Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Софиянци кандидатстват за подмяна на печки с по-екологично отопление

| обновено на 26.05.20 в 15:09
Снимка: БГНЕС

Притежателите на стари отоплителни печки в София могат да кандидатстват до 20 август за подмяната им с по-екологични уреди в районните администрации. 

Към момента около 55 000 домакинства в София се отопляват на твърдо гориво. Това е един от основните замърсители на въздуха в зимните месеци. 

Подмяната е напълно безплатна, а средствата - над 44 млн. лева, са осигурени от Оперативна програма "Околна среда" и национално съфинансиране.

В рамките на 54 месеца трябва да бъдат подменени отоплителните уреди на една трета от печките на твърдо горива с по-екологични алтернативи - уреди на газ, пелети, електрическа енергия и топлофициране. 

Необходимите документи и условията за кандидатстване по програмата са публикувани на интернет страницата на Столичната община, уточни пред Радио София Теодора Полимерова, началник на Дирекция "Климат, енергия и въздух" в Общината. Има формуляр както за индивидуално и колективно кандидатстване от физически лица, така и от юридически. Кандидатът трябва да е собственик на имота. 

Около 20 дни след крайния срок Столичната община ще направи класирането и ще го обяви.

"Установено е, че битовото отопление има около 35% принос в замърсяването на въздуха и това е единият от двата проекта, по който хората могат да подменят печките на дърва и въглища", каза Полимерова.

Отпечатани са информационни брошури, които се раздават в районните администрации и по домовете в квартали с такова отопление.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 70% от ромите имат нагласата да гласуват

Днес бе представено официално проучване относно нагласите на ромската общност за предстоящите парламентарни избори за 48-о Народно събрание на 2 октомври 2022 г. Проучването е реализирано в 16 населени места на България , в квартали с преобладаващо ромско население. Поръчано и финансирано от Постоянната ромска конференция и..

публикувано на 30.09.22 в 15:45

Голяма част от българите все още не са решили за кого да гласуват

Два дни преди парламентарните избори на 2 октомври, степента на предвидимост е ниска, тъй като голяма част от гласоподавателите в последния момент ще вземат решение за кого да дадат вота си, каза в предаването „Ритъмът на столицата“  Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан" . Тя уточни, че няма значителни размествания, които..

публикувано на 30.09.22 в 14:56

Кмет на годината избират за 10-и път

Доколко местното самоуправление успява да отговори на очакванията на своите избиратели? Подробности по темата пред Радио София разказа Боян Томов, организатор на конкурса "Кмет на годината" 2022 и създател на сайта kmeta.bg. Конкурсът навършва своя 10 годишен юбилей, като по думите на Томов за този период е станал прозорец за гражданите за..

публикувано на 30.09.22 в 14:55

Musagena New Vibes Festival представя изкуство и литература

В периода от 30 септември до 2 октомври 2022 г. на пл. "Славейков" в София за първи път ще се проведе Musagena New Vibes Festival. Той е за книги и изкуство, като ще представи на софийската публика млади артисти от различни жанрове, нови български автори, както и издателства. Фестивалът е реализиран с подкрепата на Дирекция "Култура" на Столична..

публикувано на 30.09.22 в 13:55

Отбелязваме Международния ден на превода

Днес, 30 септември е Международният ден на превода. Той се отбелязва от 1991 г. с решение на Съвета на Международната федерация на преводачите и утвърден с резолюция A/RES/71/288 на Общото събрание на ООН от 24 май 2017 год. На тази дата се почита паметта на св. Йероним (ист.име Евсевий Йероним Софроний), християнски писател и богослов, превел..

публикувано на 30.09.22 в 12:30
Александър Аспарухов (вляво) с редиоекипа

Българинът, който асистира на Робърт Уилсън по света и у нас

На 22 години и вече асистент на световноизвестния театрален режисьор авангардист Робърт Уилсън! Това не може да се опише по друг начин, освен като щастлива птичка, кацнала на рамото на българина Александър Аспарухов. 80-годишният американец е и дизайнер, художник, изпълнител и писател. Само през тази година е направил 17 изложби...

публикувано на 30.09.22 в 11:38

Кои бързи храни са смятани за безопасни

Ако обичате да похапвате набързо, на крак, ще се зарадвате да разберете, че макар и повечето от "фаст фууд" храните да са считани за вредни, сред тях има и такива които специалистите смятат за безопасни. Диетологът и гастроентеролог Нурия Дианова посочи най-безопасните видове бърза храна, като оцени ястията от гледна точка на вероятността от..

публикувано на 30.09.22 в 11:15