Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След изолацията оплакванията зачестяват

Д-р Радин Цонев: Дори един запой може да причини чернодробна недостатъчност

Прекомерният прием на алкохол и преяждането, освен до наднормено тегло, водят до метаболитен синдром и стеатоза

Д-р Радин Цонев
Снимка: Личен архив

При много пациенти, заразени с коронавирус, болестта започва със стомашно-чревни проблеми. Как да различим тези симптоми с оплакванията, вследствие на хронични заболявания на храносмилателната система и вирусен хепатит, какви са последствията за черния дроб от прекомерния прием на алкохол и преяждането по време на изолацията и доколко са обратими – отговорите потърсихме от специалиста по вътрешни болести и гастроентерология д-р Радин Цонев, началник на Отделението по гастроентерология и ръководител на Центъра  по Хепатология на МБАЛ-Токуда: 

„Това, което наблюдаваме, е, че когато хората потърсят гастроентеролог, обикновено е късно да помагаме. Визирам раковите заболявания, които зачестиха напоследък, защото пациентите постъпват след два месеца забавяне. При наличие на симптоматика и неглижирането й поради опасност от коронавирус, те идват във вече декомпенсирано състояние - с тумори на стомаха, на дебелото черво и на панкреаса“.

Втората група от пациенти, които търсят помощ, са тези, които са посегнали към алкохола още от началото на пандемията. Според специалиста много от хората в България приемат за норма приема на 100-150 грама алкохол всяка вечер, което многократно надхвърля безопасното количество, което може да се обработи от черния дроб.

„Не случайно нормите на СЗО за ежедневен безопасен прием са 20 до 25 милилитра чист алкохол дневно. Това се равнява на бира от 330 милилитра, чаша вино или шот с твърд алкохол“.

Българинът няма култура на пиене

Ако пациентът е приемал редовно алкохол и преди изолацията или вече има чернодробно заболяване (стеатоза), дори и един запой може да причини чернодробна недостатъчност и необходимост от трансплантация.

„Не говорим за два месеца, а за прием на алкохол за 2-3 дни. Затова запоят е едно от най-опасните неща за черния дроб, по-вреден дори и от хроничното пиене. В момента, в който един човек влезе в запой, черният дроб дори не може да цирозира - настъпва т. нар. остра мастна дистрофия, патешки черен дроб с чернодробна недостатъчност, кома и смъртен изход“.

Други фактори за възникване на заболявания, които не са свързани само с пандемията от коронавируса, са стресът и преяждането. Според д-р Цонев, резултатът е наднормено тегло и метаболитен синдром.

„Тези 5-10 килограма, които всеки от нас е натрупал през принудителната почивка, ще доведат до увеличаване на сърдечно-съдовия риск, а в по-дългосрочен план на метаболитния синдром, свързан със захарния диабет, подаграта и неалкохолната стеатозна болест на черния дроб, а след време до фиброза, която е първата степен на цирозата и рака на черния дроб“.

40 процента от световното население е с наднормено тегло

В България проблемът засяга около 30 процента от хората. Основен фактор за метаболитния синдром е липсата на физическата активност. За да избегнем последствията и чернодробните проблеми, специалистът съветва да спазваме диетичен режим и да изминаваме минимум 10 хиляди крачки на ден.

Стресът води най-вече до проблеми с горния гастроентериален тракт, свързани с рефлуксна болест, обостряне на гастритите и проблеми с дебелото черво. Необходимо обаче да се изключат други сериозни заболявания с подходящите изследвания. Специалистът смята, че всеки пациент трябва поне веднъж годишно да изследва чернодробните ензими – АЛАТ, АСАТ и ГГТ, с които, още преди да има симптоми, може да се „хванат“ заболяванията на черния дроб, независимо дали са свързани с приема на алкохол или инфекция с хепатит. Дружеството на гастроентеролозите настоява НЗОК да включи тези изследвания в годишните профилактични изследвания.

Стеатозата или т. нар. повишено омазняване на черния дроб може се дължи на приема на алкохол и въглехидрати, както и на някои видове хепатит и метоболитно обусловени заболявания като захарен диабет и подагра. Препоръката на гастроентеролога е да се намали до минимум приемът на т. нар. бързи въглехидрати:

„Всички тези заболявания са свързани с храната. Диетата, която препоръчваме, не включва ограничаване на мазнините, а на въглехидратите. Основното, което казваме на тези пациенти е, че трябва да забравят за хляба, тестото и сладките храни. „Добре дошли“ са зеленчуците, плодовете, месните и млечните продукти. Същината на инсулиновата резистентност при тези пациенти е, че не могат да усвояват добре глюкозата и затова тя започва да се натрупват като мазнини в черния дроб“. 

Не става дума обаче за т. нар. кетодиета и свръх прием на мазнини, а за ограничаване на въглехидратите, предупреди д-р Цонев. Оценка на степента на омазняване на черния дроб може да се направи и без биопсия – чрез апарат, който измерва тежестта на увреждане на чернодробния паренхим, фиброза и стеатоза на черния дроб.

Инфекция с коронавирус може да се прояви и с диаричен синдром

Първият пациент с Covid-19, лекуван в болницата, е имал именно тези симптоми, без характерните за инфекцията суха кашлица и температура. Става дума за жена, която впоследствие е развила пневмония.  Затова според специалиста, медиците трябва да стриктно да спазват противоепидемичните мерки с всеки пациент.

Чернодробни увреждания и повишение на нивата на чернодробните ензими могат да се появят около седмица след началото на инфекция с коронавирус.

„Те обаче не са първият белег на Covid-19. Това е реактивно увеличение и е свързано с основното заболяване и с високото ниво на феритин (железен пигмент) в кръвта - той се натрупва в белите дробове и впоследствие на черния дроб. Тепърва ще проучваме тези данни“.

Има описани и единични случаи на медикаментозно увреждане след лечение на коронавирусната инфекция. Затова е необходим индивидуален подход при терапията на всеки един пациент с Covid-19.

Още за диагностиката и лечението на гастроентерологичните заболявания и терапията при пациенти с наднормено тегло, алкохолни увреждания и инфекция с Covid-19 – чуйте в разговора с д-р Радин Цонев!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игрите от 90-те "възкръсват" в онлайн платформа

Децата на 80-те и 90-те са израснали с много игри на открито, които създават приятелства, развиват мисленето и социалните умения. През последните години повечето деца предпочитат игрите на компютър и на смартфон, но въпреки това има отново завръщане както към настолните игри от близкото минало, така и към позабравените игри на открито. “Кръстихме ги..

публикувано на 28.10.20 в 13:14

ЕС иска обща система за тестване за коронавирус

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи на страните от ЕС да унифицират системата за тестване за COVID-19, по-специално да използват експресни тестове за бързо идентифициране и изолиране на носителите на вируса. "В момента изследователите разработват бързи тестове, по-специално въз основа на анализ на слюнката, които трябва да помогнат..

публикувано на 28.10.20 в 11:46

НАСА и ЕКА си подадоха ръка за Луната

Европейската космическа агенция и НАСА подписаха меморандум, който предвижда Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство да изведе на мисия до Луната трима европейски астронавт, а европейската агенция се ангажира с построяването на два модула за лунната станция "Гейтуей", предаде ТАСС. ЕКА ще построи "не по-малко..

публикувано на 28.10.20 в 11:42
проф. Анна Кръстева

Проф. Анна Кръстева: Промяната ще е нов граждански проект, а не нов месия

Дебатите в днешно време се оказват позитивен и полезен начин за разглеждане и анализиране на обществените събития. Поредицата от дебати “За да има демокрацията бъдеще в България” събира студенти, преподаватели и интелектуалци. Тази вечер темата е за младежкото лидерство. “Идеята е да поразсъждаваме за демокрацията смело, визионерски, не такава,..

публикувано на 28.10.20 в 10:50

Студентските съвети подкрепиха новите мерки срещу коронавируса

Екипът на Националното представителство на студентските съвети във висшите училища подкрепя заповедта на министъра на здравеопазването от 27 октомври, която включва преустановяване на присъствения учебен процес във висшите училища и преустановяване на посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни заведения за развлечения на закрито.  "Считаме мерките..

публикувано на 28.10.20 в 10:14

Лъчезар Захариев: Искаме да бъдат обезщетени работниците в нощните заведения

Българската асоциация на заведенията е взела решение за отправяне на конкретно искане към държавата да обезщети работниците на трудов договор в нощните заведения, които са затворени, съобщи пред Радио София Лъчезар Захариев от асоциацията. "Всички вече са наясно, че броят на заразените ще нараства рязко през следващите 14 дни, но какъв е смисълът..

публикувано на 28.10.20 в 10:01

Затварянето на нощните заведения може да доведе до вълна от фалити

Затварянето на нощните заведения като ограничителна мярка срещу разпространението на коронавируса отново предизвика спорове и недоволство на заетите в този сектор.  Опасения за вълна от фалити на нощните заведения изрази пред Радио София Георги Вулджев , икономист от ”Експертен клуб за икономика и политика”. Икономическите мерки, които..

публикувано на 28.10.20 в 09:16