Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дизайнът има и социални измерения

За деца с аутизъм работят съвместно терапевти, психолози и дизайнери

Има разработени улеснения и проекти за достъпна среда по отношение на хора със специфични зрителни или двигателни дефицити, но за лица от аутистичния спектър у нас почти няма разработки, темата е нова за повечето страни в света. Все пак, доста напред в тази насока са Великобритания и САЩ, както и Германия, Испания...

У нас една от първите, които с удоволствие и интерес работи в тази област, е Деница Динчева – докторант към Катедрата Интериор и дизайн за архитектурата. Още по време на следването си е работила по проект, свързан с хора от аутистичния спектър.

Двете налагащи се становища за хора с аутизъм стигат до противоположни крайности, обясни тя в ефира на Радио София.Но е убедена, че средата може да помага и да улеснява тези хора.

„Има немалко наредби за физически достъпна среда, но за хора с по-особени умствени състояния проблемите остават по-невидими. Но те са там, тези затруднения са проблем за част от обществото.“

В момента Деница Динчева се свързва и работи с центрове за ранна интервенция при подобни състояния. Центрове, в които архитектурата и дизайнът влизат като част от терапията, съчетани със съответен подход. В същото време не бива да се подминава значението на обществените пространства и тяхната универсална достъпност като условия за успешна интеграция на хората.

По отношение на средата към хора с аутизъм съществуват две основни гледно точки, обясни Динчева:

Първият е сензорно съобразен подход – среда, в която децата получават нови знания и умения, има по-малко разсейващи фактори. Обособява се функционално зониране. Тук е особено важен подборът на материали и цветове, които предизвикват различни съответни усещания.

Вторият е невротипичният дизайн – подход, при който умишлено не се прави разлика спрямо средата да други училища и центрове.

„Смятам, че комбинацията от двата подхода би била най-удачна. Трябва да се работи и с  лицата с аутизъм, и с рехабилитаторите, и с родителите, да се получава обратна връзка от тях за даден дизайн и пространство. Така ще се установи най-подходящият вариант на работа.“

Безспорно, при оформлението и изграждането на обществените пространства съобразяването с факторите, които влияят на хората с аутизъм, е доста по-трудно, но именно работата на специалистите от различни дисциплини тук може да даде резултат. Трябва да се следи не само за безопасност, но и детайли за осветление, звуци, цветове…

Някъде се организират посещения на музеи за хора с аутизъм, допълни Динчева. В Ирландия е първото селце, „френдли ориентирано“, към такива хора. Там са съобразени много от тези фактори.

Въобще в тази сфера се налага интердисциплинарно сътрудничество. „Трудно е, но е много интересно, допълва с усмивка Деница Динчева. – И е от полза на обществото. Такава среда обогатява преживяванията и комфорта на всички ни.“

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Деница Динчева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Златков по трасето

България като домакин на Световното първенство за младежи и девойки по ски

"Спортна среща" - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 07.03.2021 В предаването: разговор от студиото на Радио София с редактора Лъчезар Христов; за..

публикувано на 08.03.21 в 19:42
Кадър от филма „Черупки“

„Черупки“ на Слава Дойчева ще има премиера на София Филм Фест

Последният късометражен филм „Черупки“ на режисьора, сценарист и актриса Слава Дойчева продължава фестивалния си път. След като вече получи награди, филмът е в програмата на София Филм Фест . Ще можем да го гледаме на 14 и 15 март в Дома на киното. Преди това Дойчева познаваме от нейните ленти „Брак“, с Мартина Апостолова, и „Майка две“...

публикувано на 08.03.21 в 18:09

Подпомагат кампании, посветени на жертви от домашно насилие

За трета година на 8 март от фондация „ BCause “ помагат на организации, които работят пряко с жени и деца, преживели от домашно насилие. Почти 6000 лв. са дарени за седмица от индивидуални дарители през двата дарителски инструментa - DMSbg.com и Platformata.bg . „Избрахме днешния ден, защото датата със символно значение, свързана е с..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

„Виктория“ - новият театрален проект на режисьора Йордан Славейков

„Виктория“ е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков . В центъра на монодрамата e конфликтът майка-дъщеря. Това е поредната авторска пиеса за режисьора. “Виктория е съвсем обикновена жена, неуспяла куклена актриса, жена с драматична любовна и семейна история. В моята монодрама се опитвам да отговоря на въпроса какво се..

публикувано на 08.03.21 в 16:35

В район "Изгрев" има пет подлеза, четири от които се нуждаят от сериозен ремонт

Сигнал за проблемен подлез в район "Изгрев" е получен в Радио София. Проблемният подлез се намира между Борисова градина и Семинарията. Подлезът има сериозни проблеми с осветителните тела, мазилката и тавана. “В район "Изгрев" има пет подлеза. Няма целево финансиране за поддръжка на подлези”, коментира кметът на района инж. Делян Георгиев . През..

публикувано на 08.03.21 в 16:22

Граждани протестират срещу инсинератори, искат чист въздух

Граждански сдружения организират протестно шествие, акция и изложба за по-чиста околна среда без горене на отпадъци . Поводите са два и са в двата края на България - търгът за изпълнител на мега проекта за инсинератор в София и инвестиционното предложение за инсинератор в Девня . И двата града вече са с опасно замърсен въздух, който..

публикувано на 08.03.21 в 15:13

Иновативни решения в помощ на медицината

Healthtech mapping е доклад за иновативните решения в медицината. Докладът обхваща всички български технологични решения, реализирани с дигитални технологии в областта на здравеопазването, без тези свързани със създаването на лекарства.    “Healthtech e огромна област сама по себе си и го потвърждава фактът, че докладът е 120 страници...

публикувано на 08.03.21 в 14:09