Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Радка Масларска:

Хората вече изпитват по-голямо доверие към лекарите

Кои са ценностите, които носим и се опитваме да съхраним във времето и в поколенията, и тези, които ще имаме, когато пандемията COVID - 19 ще бъде вече в историята и сме съхранили себе си и своето здраве? Това, което със сигурност вече знаем е, че мащабът на разпространение на вируса зависи от болните днес, умножени по броя на хората, с които са се срещнали в последните дни, умножени по процента на вероятност срещата да доведе до зараза. Затова е и призивът „Стойте вкъщи“, а стоенето вкъщи очевидно вече води до промяна в нас самите - повече свободно време, вкъщи заедно със семействата ни и лишени от всичко, което обичайно е част от ежедневието и живота ни в името на здравето ни - на нас самите и на нашите близки.

Д-р Радка Масларска - неонатолог и педиатър,  началник на Отделението по неонатология в една от големите частни болници припомни пред Радио София, че не бива да се изпада в паника. Родителите трябва да бъдат спокойни за своите деца, но и да ги държат далеч от възрастните хора в семейството в периода на опасност от зараза. Ако самите деца проявят някакви болестни симптоми, първата работа на родителите е да се свържат с личния лекар, а не да тръгват към болница,  посочи д-р Масларска. Така ще спре напливът на пациенти, които потенциално могат да заразят други хора или медицинския персонал.

Променя се и мисленето на хората в новата ситуация, те стават много сериозни. Има известно успокояване сред родителите на невръстни деца, че дори нещо да се случи, то няма да протече драстично при тях. Другата промяна е, че хората вече гледат с голямо доверие към лекарите, което е голям стимул за медиците и всички здравни екипи. Може да се каже, че здравните специалисти дори стават част от семействата на своите пациенти.

Повече за актуалната ситуация с коронавируса и реакцията на пациентите можете да чуете в интервюто на Катя Василева с д-р Радка Масларска.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - “Незабравена София” и Тони Николов

Тони Николов е журналист, писател и изследовател на старата ни мила София. След прекрасните му издания “Спомнена” и наследницата ѝ “Бленувана София”, ето, че днес държим в ръцете новото му увлекателно четиво. То носи името “Незабравена София”. С книгата си Тони Николов ни приканва да го последваме с любопитство по дирите на тези добре..

публикувано на 02.12.23 в 16:00
Николай Братоев - Крижицки

Софийски разкази - Николай Братоев - Крижицки

Николай Братоев - Крижицки е изследовател, биограф на стара София и автор на книгите "Ръкавелите на стария полковник" и "Стъпки" "Това са разкази, които си висят във въздуха. Ако по-възрастните хора не ми ги разкажат, всичко ще остане в небитието. Ако нямам аудиозаписи, те са ми в главата или на хартия. Пазят ми снимки в антиквариати и в филателисти...

публикувано на 02.12.23 в 15:00
Тодор Кривналиев

Адресите на любовта - Тодор Кривналиев

Ревнива любовница издава фалшификатор №1 на долари в света Тодор Кривналиев, признат за най-добрият фалшификатор на долари в света, е работил за Ал Капоне и е прототип на един от престъпниците в романа на Реймънд Чандлър „Златните рибки“. Българинът измисля как да превръща еднодоларовите банкноти в 100-доларови и залива Съединените щати с..

публикувано на 02.12.23 в 14:00

Христо Блажев - последният мохикан на дългата форма

След над 2500 текста за книги през последните 14 години, авторът на най-големия читателски блог „Книголандия“ и създател на Фейсбук явлението „Какво четеш…“ Христо Блажев събира 100 знакови за неговата собствена читателска история книги с вярата, че те ще намерят място и в библиотеките на много други книжни сърца. Той ни гостува заедно с Темз..

публикувано на 02.12.23 в 12:00

Eдно дете чака магия. Стани магьосник – подари му книга!

Национална мрежа за децата всяка година по Коледа провежда кампанията “Направи магия. Подари книга на дете”. И тази година не прави изключение –  кампанията стартира на 25.11.2023 и ще продължи до 15.12.2023г. А  как може да станеш магьосник за дете, което иска конкретна книжка онлайн? Много лесно в три прости стъпки: 1.   Отиди на..

публикувано на 02.12.23 в 11:40
Ния Мишонова и Любомира Атанасова

Хората се влияят най-много от примери

Младежки подкаст канал се опитва да преведе гражданските организации на разбираем език. В последната си (засега) рубрика младежкият подкаст Канал 4 стартира с поредица от епизоди, които по лек и смилаем начин за младите хора се опитват да дадат отговор на въпроси, които голяма част от аудиторията си задава - какво е това неправителствена организация, с..

обновено на 02.12.23 в 11:00

Без филтър: 10 гoдини People of Sofia

Фотографът Вихрен Георгиев е създателят на " People of Sofia ", проект, който представя нефилтрирана душата на града: "За 10 години може би станахме по-толерантни, с повече емпатия. С годините придобихме по-голяма популярност. Не успях да продължа идеята си за хората от Лондон. Едно време ми беше любим пл."Гарибалди", сега е пл. "Славейков". Една от..

обновено на 02.12.23 в 11:00