Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС.

Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да бъдат изградени такива паркинги.

„Първите от тях са кметовете на „Подуяне“, „Сердика“, очаквам кмета на „Искър“ да даде предложение. Обърнала съм се към всички кметове, които имат възможност, да можем да започнем изграждането на етажни паркинги на подходящи места“, каза тя.

Преди това обаче Столичният общински съвет трябва да приеме програмата, след което районните кметове ще имат свободата да предлагат терени, върху които да се реализират паркингите.

Според кмета обаче това не е панацея, ако броят на автомобилите продължи толкова бурно да се увеличава.

„Всички нови сгради имат подземни или наземни паркинги, въпросът е, че са много автомобилите. Колкото повече алтернативи възможности предлагаме за придвижване в града, се надявам това да намали и броя на автомобилите. Защото колкото и паркинги да се изграждат, ако с това темпо броят на автомобилите се увеличава, нашият град се превръща в град за автомобили, а не за хора“, допълни Фандъкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.03.24: (Не) иска ли Бойко Борисов премиерът да е Габриел?

В деня, когато се очакваше ротираният премиер Мария Габриел да представи пред президента Румен Радев папка с имената на състава на следващия кабинет, всичко което стана, обусловено донякъде и от вчерашните преговори и нажежаване на обстановката с нощни пресконференции, безапелационно определи доминиращата тема. След размяна на реплики,..

публикувано на 18.03.24 в 19:05

Тийнейджъри получават отговор на въпроса "Какъв да стана, когато порасна?"

Второто издание на форума за професионална ориентация "Какъв да стана, когато порасна?" ще се проведе тази събота (23.03.2024) от 11:00 до 18:00 ч. в един от големите търговски центрове в София. Инициативата е насочена към ученици от 7-и до 12-и клас , както и към техните родители и учители, към студенти и всички, които търсят ново..

публикувано на 18.03.24 в 17:45

Деца и възрастни оценяват държавата

Рекорден брой деца и възрастни оцениха политиките на държавата за "Бележник 2024". Над 3 200 възрастни и деца и младежи до 18 г. се включиха в анкетите на Национална мрежа за децата (НМД) с мнение за свършеното от държавата през последната година в политиките за семействата и децата у нас. Оценките им в общо 9 области ще залегнат в мониторинговия..

публикувано на 18.03.24 в 17:29
Радан Кънев

Евродепутати приеха закон за промишлените отпадъци и за енергийна ефективност

Директива за намаляване на промишлените емисии бе гласувана и приета преди дни от Европейския парламент. Новите правила имат за цел да намалят замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлените инсталации и големите животновъдни стопанства. Докладчик на директивата е българският депутат Радан Кънев , с него бе и разговорът по..

публикувано на 18.03.24 в 16:50
Д-р Неделчо Тотев

Болнични организации са завели дело срещу Анекса към НРД

В Анекса към Националния рамков договор (НРД) от 20.02.2024 г.  , реграментиращ взаимоотношенията на изпълнители (лекари) на здравни услуги и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има много поводи за недоволство. Различни сдружения на лечебните заведения обаче са единодушни по отношение на въведени прагове за минимални възнаграждения..

публикувано на 18.03.24 в 15:40

Младежките политики в ЕС

Трябва ли младите хора в ЕС да бъдат по-активно въвлечени във вземането на решения и създаването на младежки политики. Това е въпросът, който журналистът Александра Илиева задава на своите събеседници – членове на младежки организации в България, които доказват, че младите хора могат да бъдат активни – стига да им дадем шанс и да чуем какво..

публикувано на 18.03.24 в 15:27
Проф. Николай Овчаров

Второто българско царство през погледа на проф. Овчаров

Археологът проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав, създаде книгата "Великите владетели на Второто българско царство".  Изданието излиза на пазара на 15 март 2024 г., съобщават издателите от "Сиела". Проф. Овчаров е автор на десетки книги и стотици публикации на..

публикувано на 18.03.24 в 14:38