Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Радка Масларска:

Хората вече изпитват по-голямо доверие към лекарите

Кои са ценностите, които носим и се опитваме да съхраним във времето и в поколенията, и тези, които ще имаме, когато пандемията COVID - 19 ще бъде вече в историята и сме съхранили себе си и своето здраве? Това, което със сигурност вече знаем е, че мащабът на разпространение на вируса зависи от болните днес, умножени по броя на хората, с които са се срещнали в последните дни, умножени по процента на вероятност срещата да доведе до зараза. Затова е и призивът „Стойте вкъщи“, а стоенето вкъщи очевидно вече води до промяна в нас самите - повече свободно време, вкъщи заедно със семействата ни и лишени от всичко, което обичайно е част от ежедневието и живота ни в името на здравето ни - на нас самите и на нашите близки.

Д-р Радка Масларска - неонатолог и педиатър,  началник на Отделението по неонатология в една от големите частни болници припомни пред Радио София, че не бива да се изпада в паника. Родителите трябва да бъдат спокойни за своите деца, но и да ги държат далеч от възрастните хора в семейството в периода на опасност от зараза. Ако самите деца проявят някакви болестни симптоми, първата работа на родителите е да се свържат с личния лекар, а не да тръгват към болница,  посочи д-р Масларска. Така ще спре напливът на пациенти, които потенциално могат да заразят други хора или медицинския персонал.

Променя се и мисленето на хората в новата ситуация, те стават много сериозни. Има известно успокояване сред родителите на невръстни деца, че дори нещо да се случи, то няма да протече драстично при тях. Другата промяна е, че хората вече гледат с голямо доверие към лекарите, което е голям стимул за медиците и всички здравни екипи. Може да се каже, че здравните специалисти дори стават част от семействата на своите пациенти.

Повече за актуалната ситуация с коронавируса и реакцията на пациентите можете да чуете в интервюто на Катя Василева с д-р Радка Масларска.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33