Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жените мотористи – пазители на българската традиция

2
Снимка: „ЕМПауърд България"
Сдружението на жените мотористи „ЕМПауърд България" започва национална кампания "Опознай и съхрани българското на две колела - Предай нататък". Идеята се появява по време на пандемията, когато нямаха възможност да пътуват свободно. 

Лилия Осойска – председател на сдружението, разказва, че предизвикателството да си моторист става все по-привлекателно за жените.

“Мотористите много обичаме да пътуваме, а още по-хубаво е когато това пътуване е споделено с хора, които харесваш, а най-хубаво, е когато посещаваш места, които ти докосват душата и те карат да се чувстваш добре”, казва Лилия Осойска.

По думите ѝ жените никога не карат безцелно, а се стараят да има някаква културна дейност. Така още преди месец, когато не бяха напълно свободни мерките за пътуване, те решават да направят своя инициатива "Опознай и съхрани българското на две колела - Предай нататък”.

Идеята е не само да се посетят местата, но и да споделят страстта си по моторите с други хора, които също да ги посетят с мотори.

Крайната точка на първото им пътешествие е с. Горно Драглище. Там те се запознават с Дешка и Палавите баби – пазителите на българските традиции в региона. Научават повече за местните гозби, пеят заедно месни песни и се сблъскват с хумора на домакините им. 

Освен това, железните дами обличат носии и изиграват едно хоро под дъжда.
Чуйте повече в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха скулптора Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творци, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична дейност. Флоренция..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22
Край Панчаревското езеро

Проблемът с почистването на Панчаревското езеро няма да остане нерешен

"Езерото Панчарево е гражданска кауза. Борим се от 2017 година и по наша инициатива се направи междуведомствена комисия от 17 различни ведомства, за да се обследва какво е състоянието на езерото . Установено е, че в него има 1/5 по-малко вода, отколкото по паспорт би трябвало да има. Това е заради наносите, които се вливат от река Бистришка и от..

публикувано на 30.01.23 в 13:39
Цирк Балкански в парк „Възраждане“

Повече безплатни забавления за децата и по-малко кучета

Какви са проблемите и предимствата на парк "Възраждане"? Той е едно от предпочитаните места за разходка на столичани, има и басейн, който за съжаление не е често посещаван. Паркът е предпочитан за разходка от гражданите не само през топлите месеци, но и през зимата. Свободно разхождащите се кучета и липсата на достатъчно детски площадки са част..

публикувано на 30.01.23 в 09:45