Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Призванието да помагаш и да си полезен, дори и само на 18

Eдно момче стана известно на обществото с ясно изразената си гражданска позиция, с готовността си да помага. Дарявал е книги, давал е на читалища.

Последната добрина, с която 18-годишният Кирил Балдев се захваща, е да бъде доброволец в болница “Пирогов” още в първите дни на борбата срещу Covid-19. Точно в този момент страховете на всички ни бяха най-силни, а неяснотата най-голяма. Без да се замисля, Кирил облича предпазния костюм и започва да дезинфекцира. Всяка сутрин става в 6.30 и до 16 часа пръска с препарати. Болницата се превръща в негов втори дом. Всеки ден е там – като доброволец и като санитар в клиниката по гнойно – септична хирургия.

Прекрачва всеки ден прага на болницата с позитивизъм и удовлетворение, че е полезен. Страхът остава на заден план, но все пак съществува. Мислил е често за болестта, но никога да се откаже:

"Аз чувствах, че щом съм поел такъв ангажимент, трябва да го продължа. За мен това не беше работа, а нещо добро, което върша. Ако беше работа и не ми харесваше, щях да напусна. Но трябваше да видя това и да го преживея. За цял живот ти остава споменът, че си помогнал с нещо на медиците."

Всички проблеми се преодоляват, когато сме обединени. Това е урокът, който 18-годишното момче научава, попадайки в среда, в която никой от нас не иска да бъде. Но отива там, без да се колебае. За да покаже на младите хора като него, че днешният ден е в техните ръце. И че ако искат да живеят добър живот, не трябва да бъдат просто пасивни наблюдатели.

Кирил Балдев иска да бъде запомнен като “момчето, което помага”. Без претенции, без самозабрава. Просто защото вярва, че това е правилният начин на живот. Живот, който живее с гордо вдигната глава и вяра, че някой ден съдбата ще му се отблагодари.


БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24