят ми снимки в антиквариати и в филателисти...

публикувано на 02.12.23 в 15:00
Тодор Кривналиев

Адресите на любовта - Тодор Кривналиев

Ревнива любовница издава фалшификатор №1 на долари в света Тодор Кривналиев, признат за най-добрият фалшификатор на долари в света, е работил за Ал Капоне и е прототип на един от престъпниците в романа на Реймънд Чандлър „Златните рибки“. Българинът измисля как да превръща еднодоларовите банкноти в 100-доларови и залива Съединените щати с..

публикувано на 02.12.23 в 14:00

Христо Блажев - последният мохикан на дългата форма

След над 2500 текста за книги през последните 14 години, авторът на най-големия читателски блог „Книголандия“ и създател на Фейсбук явлението „Какво четеш…“ Христо Блажев събира 100 знакови за неговата собствена читателска история книги с вярата, че те ще намерят място и в библиотеките на много други книжни сърца. Той ни гостува заедно с Темз..

публикувано на 02.12.23 в 12:00

Eдно дете чака магия. Стани магьосник – подари му книга!

Национална мрежа за децата всяка година по Коледа провежда кампанията “Направи магия. Подари книга на дете”. И тази година не прави изключение –  кампанията стартира на 25.11.2023 и ще продължи до 15.12.2023г. А  как може да станеш магьосник за дете, което иска конкретна книжка онлайн? Много лесно в три прости стъпки: 1.   Отиди на..

публикувано на 02.12.23 в 11:40
Ния Мишонова и Любомира Атанасова

Хората се влияят най-много от примери

Младежки подкаст канал се опитва да преведе гражданските организации на разбираем език. В последната си (засега) рубрика младежкият подкаст Канал 4 стартира с поредица от епизоди, които по лек и смилаем начин за младите хора се опитват да дадат отговор на въпроси, които голяма част от аудиторията си задава - какво е това неправителствена организация, с..

обновено на 02.12.23 в 11:00

Без филтър: 10 гoдини People of Sofia

Фотографът Вихрен Георгиев е създателят на " People of Sofia ", проект, който представя нефилтрирана душата на града: "За 10 години може би станахме по-толерантни, с повече емпатия. С годините придобихме по-голяма популярност. Не успях да продължа идеята си за хората от Лондон. Едно време ми беше любим пл."Гарибалди", сега е пл. "Славейков". Една от..

обновено на 02.12.23 в 11:00