Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Фондация за нашите деца" очаква татковците да споделят какво е за тях бащинството

Бащинската фигура - важен фактор за развитието на детето

Снимка: https://pixabay.com/

Всички щастливи семейства по света си приличат, казва големият руски писател - хуманист Лев Николаевич Толстой. А във всяко от тях не бива да липсват нито мама, нито татко. Затова и фондация "За нашите деца" обяви наскоро една любопитна инициатива, свързана с бащинството. 

Докато Денят на майката е почитан и като светски, и като църковен празник (съответно на 8 и на 25 март, Благовещение), Денят на бащата е някак незаслужено пренебрегнат. На 26 декември, когато православната църква чества Св.Йосиф/,го пропускаме покрай празничната коледна еуфория, а светската традиция, която съществува по света, той да се отбелязва всяка трета неделя от месец юни, в България плахо се заражда през последните години.

Тази година организацията "За нашите деца" призова всички татковци у нас да споделят своите мисли и чувства по темата "Какво е за мен бащинството?" Онези, които пожелаят да се включат в инициативата, могат да изпращат снимки, видеа, разкази, колажи, стихове, рисунки, песни до 15 юни.  

"Идеята беше да привлечем повече внимание върху този празник и да привлечем самите татковци да разкажат какво за тях е бащинството, тъй като повечето инициативи, свързани с този празник, обикновено са насочени към децата и към това как те виждат твоя татко. Бащинската фигура е изключително важна за развитието на детето през целия му живот, а за всеки мъж това е един период, в който влизат в нова роля," разясни пред Радио София авторът на инициативата Александра Попова, експерт по връзки с обществеността на фондацията.

Още подробности за инициативата и как можете да се включите в нея - чуйте в интервюто на Гергана Пейкова с Александра Попова. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46