Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Блажка Димитрова - от вкусни гозби в класната стая до ресторант с нулев отпадък и награда на WWF

21 май е Европейският ден на "Натура 2000". Мотото тази година е "Младите хора и природата"

Снимка: blagichka.com
21 май е Европейският ден на "Натура 2000". Мотото тази година е "Младите хора и природата". От Министерството на околната среда и водите посочват, че хората често свързват опазването на природата с природни резервати със строга защита, където човешките дейности систематично се изключват.

При "Натура 2000" е приет различен подход, при който напълно се отчита, че човекът представлява неразделна част от природата и че заедно те функционират най-добре в партньорство.

Мрежата осигурява редица ползи за съхраняване на биологичното разнообразие, като същевременно изпълнява множество важни социални и икономически функции. Около 4.4 млн. работни места в ЕС зависят пряко от устойчивите естествени екосистеми като значителен дял от тях са обхванати от защитените зони в рамките на "Натура 2000".

Затова и през 2020 г. Европейският ден на "Натура 2000" поставя в центъра на вниманието "Младите хора и природата" с цел да ги вдъхнови да се ангажират с опазването и възстановяването на природата. Заради ситуацията с Covid-19 в Европа Европейският ден на "Натура 2000" се отбелязва чрез социалните медии.

Стремежът на екопредприемача Блажка Димитрова към живот без отпадъци я подтиква да учреди неправителствена организация, както и да създаде първия ресторант с нулеви отпадъци в България. Тя развива своите идеи в книга, а по-голямата част от времето си посвещава на това да обучава хора и институции как да живеят и работят, използвайки отговорно природните ресурси.

“Всичко започна преди 7 години, когато станат учител по програмата “Заедно в час” и се озовах в една класна стая, пълна с ученици, които не искаха да ме слушат и установих, че единственото нещо, което ми помагаше да стигна до тях, беше храната, която започнах съвсем несъзнателно да нося в училище и така наслаждавайки се на храната, започнахме да се опознаваме все повече и в един момент разбрах с колко много предизвикателства децата се сблъскват днес в училище”, разказва тя.

Именно проблемите, които децата споделят, я стимулират да започне да разговаря с тях за това как всеки може да стане предприемач и да развива свой собствен бизнес. Докато стимулира тях, в един момент децата започват да стимулират нея да започне свой собствен бизнес и да покаже нещата, които готви на повече хора. Първо създава страница във Фейсбук, където публикува гозбите си, а по-късно прави и свой собствен ресторант, където работят младежи с различни трудности.

“И до ден днешен мисията на това място не се е променила - тя е да наема младежи в неравностойно положение и вече повече от 16 младежи са минали през кухнята. Днес там работят глухи младежи, а преди година официално отворихме и първия ресторант с нулев отпадък”, разказва екоактивистката. 

Блажка Димитрова също така се застъпва за законодателни и регулаторни промени, които да насърчат предприятията да трансформират дейността си така, че да не отделят отпадъци.  За всичко това Блажка Димитрова, както и още една българка Боряна Узунова получават най-високото отличие на WWF за опазване на природата.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видеонаръчник със 7 традиционни рецепти снимат хлебари и ученици

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) създават видеонаръчник със 7 традиционни български рецепти. Това става с възпитаниците на професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в Своге, обясни пред Радио София председателят на НБСХС Мариана Кукушева. За всеки..

обновено на 01.12.20 в 10:22

Важни са всекидневните малки победи в света на недоносените деца

Всеки ден е победа, когато се спасява живота на едно дете, родено по-рано, което има проблем и има нужда да му се помогне – това е малка всекидневна победа както за децата, така и за техните родители, така и за екипите, които се грижат за тези бебета. Това каза  пред Радио София неонатологът  д-р Радка Масларска  разказа пред Радио София  за..

обновено на 01.12.20 в 09:52

Онлайн "Дни на кариерата" в УНСС

Университетът за национално и световно стопанство /УНСС/ организира днес от 11.00 до 17.00 часа онлайн събитието "Дни на кариерата: Икономика, Финанси, Маркетинг, Човешки ресурси и Обслужване на клиенти".  Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната форумът ще се състои изцяло онлайн в платформата на Brazen Technologies. JobTiger и..

публикувано на 01.12.20 в 09:30

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22