Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блажка Димитрова - от вкусни гозби в класната стая до ресторант с нулев отпадък и награда на WWF

21 май е Европейският ден на "Натура 2000". Мотото тази година е "Младите хора и природата"

Снимка: blagichka.com
21 май е Европейският ден на "Натура 2000". Мотото тази година е "Младите хора и природата". От Министерството на околната среда и водите посочват, че хората често свързват опазването на природата с природни резервати със строга защита, където човешките дейности систематично се изключват.

При "Натура 2000" е приет различен подход, при който напълно се отчита, че човекът представлява неразделна част от природата и че заедно те функционират най-добре в партньорство.

Мрежата осигурява редица ползи за съхраняване на биологичното разнообразие, като същевременно изпълнява множество важни социални и икономически функции. Около 4.4 млн. работни места в ЕС зависят пряко от устойчивите естествени екосистеми като значителен дял от тях са обхванати от защитените зони в рамките на "Натура 2000".

Затова и през 2020 г. Европейският ден на "Натура 2000" поставя в центъра на вниманието "Младите хора и природата" с цел да ги вдъхнови да се ангажират с опазването и възстановяването на природата. Заради ситуацията с Covid-19 в Европа Европейският ден на "Натура 2000" се отбелязва чрез социалните медии.

Стремежът на екопредприемача Блажка Димитрова към живот без отпадъци я подтиква да учреди неправителствена организация, както и да създаде първия ресторант с нулеви отпадъци в България. Тя развива своите идеи в книга, а по-голямата част от времето си посвещава на това да обучава хора и институции как да живеят и работят, използвайки отговорно природните ресурси.

“Всичко започна преди 7 години, когато станат учител по програмата “Заедно в час” и се озовах в една класна стая, пълна с ученици, които не искаха да ме слушат и установих, че единственото нещо, което ми помагаше да стигна до тях, беше храната, която започнах съвсем несъзнателно да нося в училище и така наслаждавайки се на храната, започнахме да се опознаваме все повече и в един момент разбрах с колко много предизвикателства децата се сблъскват днес в училище”, разказва тя.

Именно проблемите, които децата споделят, я стимулират да започне да разговаря с тях за това как всеки може да стане предприемач и да развива свой собствен бизнес. Докато стимулира тях, в един момент децата започват да стимулират нея да започне свой собствен бизнес и да покаже нещата, които готви на повече хора. Първо създава страница във Фейсбук, където публикува гозбите си, а по-късно прави и свой собствен ресторант, където работят младежи с различни трудности.

“И до ден днешен мисията на това място не се е променила - тя е да наема младежи в неравностойно положение и вече повече от 16 младежи са минали през кухнята. Днес там работят глухи младежи, а преди година официално отворихме и първия ресторант с нулев отпадък”, разказва екоактивистката. 

Блажка Димитрова също така се застъпва за законодателни и регулаторни промени, които да насърчат предприятията да трансформират дейността си така, че да не отделят отпадъци.  За всичко това Блажка Димитрова, както и още една българка Боряна Узунова получават най-високото отличие на WWF за опазване на природата.

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покана за 4 часа благотворителност срещу домашното насилие

Благотворителна изложба под наслов "Изкуство срещу насилието" ще се проведе на 25 април от 16.30 до 20:30 ч. в УНСС , съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ). Техни партньори и съмишленици са НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Българският филмов..

публикувано на 23.04.24 в 11:35

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55