Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравка Цветарска: Заедно ще преминем по-леко през предизвикателствата на множествената склероза

Световният ден на множествената склероза – 30 май, тази година преминава под мотото „Свързване“ (connections), а целта на международната инициатива е да повиши информираността за заболяването и да бъдат премахнати ограниченията пред диагностицираните пациенти. Заради пандемията от коронавирус, тази година Фондация „Множествена склероза – България“ организира он-лайн срещи между пациенти, членове на фондацията и специалисти, каза пред Радио София председателят на фондацията Здравка Цветарска. Он-лайн сесиите започват в 10.30 ч. в събота и от 14.00 ч. в неделя.

„Ще обсъдим заедно как се справяме в извънредната ситуация, трудностите и проблемите, с които се сблъскваме в тази обстановка, както и идеи за това как бихме могли да подобрим качеството си на живот в тази ситуация. Надявам се да разменим и получим от пациентите идеи за това как можем да им бъдем максимално полезни. Нашата фондация се ръководи от нуждите на пациентите и според тях организираме съответните кампании, проекти и грижи“.

Здравка Цветарска посочи, че в условията на пандемия, пациентите с множествена склероза и миастения гравис са разтревожени заради риска от зараза с коронавирус.

„Особено в началото пациентите бяха доста стресирани, предвид това, че са имунокомпрометирани и всеки един грипоподобен вирус може да влоши състоянието им. Хората задаваха и въпроси как могат да получат помощ при евентуален пристъп и към кого да се обърнат“.

Фондация „Множествена склероза - България“ публикува информация на Световната здравна организация за поведението на пациентите с тези заболявания в условията на пандемия. Във времето на физическа изолация фондацията организира и он-лайн срещи между пациенти и различни специалисти – невролози, кинезитерапевти, психолози.

В България има около 10 000 диагностицирани с множествена склероза. Заболяването се проявява в най-активната възраст между 20- и 40-годишна възраст. Председателят на фондацията посочи, че лечението на пациентите не е било прекъсвано, въпреки пандемията. Само при някои пациенти с по-агресивна терапия, по преценка на невролог, някои от вливанията са били отлагани.

„Заболяването се разпознава от невролозите. За съжаление, както и в други сфери на медицината, има недостиг на кадри – МС специалистите не са достатъчно предвид броя на пациентите с тази диагноза и факта, че всяка година се диагностицират минимум 80 нови болни. Възрастовата граница пада – най-младият пациент в България е 12-годишно дете. Специалистите, които имаме тук, са на ниво, но са малко за такъв обем от пациенти“.

Още за проблемите и предизвикателствата пред пациентите с множествена склероза – чуйте в разговора със Здравка Цветарска!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експертен съвет за Covid-19 в Столичната община

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира Медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на Covid-19. В Съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага..

публикувано на 27.10.20 в 16:37
Проф. Нели Огнянова

Оповестяването на здравен статус може да не нарушава етичните правила

В новия контекст на пандемията през 2020 г., както и протестите в страната, се появиха много нови въпроси в журналистиката, които си заслужава да бъдат обсъдени, защото Етичният кодекс на българските медии е пределно ясен, но има много гранични случаи, тънки и деликатни моменти, в които трябва да се търси баланс. Журналистическото майсторство е именно в..

публикувано на 27.10.20 в 16:33

"ИСКАМ" и на столична сцена след премиерата във Воден

"АТОМ театър" - танцовото студио, което наскоро спечели награда на Столичната община за ярки постижения в културата , поставя новия си спектакъл на софийска сцена. Ще можете да го гледате на сцена "Дерида" в четвъртък, 29 октомври, от 19.30 часа. Премиерата на спектакъла беше в странджанското село Воден, откъдето пристига в София. Стефания..

публикувано на 27.10.20 в 16:32

Дуел в ефира: "За" и "против" дистанционното образование

Дебатите “за” или “против” онлайн образованието се водят от началото на пандемията. Ето защо в ефира на Радио София срещнахме позициите по този спор на проф. Георги Каприев и доц. Мартин Осиковски. Проф. Каприев, преподавател по философия в Софийския университет, обяви след края на извънредното положение, че отказва да преподава онлайн,..

публикувано на 27.10.20 в 15:58

"Страх" на Ивайло Христов открива "Киномания 2020"

Филмът "Страх" на Ивайло Христов ще даде началото на “Киномания 2020”. Новото издание на фестивала ще се проведе между 19 ноември и 3 декември.  Тилда Суинтън ще гледаме в новия филм на Педро Алмодовар “Човешкият глас” - късометражна адаптация на едноактната пиеса на Жан Кокто.  Това е първият англоезичен филм на Алмодовар, както и първият му кратък..

публикувано на 27.10.20 в 15:37
Наталия Михалевска

Близо 400 български училища по света не са прекъснали дейността си в пандемията

Инициативата “Обучение чрез изкуството” е поредица от кинолектории на Министерство на образованието и науката, която има за цел да разшири хоризонта на традиционната образование и да запълни някои празнини в обучението им по един много по-ефектен за тийнейджърите начин. “Тази инициатива е свързана както с училищата в България, така и с българските..

публикувано на 27.10.20 в 15:08

Има критична маса от хора, които не вярват в мерките срещу коронавируса

Начинът, по който властта управляваше досега, вече е изхабен и не може да продължава по същия начин. Същевременно няма нова алтернатива за управление и ситуацията изглежда патова, каза пред Радио София журналистът Владимир Йончев . Протестите изпълниха много от целите си, като в началото бяха масови и хората се произнесоха много ясно. Властта явно..

публикувано на 27.10.20 в 14:51