Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Цветалина Танкова: Контролът на кръвната захар е най-важен в условията на епидемия

По-висок риск от усложнения от Covid-19 при хората с диабет

Проф. Цветалина Танкова
Снимка: УБ по ендокринология

Диабетът се сочи като един от рисковите фактори при евентуална зараза с коронавирус. Затова хората с диабет трябва много стриктно да спазват мерките за дистанция и хигиена. Това обаче не означава, че са по-склонни да се заразят, в сравнение с останалите хора, подчерта пред Радио София ендокринологът проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология на Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев" към Медицинския университет и член на Експертния съвет по ендокринология към Министерството на здравеопазването. Най-важно в момента за пациентите с диабет е да постигнат добър контрол на кръвната захар.

„Действително се намираме в една доста трудна ситуация и както чуваме ежедневно диабетът се посочва като един от рисковите фактори, което в редица случаи създава едно чувство на страх, паника и притеснение сред нашите пациенти. Трябва да говорим по този въпрос, за да оставим паниката на страна и на предна позиция да дойдат отговорността и подготовката, тъй като никой от нас реално не е застрахован от заразяване с Covid-19“.

Проф. Танкова беше категорична, че хората с диабет са със същия риск от заразяване, както и останалите хора.

При хората с диабет има риск заболяването да протече по-тежко

„По принцип хората с диабет са склонни към развитие на инфекции и тази склонност е много тясно свързана с нивото на кръвната захар. Основното ми послание към хората с диабет в тази рискова ситуация, в която всички сме изложени, това, което хората могат да направят, е да положат максимални усилия да поддържат нивото на кръвната захар в нормални, приемливи граници“.


Специалистът подчерта, че в редица случаи пациентите са обучени да правят това сами, но при нужда трябва да потърсят ендокринолог.

„Стресът , в който се намира голяма част от обществото, включително и хората с диабет, е много важен фактор, който повишава нивото на кръвната захар, а при повишено ниво склонността към инфекции е по-голям. Тогава се нарушава състоянието на имунната система и способността на белите кръвни клетки да се борят с инфекцията, въобще усилията, които организмът полага, за да се бори с нея“.

Проф. Танкова препоръчва на хората с диабет да спазват стриктна хигиена и всички противоепидемични мерки и при възможност да си останат вкъщи. Спазвайки социална изолация, обаче, трябва да обърнат специално внимание на храненето - витамини, плодове, зеленчуци и храни, богати на белтъчини, както и при възможност да има физическа активност.

Терапията на пациентите с диабет е осигурена и те по никакъв повод не трябва да я прекъсват, предупреди специалистът:

„В България се направи изключително много за хората с диабет, не малък процент получават лечение с протоколи – това е лечението с инсулиновите аналози и някои нови по-модерни медикаменти, които до сега се изписваха с протоколи за 6 месеца. Дори и да е изтекъл този протокол, за времето на извънредното положение те могат да получават колкото време е необходимо назначените им медикаменти“.

Хората със затлъстяване също са сред рисковите категории пациенти

Нещо, което много хора пренебрегват, и смятат, че затлъстяването е козметичен дефект, но в Международната класификация на болестите е заболяване, посочи специалистът.  В рисковите категории са посочени хора, които имат индекс на телесна маса над 40. Но и над 80 процента от хората с диабет са с наднормено тегло или със затлъстяване, посочи проф. Танкова:

„Наднорменото тегло играе неблагоприятна роля в човешкия организъм, особено когато става дума за натрупване на мастна тъкан в областта на корема – така наречената висцерална тъкан, която произвежда неблагоприятни фактори, които стимулират развитие на субклинично възпаление и ограничават защитните сили на организма, когато има вирусна или бактериална инфекция“.

Още от съветите към хората с диабет, затлъстяване или заболявания на щитовидната жлеза, за хранителния режим в условията на епидемия и приема на хранителни добавки  – чуйте в интервюто с проф. Цветалина Танкова


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап...

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18

Оцет и сода вместо скъпи и опасни химикали за чистотата вкъщи

Различни изследвания ни показват и доказват, че в голяма част от препаратите, които използваме за почистване на дома има съставки, които сериозно могат да увредят нашето здраве, а и това на природата, която вече отдавна страда от вредното човешко влияние. Необходима ли ни е наистина тежката битова химия, когато може да почистим дома си перфектно само..

публикувано на 29.05.20 в 14:58