Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Цвета Георгиева: ГМО не бива да се преекспонира като проблем

В обществото усещането за риск е много високо, признава специалиснтът от НЦОЗА

В някои страни с приложението на ГМО се цели задоволяване на глада
Снимка: Архив

Както повечето теми и проблеми, и при ГМО може да се намерят ползи и рискове.

Правени са многобройни изследвания върху животни и хранително-вкусовите характеристики на продукти с ГМО. Досега няма научни доказателства за отрицателни здравни ефекти. По-скоро рисковете са за околната среда.
Това коментира пред Радио София проф. Цвета Георгиева, която е ръководител на Изпитвателен център „Здраве” към Националния център по обществено здраве и анализи. Положителните ефекти път са свързани със създаването на по-устойчиви или на подобрени във вкусово отношение култури. Освен това технологията позволява и създаването на нови лекарства – за онкологични и редки болести, за ветеринарната медицина. Дори нищо чудно с новите техники за генно редактиране да се намери ключ към проблема с коронавируса.

По думите на проф. Георгиева може да се разчита на сертифицираните фирми за био или органични храни. Процедурата по сертифициране е тежка и доскоро се правеше само от чуждестранни компании, но вече го правят и български.


Осми април е Международен ден против генетичното модифициране на организми.
ГМО е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека. Като синоним се използва също така понятието трансгенен организъм.
Създаването на ГМО в хранителната промишленост датира от около 30 години, но въпреки научните доказателства, че всъщност те не са толкова вредни, колкото си мислим ние като консуматори, обществото ни все още не може да приеме това за вярно.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенчо Маркишки

Планетите се строяват за парад

Започва красиво видимо подреждане в почти права линия на Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на младата Луна (на 15 и 16 май). Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад - северозапад. За района на София най-подходящо за наблюдение е около 21:40 часа на 14 май. За учените Парадът на планетите няма да донесе някакви..

публикувано на 14.05.21 в 13:52

Спасяването на покрива на кино „Влайкова“ минава през разчистването на тавана

Кино „Влайкова“ продължава да привлича с културна програма – на само филмова, но и с мисията си. Хора, които обичат най-старото функциониращо столично кино, дариха над 70 хиляди лева, с които беше закупена модерна кинопрожекционна машина и зрителите гледат дори (пред)премиери, разказа пред Радио София Цветелина Сярова , секретар на читалище..

обновено на 14.05.21 в 12:44

Ягодите предпазват от инфаркт и инсулт

Ягодите помагат за намаляване на риска от редица болести, включително рак. Туморите възникват най-често като реакция на бавно протичащо възпаление, така че храните, които помагат в борбата с него, намаляват риска от развитие на нови образувания, казва диетологът Михаил Гинзбург. Ягодите съдържат вещества, които блокират растежа на нови съдове, наречени..

публикувано на 14.05.21 в 11:10

Жители, бизнес и администрация с обща добронамереност за ремонта на ул. „Цар Иван Шишман”

Ремонтът на ул. „Цар Иван Шишман” е по проект от 2014 година, беше отложен през 2020 г., но започна от 10 май и с двата си етапа ще продължи около година. Той се осъществява под надзора на Столичната община, но районната администрация смята за необходимо да участва активно, поддържайки връзка с жителите и работещите в този участък на центъра в..

обновено на 14.05.21 в 11:06

Цветята имат почитатели и по софийската ул. „Шишман”

Как оцеляват магазинчетата по ул. „Цар Иван Шишман” и как ще преодоляват затрудненията, свързани с ремонта, който ще продължи около година? Трудно е да се обобщи и да се прогнозира. Мария Бояджиева се разходи и се спря на две цветни места – цветни и в буквален, и в преносен смисъл. Едното място е магазинче за цветя, което за 17..

публикувано на 14.05.21 в 08:25

Слънце и малко дъжд, в София - до 22 градуса

Преди обяд ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.. Ще има условия за градушки с по-голяма вероятност в Югоизточна България. Вятърът ще бъде слаб до умерен от запад. Минималните температури ще..

публикувано на 14.05.21 в 07:23
Ивицата Газа, 12 май 2021 г.

Нападения над репортери по време на сблъсъците в Израел

Tревожни новини достигат при нас от Израел и от ивицата Газа, между които пореден ден сблъсъците приличат на военен конфликт. Но кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало се спират на една втора-успоредна война, по-малко отразявана, въпреки че е по-отдавна - между крайни елементи и на арабите и на евреите. По-долу може да прочетете техния..

публикувано на 13.05.21 в 20:10