Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водната кула - визуална инсталация, която води до философското

Юлиян Табаков показва изобилието, което ни прави доволни, но не и щастливи

Снимки: Антонио Георгиев - Хаджихристов

До 15 септември в софийската галерия "+359" се представя пространствената инсталация "Водна кула" на Юлиян Табаков.

Тя е част по-големия проект „Виждам те“ със 7 самостоятелни изложби, но е разработена специално за мястото - Водна кула, затова носи и това наименование.

"Това е по-скоро философско, отколкото визуално произведение. Показва една душевна нищета, породена от прекалено задоволяване – обясни артистът пред БНР-Радио София. –  Самата инсталация представлява вода, която тече и където се изсипва, изсушава земята под себе си. Водата е вече метафора, символ, тя е съвсем друг материал, тя видимо е нещо, което е илюзия за вода, получена със сценични средства.
Всъщност инсталацията ще има живот, тя ще продължава да се суши доста дълго време.
„Аз имам илюзия, че имам всичко, което искам, а в същото време съм празен и никога не мога да се напълня. Тоест вътрешно страдам някак си, докато се тъпча.“
Това е нещо, което може да се види в момента – нали, всичко е супер, всичко е лъскавко, вкусничко, ама някак си няма душа, безлично е…
Към края на изложбата инсталацията ще бъде абсолютно суха и напукана."


Табаков обърна внимание на мястото, в което е позиционирано едно художествено произведение. И подчерта колко е важно освен интелектуално то да предизвиква и емоционално преживяване.

След средата на септември и до края на годината изложби на Юлиян Табаков ще гостуват в Русе, софийската галерия „Средец“, на открито - в градската градина, във Варна.

Чуйте разговора на Георги Петров.

  • Юлиан Табаков (р.1975) работи в областта на визуалните и сценичните изкуства, киното и илюстрацията. Завършва НХА “ Николай Павлович”, специалност Сценография; ENS des Beaux – Arts – Париж – МА изящни изкуства. Сред заглавията които създава са: Genesis – 2023; Real/Apparentlyreal – 2022; Портрет на умиращ титан – 2021; Мигновения – 2015. През 2012 г. завършва документалния филм „Цветанка“, който получава 13 награди. След 1998-а прави над 60 сценографски и костюмографски решения на продукции в областта на театъра, операта и киното както и илюстрации за детски книги. Носител е на много награди в областта на театъра, киното и илюстрацията, както и на отличие „Златен век“ за принос в развитието на българската култура.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 31 август номинираме личности, организации или проекти в кампанията "Будител на годината"

До 31 август 2024 г. всеки може да номинира личности, организации или проекти в кампанията "Будител на годината". През 2024 г. инициативата "Будител на годината" отбелязва своето 11-о издание, на 1 ноември. В предложенията за номинации е хубаво да раздадете душата, емоцията и мотивацията за конкретната личност или организация, каза пред Радио София..

публикувано на 23.08.24 в 13:18

Ученици се състезават в скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на Шипка

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на..

публикувано на 23.08.24 в 09:31

5 ъндърграунд групи и трима художници участват в "Чайки фест-2"

Второто издание на Варненският фестивал с типично морското име „Чайки“ ще се проведе тази събота – 24 август в парк „Аспарухово“ от 18:30 , казаха пред БНР-Радио София организаторите на събитието. Входът е свободен. И отправиха покана, особено към почитателите на ъндърграунд рок музиката - метъл, индъстриъл, пънк, рап, ска. "Даваме..

публикувано на 23.08.24 в 08:49
– Мамо, искам сладоле-ед!

В София - приятно горещо, до 31°

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места, главно в планинските и източните райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, за София - около 31° . По Черноморието ще бъде..

публикувано на 23.08.24 в 07:20

Най-влиятелният фестивал за дизайн на герои гостува с второ издание

През миналия септември Варна бе домакин на първото българско издание на най-влиятелния световен фестивал за дизайн на герои и персонажи - PICTOPLASMA . След фестивала в Берлин и непосредствено преди конференцията в Ню Йорк форумът "Пиктоплазма България" представи български дизайнери и артисти и тяхното творчество. Сега PICTOPLASMA се завръща във..

публикувано на 22.08.24 в 19:25
Ангелина Бонева

Очаква се биомаркерната диагностика да се предвиди в бюджет-2025 на НЗОК

Сдружението за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) организира кампания за повишаване информираността за биомаркерите при диагностика на онкологичните заболявания. Тя цели да се обърне внимание, че единствено в нашата страна, тези изследвания не се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Организаторите биха искали..

публикувано на 22.08.24 в 17:25

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти. Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с питейна..

публикувано на 22.08.24 в 16:06