Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безплатната телефонна линия на НПО остава открита и през следващия месец

Д-р Станимир Хасърджиев: В условията на изолация пациентите търсят най-вече психологическа подкрепа

Националната пациентска организация с предложения за дистанционно наблюдение и помощ в дома на хора с хронични заболявания, за да избегнат риска от зараза

Д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС

Преди месец Националната пациентска организация откри гореща телефонна линия 0800 14 515 за пациентите с хронични заболявания, на която безплатно могат да проведат консултация със специалисти в различни области- ендокринология, кардиологията, онкология, инфекциозни болести, както и с психолог.
Осигурена е и възможност за виртуален преглед по документи, а на сайта на организацията е публикувана информация за новостите, свързани с коронавируса. Откриването на линията е първият етап на дългосрочната кампания в подкрепа на хората с хронични заболявания, посочват от организацията.

Интересът към линията е много голям, предвид факта, че хората бяха затворени вкъщи и хора с различни заболявания, заради страх или невъзможност, останаха без пряка връзка с лекуващите ги лекари, които да проследяват техните основни заболявания - тези, които нямат нищо общо с Covid-19 инфекцията, но биха могли да бъдат причина, при евентуална инфекция, тя да протече тежко, коментира пред Радио София председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев:

"Най-учудващо и изненадващо за мен е, че има значителен брой обаждания на хора, които имат нужда от психологическа, а голяма част и от психиатрична подкрепа. Разговаряхме с психиатри и по тяхно мнение в момента има сериозен и пренебрегван от всички ни покрай паниката, икономическите и здравни ефекти на Covid-19 проблем - това всъщност е психическото и ментално здраве на нацията и този процес се наблюдава във всички държави. В условията на изолация и на липса на работа се обострят тези състояния, които биха могли да са сериозен проблем в идните месеци. Знаете какво е нивото на психиатричната помощ в България и каква е стигмата, знаете и условията в тези лечебни заведения и дали някой ще се обърне за помощ към тях - това не е за подценяване".  

Друга изненада, по думите на д-р Хасърджиев, е реакцията на институциите - сериозен обрат в позитивна посока и разбиране, че системата трябва спешно да се укрепи и усилията да бъдат насочени към това уязвимите хора да бъдат предпазени - да се намали до минимум рискът от среща с вируса.

Д-р Хасърджиев съобщи, че линията ще продължи да работи и следващия месец. Подготвят се и мерки, заедно с НЗОК и Министерството на здравеопазването, с помощта на дарители и доброволци, за следващите месеци на неизвестност.

"Първата задача е тези хора да не посещават лечебни заведения, без това да е крайно необходимо, защото лечебните заведения са място, където се събират хора с различни заболявания и по принцип са рисково място за разпространение на инфекцията. И колкото и да се взимат мерки, всяко излизане извън дома на болния крие риск - на улицата, в трамвая. Това са първата линия мерки и усилия - анализираме за всяко от тези заболявания, кои групи пациенти и по какви критерии да бъдат съветвани да останат вкъщи и да им се подсигурят необходимите грижи - лекарства и храни, включително и възможност за работа вкъщи, за да може основното им заболяване да бъде под контрол и да се сведе до минимум рискът да се срещнат с вируса".

За това, според д-р Хасърджиев, ще е необходима сериозна воля от страна на институциите, въвеждане на дигитални решения, възможности за дистанционно наблюдение и механизми за заплащане на изпълнителите на медицински дейности.

"Има добра воля, средства също сме осигурили - от дарители, включително за домашни посещения за взимане на кръвни проби и изследвания, ако се налага. За хората, за които е крайно наложително да посетят лечебно заведение, трябва да се подсигури лечебно заведение, в което няма наплив от пациенти. Затова здравната система бързо трябва да се реформира и да се насочи към нуждите, които в момента имат пациентите. Така ефективността й многократно ще се повиши".

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса е запознат с предложенията на организацията. Д-р Хасърджиев посочи, че хроничното състояние на много хора не е под контрол. Точно затова се работи в насока да се определи кои пациенти в кои лечебни заведения ще могат да бъдат хоспитализирани, така че да нямат контакт с болни от Covid-19.

Още за равносметката до момента, за основните притеснения на пациентите и за това как ще продължи инициативата и занапред - чуйте от разговора с д-р Стананимир Хасърджиев!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игрите от 90-те "възкръсват" в онлайн платформа

Децата на 80-те и 90-те са израснали с много игри на открито, които създават приятелства, развиват мисленето и социалните умения. През последните години повечето деца предпочитат игрите на компютър и на смартфон, но въпреки това има отново завръщане както към настолните игри от близкото минало, така и към позабравените игри на открито. “Кръстихме ги..

публикувано на 28.10.20 в 13:14

ЕС иска обща система за тестване за коронавирус

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи на страните от ЕС да унифицират системата за тестване за COVID-19, по-специално да използват експресни тестове за бързо идентифициране и изолиране на носителите на вируса. "В момента изследователите разработват бързи тестове, по-специално въз основа на анализ на слюнката, които трябва да помогнат..

публикувано на 28.10.20 в 11:46

НАСА и ЕКА си подадоха ръка за Луната

Европейската космическа агенция и НАСА подписаха меморандум, който предвижда Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство да изведе на мисия до Луната трима европейски астронавт, а европейската агенция се ангажира с построяването на два модула за лунната станция "Гейтуей", предаде ТАСС. ЕКА ще построи "не по-малко..

публикувано на 28.10.20 в 11:42
проф. Анна Кръстева

Проф. Анна Кръстева: Промяната ще е нов граждански проект, а не нов месия

Дебатите в днешно време се оказват позитивен и полезен начин за разглеждане и анализиране на обществените събития. Поредицата от дебати “За да има демокрацията бъдеще в България” събира студенти, преподаватели и интелектуалци. Тази вечер темата е за младежкото лидерство. “Идеята е да поразсъждаваме за демокрацията смело, визионерски, не такава,..

публикувано на 28.10.20 в 10:50

Студентските съвети подкрепиха новите мерки срещу коронавируса

Екипът на Националното представителство на студентските съвети във висшите училища подкрепя заповедта на министъра на здравеопазването от 27 октомври, която включва преустановяване на присъствения учебен процес във висшите училища и преустановяване на посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни заведения за развлечения на закрито.  "Считаме мерките..

публикувано на 28.10.20 в 10:14

Лъчезар Захариев: Искаме да бъдат обезщетени работниците в нощните заведения

Българската асоциация на заведенията е взела решение за отправяне на конкретно искане към държавата да обезщети работниците на трудов договор в нощните заведения, които са затворени, съобщи пред Радио София Лъчезар Захариев от асоциацията. "Всички вече са наясно, че броят на заразените ще нараства рязко през следващите 14 дни, но какъв е смисълът..

публикувано на 28.10.20 в 10:01

Затварянето на нощните заведения може да доведе до вълна от фалити

Затварянето на нощните заведения като ограничителна мярка срещу разпространението на коронавируса отново предизвика спорове и недоволство на заетите в този сектор.  Опасения за вълна от фалити на нощните заведения изрази пред Радио София Георги Вулджев , икономист от ”Експертен клуб за икономика и политика”. Икономическите мерки, които..

публикувано на 28.10.20 в 09:16