Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 10.5 млн. лв. са необходими за градския транспорт в София

Транспортът, здравеопазването и данъците са основните пера, заради които се налага актуализация на бюджета в СО

Снимка: sofia.bg

След въвеждането на извънредните мерки, като най-засегната система в Столичната община се очертава градският транспорт. Оценката на общината е, че до средата на май 10.5 млн. лв. повече ще са необходими за функционирането и поддръжката му. 

Друго значително перо, свързано с разходите, е здравеопазването. С решение на Общинския съвет беше дадена възможност за отпускане на средства на диагностично-консултативните центрове - до 1 млн. лева. 

В актуализацията на бюджета се отчита намаление на приходите към Общината в размер на 23.4 млн. лева, а прогнозата на експертите е тенденцията да се запази.

Най-сериозни намаления в приходите се очакват от вноските по данъците за възмездно придобиване на имущество, данъците върху превозни средства, спад в таксите за детски градини и ясли, които на практика не работят вече близо два месеца. Намалението е с близо 3.9 млн. лв., а от Общината очакват и с 2.6 млн. лв. по-малко приходи от такса „битови отпадъци“.

За да се спази законовото изискване за балансиран бюджет, в разходната му част също се предвижда редукция. 

Най-значима тя ще бъде в капиталовата програма на Общината, включваща разходи за изграждане, ремонт и поддръжка на улична мрежа с 5.5 млн. лева, разходите в частта изграждане на инфраструктурни проекти намаляват с 1.23 млн. лева, за озеленяване на градската среда 1.9 млн. лв., а парите за ремонт и изграждане на софийски улици се намаляват със 7.1 млн. лв. 

“Намалението на приходната и разходната част се балансират на 23.4 млн. лв.”, обобщава зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. 

В дебата по актуализацията на бюджета се включиха и други общински съветници, членове на Финансовата комисия към Общината. 

Допълнения към актуализацията на общинския бюджет са внесени и от групата “Патриоти за София. “Категорични сме, че приходът от дивидент трябва да бъде още сега ревизиран. Предлагаме редукция с 3 млн. лв. Относно перото “Глоби, санкции, наказателни лихви”, логично е при спад на събираните приходи от данъци и такса смет, да намалеят и лихвите, които се заплащат”, посочва общинският съветник Карлос Контрера. 

Днес в 17.00 часа ще се проведе ново извънредно заседание на Постоянната комисия по Финанси и бюджети, на която ще обсъдят и гласуват допълненията към вече предложената актуализация на общинския бюджет. За да може тя да бъде внесена в Столичния общински съвет в четвъртък. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06