Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дизайнът има и социални измерения

За деца с аутизъм работят съвместно терапевти, психолози и дизайнери

Има разработени улеснения и проекти за достъпна среда по отношение на хора със специфични зрителни или двигателни дефицити, но за лица от аутистичния спектър у нас почти няма разработки, темата е нова за повечето страни в света. Все пак, доста напред в тази насока са Великобритания и САЩ, както и Германия, Испания...

У нас една от първите, които с удоволствие и интерес работи в тази област, е Деница Динчева – докторант към Катедрата Интериор и дизайн за архитектурата. Още по време на следването си е работила по проект, свързан с хора от аутистичния спектър.

Двете налагащи се становища за хора с аутизъм стигат до противоположни крайности, обясни тя в ефира на Радио София.Но е убедена, че средата може да помага и да улеснява тези хора.

„Има немалко наредби за физически достъпна среда, но за хора с по-особени умствени състояния проблемите остават по-невидими. Но те са там, тези затруднения са проблем за част от обществото.“

В момента Деница Динчева се свързва и работи с центрове за ранна интервенция при подобни състояния. Центрове, в които архитектурата и дизайнът влизат като част от терапията, съчетани със съответен подход. В същото време не бива да се подминава значението на обществените пространства и тяхната универсална достъпност като условия за успешна интеграция на хората.

По отношение на средата към хора с аутизъм съществуват две основни гледно точки, обясни Динчева:

Първият е сензорно съобразен подход – среда, в която децата получават нови знания и умения, има по-малко разсейващи фактори. Обособява се функционално зониране. Тук е особено важен подборът на материали и цветове, които предизвикват различни съответни усещания.

Вторият е невротипичният дизайн – подход, при който умишлено не се прави разлика спрямо средата да други училища и центрове.

„Смятам, че комбинацията от двата подхода би била най-удачна. Трябва да се работи и с  лицата с аутизъм, и с рехабилитаторите, и с родителите, да се получава обратна връзка от тях за даден дизайн и пространство. Така ще се установи най-подходящият вариант на работа.“

Безспорно, при оформлението и изграждането на обществените пространства съобразяването с факторите, които влияят на хората с аутизъм, е доста по-трудно, но именно работата на специалистите от различни дисциплини тук може да даде резултат. Трябва да се следи не само за безопасност, но и детайли за осветление, звуци, цветове…

Някъде се организират посещения на музеи за хора с аутизъм, допълни Динчева. В Ирландия е първото селце, „френдли ориентирано“, към такива хора. Там са съобразени много от тези фактори.

Въобще в тази сфера се налага интердисциплинарно сътрудничество. „Трудно е, но е много интересно, допълва с усмивка Деница Динчева. – И е от полза на обществото. Такава среда обогатява преживяванията и комфорта на всички ни.“

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Деница Динчева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44