Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Covid-19 и бедността

Колкото по-бедни са хората, толкова по-висок е рискът от заразяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Пандемията от коронавирус не е засегнала всички общности еднакво, като богатството се оказва основен фактор за различията. Икономисти от Оксфордския университет са доказали пряката връзка между доходите и опасността от заразяване и дори смърт от Covid-19, съобщават от Би Би Си, цитирани от БГНЕС. 

Колкото по-високоплатена е работата, толкова по-малък контакт имат служителите с други хора. Ако доходите са високи, има много по-голям шанс за работа от вкъщи. По този показател съществуват огромни разлики между отделните държави. Например само 5% от гражданите на държава като Мозамбик могат да работят от вкъщи. В Турция и Мексико този процент е 25, а в САЩ и Швеция той е 40%.

По-бедните е по-вероятно да се придвижват с градски транспорт. Обратно – заможните ще използват личните си автомобили или таксита – и така имат ограничени контакти с други хора. Поради тази причина шофьорите на таксита се считат за рискова група по света. Официалните данни на властите във Великобритания сочат, че смъртността от коронавируса при шофьорите на таксита е значително по-висока, отколкото при други групи от населението.

Колкото са по-бедни хората, толкова по-голяма е вероятността да споделят жилището си с много хора. Когато няколко поколения от едно семейство споделят общо жилище, шансовете заразата да бъде предадена на възрастните хора се увеличава.

Астмата, диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са рискови фактори при заразяване с коронавирус, а бедността е пряко свързана с появата и разпространението на тези заболявания. В някои от най-тежко засегнатите от вируса страни като Индия, Бразилия и Мексико, тези които умират са по-млади, отколкото в икономически развитите страни. А в държавите със слаби и зле работещи здравни системи, само властимащите и богатите могат да си позволят лечение в чужбина.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българска стрийминг платформа събира и разпространява повече от 7 изкуства

Първата по рода си национална културна стрийминг платформа 7Arts.bg вече е факт и функционира. Тя обединява театър, опера, балет, кино, музика, живопис и ток шоу спектакли и ги прави достъпни за гледане освен на територията на България, а и в цял свят. Има и анимации за децата. „Никой няма да отнеме достъпа и контакта на твореца с любимата си..

обновено на 10.07.20 в 16:56

Започват финалите по баскетбол за непрофесионалисти

От днес започват националните финали по баскетбол за непрофесионалисти, които ще се проведат в Перущица. Любители на играта от цялата страна ще се изправят един срещу друг в борба за първото място. Турнирът е организиран от Българско баскетболно общество (ББО). „Създадохме ББО преди 7-8 години и до настоящия момент под егидата на организацията се..

публикувано на 10.07.20 в 16:33
Владимир Милушев

Владимир Милушев бяга скоростно 240 км с денивелация от 14 000 м

Опит за нов рекорд за скоростно за преминаване на българската част от трансевропейския маршрут Е4 ще направи Владимир Милушев. Пътят му минава през 5 от най-високите планини на Балканите – Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка . Досегашният рекорд за скоростното му преминаване държи Калоян Пейчев, който е постигнал забележителното..

публикувано на 10.07.20 в 16:24

Теодора Цончева - чувствителните хора изразяват емоциите по-лесно чрез хумора

Българската певица Теодора Цончева (Teddy Bennington), която изгря на музикалната сцена през 2013 г., след като достигна до полуфинал в популярното шоу X Factor, продължи да пише песни и да радва своите фенове в социалните мрежи , дори по време на извънредното положение. Освен с музикалните си изяви, Теди е известна и като успешен влогър. По..

публикувано на 10.07.20 в 16:16

Инж. Йордан Николов: Нужна е приоритетна помощ за строителството заради Covid-19

Инвестицията в строителни дейности трябва да е приоритетна в плановете на правителството за възстановяване на последствията от Covid-19. Това се налага, “защото в публикувания интегриран план в областта на енергетиката и климата на България за 2021 - 2030 г. се предвижда 49% намаляване на емисиите до 2030 г. в сравнение с 1990 г.", казва инж. Йордан..

публикувано на 10.07.20 в 15:39

Жители на Слатина събират историята си в читалище "Светлина"

В библиотеката на читалище “Светлина 1921” се събират спомени и снимки на наследниците на старите слатинци, които да бъдат основата, по-скоро - новото във второто издание на книгата “Кратка история на село Слатина, Софийско” от Любен Грозданов. Авторът е бил учител по български език и литература в квартал „Ботунец“ и е създател на клуб "Роден..

публикувано на 10.07.20 в 12:46
„There is Light“ с участието на Nasimo

Как се разви street art в София

София се оказва една от европейските столици с много добре развито street art (в превод: улично изкуство) . Чужденците се впечатляват от високото ниво на художественост на българските стенописи, които показват добре развита графити култура. Първите графити в София се появяват в средата на 90-те години, като говорим за начало на по-скоро..

публикувано на 10.07.20 в 12:39