Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

През юни музей „Параход Радецки” отваря врати с нова експозиция

Параходът „Радецки”
Снимка: historymuseum.org

Националният музей „Параход Радецки” в Козлодуй, който е филиал на Националния исторически музей, планира да открие обновената си и допълнена експозиция в края на юни. Това трябваше да се случи на 29 май, когато корабът „Радецки“ акостира на българския бряг.

Походът на Ботевата чета е част от Априлското въстание - най-значимият организиран опит на българския народ за освобождение от османската власт. Според решенията на апостолите в Гюргевския революционен комитет е трябвало да се приложи т.нар. смесена тактика – въстаническите действия в страната да бъдат подпомогнати с въоръжени чети отвън.

Самият Христо Ботев е бил привърженик на тази тактика. В началото на април 1876 г. Никола Обретенов и Георги Апостолов от Врачанския революционен комитет заминават за Румъния за подготовката на чета, с която да се подпомогнат въстаническите действия във Врачански окръг. Там те заварват вече подготвящи се българи.

Първоначално се планира неин войвода да бъде опитният Филип Тотю. Но той разчитал да се включи в доброволчески чети от Сърбия. Затова Обретенов и Апостолов се обръщат към Ботев, който по това време пребивава в Букурещ. Така Ботев дава съгласието си да стане войвода на четата. 

"Националният музей „Параход Радецки” е един уникален музей за България, както и в света не са много запазените исторически плавателни съдове, които при това са музеи и са в техническа изправност, и могат да извършват плавания с туристи”, казва историкът Михаил Симов.

Музеят ще посрещне тази година своите посетители с изцяло обновена експозиция. Целта е да бъдат показани предмети от богатия фонд на музея. Става дума за предмети, които не са били показвани досега на посетителите.

Каква е историята, която пази Националният музей „Параход Радецки“ и как от НИМ отбелязват Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Online Baby Pop Up - в помощ на креативните малки производители на изделия за деца

Online Baby Pop Up събитие е група, предназначена за бъдещи и настоящи родители на бебета и малки деца. В нея те ще се запознаят с малки фирми, производители и творци на бебешки и детски продукти. “Това е една инициатива, която спонтанно възникна, точно затова я кръстихме Pop up (изскачам, появявам се неочаквано - англ.ез.) предназначена за..

публикувано на 03.12.20 в 18:41

Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо 2019 г.

“Малкото студенти, които ще празнуват тази година се делят на такива, които са избрали къщи за гости и залагат на купоните в компании до 15 души, а другата част ще отседне в хотелите, където ще замени механите и дискотеките с процедури в СПА центрове. Това показват моите проучвания през последните дни”, казва Руслан Йорданов от БГ туризъм. По думите..

публикувано на 03.12.20 в 16:55

Засилените проверки от БАБХ са до Никулден включително

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще продължи засилените проверки по обекти за производство, складове, магазини, борси и пазари във връзка с продажбата на риба до самия Никулден. Това съобщи пред Радио София д-р Татяна Николова , началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ в агенцията. „Такъв контрол извършваме през..

обновено на 03.12.20 в 16:18

Времето ще се задържи сравнително топло за декември

Няма да се задържи снегът твърде дълго, още тези дни ще сте стопи, тъй като от юг-югозапад на страната ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишават. Това посочи пред Радио София синоптикът Анастасия Кирилова  от Националния институт по метеорология и хидрология. По думите ѝ затоплянето ще се усети първо при дневните температури...

публикувано на 03.12.20 в 15:23

Общност "Мостове" подава ръка за образованието на деца с увреждания

Международният ден на хората с увреждания - 3 декември, цели да ни напомни за нуждата от по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, до общия пазар на труда, до общообразователната система и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях...

публикувано на 03.12.20 в 15:18

Автори от 8 държави участват онлайн в Софийския литературен фестивал

Софийският международен литературен фестивал (СМЛФ) ще се проведе и тази година, но изцяло онлайн, от 10 до 13 декември . Това издание, макар необичайно, дава възможност да се включат писатели и поети от България, Великобритания, Канада, Шотландия, Израел, Нидерландия, Финландия и Америка . Гости на събитието ще бъдат британският писател и..

публикувано на 03.12.20 в 14:49

"Етюд-и-те на София" със свой коледен базар

Авторът на популярната фотографска инициатива “Етюд-и-те на София” Иван Шишиев е подготвил предколедна изненада за многобройните си почитатели - коледен базар и една голяма награда, която остава изненада. Първаночалният план е базарът да се проведе на 5 и 6 декември, но след налагането на новия локдаун, сега събитието е с нови дати - за 21 и 22..

публикувано на 03.12.20 в 13:35