Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в условията на пандемия от коронавирус

Доц. Добрин Василев: При над 10 минути гръдна болка трябва да потърсим помощ

При най-тежките форми наCovid-19 вирусът атакува директно сърцето. Страхът от зараза не трябва да е причина пациентите да чакат до последния момент, казва кардиологът

Доц. Добрин Василев
Снимка: УМБАЛ Александровска

Социалната изолация и дистанциране са изключително важни за пациентите със сърдечни заболявания, защото са сред групите с най-висок риск за усложнения при инфекция с коронавирус. Не бива обаче да изпадат в паника в сегашната ситуация, а трябва да се изпълняват противоепидемичните мерки, предписани от Националния оперативен щаб, препоръча доц. д-р Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология на Александровска болница.

„Пациентите трябва да продължат да си взимат изписаните им медикаменти, а ако промяна в състоянието, незабавно трябва да се обадят по телефона на лекуващите ги лекари. Не би трябвало да се изчаква прекалено много, ако пациентът забележи по- тревожни оплаквания от рода на гръдна болка, ако тя продължава повече от 5-10 минути и е по-продължителна и интензивна. Това, че в момента има карантина, не значи, че пациентът трябва да чака до последния момент, за да потърси медицинска помощ. Останалите заболявания, освенCovid-19, също трябва да се лекуват своевременно, не трябва да се чака прекалено много“.

По думите на доц. Василев, колегите му и в други страни споделят, че повечето хора са уплашени, стоят вкъщи и избягват да ходят на лекар. Вследствие на това зачестяват усложнения на основните (кардиологични) заболявания при някои пациенти.

„Затова е изключително висока отговорността на личните лекари, кардиолози и ендокринолози за своевременно хващане на някакво усложнение. Болшинството от заболяванията са в стабилна фаза, но самият стрес предразполага към дестабилизация на всяко заболяване и затова трябва да се търси баланс“.

По думите на специалиста, за учестена сърдечна честота може да се говори при над 90-100 удара минута и когато се усещат неравномерни удари или прескачания. Това са белези, които трябва да ни накарат да се чуем с личния си лекар. Може обаче да усещаме пулса си и по психологически причини.

Кардиологът препоръча да не изразходваме времето си, потопени единствено в темата за коронавируса, да не забравяме да правим и някаква гимнастика – това е важно не само за сърдечно болните, за всички. Минимум 30-минутни движения на ден се отразяват благоприятно и на физическия тонус, и на психиката.

Относно храненето по време на изолация, специалистът съветва намаляване на количеството храна, тъй като калорийният разход при занижената физическа активност е намален.

При евентуална зараза с коронавирус и необходимост от прием на медикаменти,кардиологът посочи, че приемът на нестероидни противовъзпалителни средства оказва влияние върху артериалното налягане, а това може да доведе до засилване на усещането за задух и умора. Затова той препоръчва използване на парацетамол, без да се надвишава максималната дневна дозировката от четири приема по един грам. Ако пациентите приемат диуретици, трябва да следят теглото си всяка сутрин и при повишение, да увеличат дозата на медикаментите. Относно приема на ACE инхибиторите всеобщо становище на научната общност е терапията с тях да продължи.

При повишение на кръвното налягане над 140/90 трябва да се вземат допълнителни мерки или терапията да се коригира. Няма обаче универсален подход, който да се приложи при всеки пациент, затова е необходима консултация с лекар, подчерта доц. Василев.

„Този вирус за съжаление директно атакува сърцето. Това е един от вирусите, които имат склонност и възможност да атакуват самия сърдечен мускул – прави възпаление на сърдечния мускул и за съжаление това са най-тежките форми на протичане наCovid-19. От друга страна тежката пневмония, която се развива вследствие на инфекцията води до общо влошаване на снабдяването на организма с кислород, което само по себе си практически води до влошаване на кръвоснабдяването, най-общо казано. От това освен сърцето страдат и други вътрешни органи – мозъкът, бъбреците черният дроб, черва, всичко“.

Още от препоръките към хората със сърдечни заболявания - за приема на медикаменти, възможните усложнения и поведението при евентуална зараза – чуйте от разговора с доц. Добрин Василев!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 16.04.24: Електоралната активност на българите намалява

Във вторник, 16.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Политическите събития от деня Намаляващата електорална активност на изборите Скандалът около Агенция "Митници" Съмненията относно това, кой реално управлява в служебния кабинет Коментаторите: Социологът Мила Минева Рапърът Матю Стоянов (Жлъч)..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05