Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките производители нямат капацитета да работят за големите вериги, но имат нужда от подкрепа

4
Снимка: Ани Петрова

Министерският съвет прие постановление в подкрепа на реализацията на българските храни в големите търговски вериги. Идеята се обсъжда отдавна, но беше катализирана заради неблагоприятните последици от коронавируса.

От ситуацията и намаленото потребление пострадаха особено по-малките производители, които традиционно разчитат предимно на регионалния пазар за продажба на продукцията си, в това число на заведенията за хранене, хотели, ресторанти, голяма част от които в момента са затворени.

В проекта на постановление на МС първоначално беше заложено изискването 50% от площта на хранителните хипермаркети стоки да бъде запазена за българска продукция, но тази формулировка отпадна след острата реакция на асоциацията на търговските вериги. Така в момента приетият текст гласи, че  в магазините, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната, задължително се обособяват места, в които се предлагат продукти на регионални производители. Млякото и млечните продукти от регионални производители и изцяло от българско сурово мляко пък трябва да са мин. 90% от целия асортимент в магазина, е заложено още в документа. Постановлението ще бъде в сила до края на годината, а търговските вериги, които попадат в обхвата на разпоредбите, имат 2-седмичен срок (от приемането му), за да започнат да спазват изискването. 

Потребителите трябва да знаят, че част от големите мандри работят с вносно мляко. Хубаво е както за месото се изисква, така да стане и за млечните продукти – да се изписва откъде е млякото, с което се произвежда, както и какъв процент е сухото. Това препоръча Петър Петров, председател на Националната асоциация на младите фермери в България.

Петров пожела в името на доброто бъдеще на малките и средни български предприятия клиентите да ги подкрепят като купуват техни стоки.

По този начин много от парите ще остават в страната, включително и като данъци и осигуровки, ще се запазят работни места.

По-дребните производители изваждат на пазара качествени храни, но нямат капацитета да отговарят на изискванията на веригите.
Това се отнася и за млекопроизводителите, и за по-малките животновъди, и за земеделците.

Петър Петров пожела още да се регламентират фермерските пазари не само в големите градове, а в цялата страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Министър Танева и търговските вериги се помириха за българските стоки

Милена Драгийска , управител на "Лидъл България" заяви, че са се обединили около работещи мерки, а има и разбиране за това по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител. Тя отправи послание от името на търговските вериги, че в кризисна..

публикувано на 15.04.20 в 14:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник -..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела...

публикувано на 24.08.24 в 10:02