Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Онлайн търговците в недоумение след забраната за бебешките храни

Онлайн търговията с бебешки и детски храни вече е забранена. Голяма част от търговците на този вид стоки в интернет пространството останаха изненадани от промените и трябваше да реагират бързо, за да не бъдат санкционирани от държавата. Разпоредбата е в сила от 3 юни, когато беше приет нов вариант на Закона за храните от Народното събрание, гласуван в края на май тази година след повече от две години престой в парламента. 

Няма официални мотиви за забраната за онлайн търговия с бебешки и детски храни, а коментарите бяха, че има нужда от по-сериозен контрол върху тези стоки. 

Радослав е управител на един от големите онлайн магазини, които търгуват с детски стоки от 2012 година. Въпросът, който си задава той, е какво ще бъде направено със съществуващата складова наличност. В конкретния случай храните не са много голяма част от бизнеса на сайта, но притесненията идват от това, че се губи едно удобство и се възпрепятства нормалното протичане на онлайн търговията. 

"Ние имахме инвестиция за внедряване на храните като менюта в сайта. Хората свикнаха да намират вече определени марки в нашия сайт и започнахме да се развиваме, да трупаме дивиденти от тази дейност, но в един момент тя бе преустановена."

Радослав признава необходимостта от регулации, особено когато става дума за деца. Той обаче изрази съмнение, че в случая това може да не е основната причина за налагането на това ограничение. 


БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли София да се управлява по нов модел? Или да...

Възможен ли е подход, в който гражданите и експертите , данните и диалогът заемат ключова роля в управлението на София и работят заедно с местната власт. Отговорът не е известен, поне докато не се опита прилагането на такова взаимодействие. Все пак предложението идва от специалисти, урбанисти, от хора, които милеят за облагородяването на..

публикувано на 02.02.23 в 20:04

Съм, правя, имам… Кой съм аз като родител и какво правя за децата си?

Защо ми взе Спайдърмена, сега ще ти счупя Барбито, ще те набия…  Неизбежните скандали, съревнования и сравнения между децата ни – независимо дали са брат и сестра, две момичета, или пък две момчета. А ние като родители какво правим, чия страна заемаме, решаваме ли спора, или го замитаме, или пък още по-далеч стигаме като насърчаваме..

публикувано на 02.02.23 в 16:50

Родители и учители имат и резерви към безплатните учебници до XII клас

Всички ученици от I до XII клас ще ползват безплатни учебници от началото на 2024/25 учебна година . Това решиха депутатите като приеха на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование. В момента само учениците до VII клас не купуват учебниците си. Искането държавата да осигури учебници за всички..

публикувано на 02.02.23 в 16:46

Агенцията за хората с увреждания дава информация по различни свои програми

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира онлайн информационни дни за програмите, които финансират проекти за осигуряване на заетост, рехабилитация и интеграция, изграждане на достъпна среда за хората с увреждания.  По време на Деня на отворените врати участниците ще могат да се запознаят с програмите и да зададат своите въпроси,..

публикувано на 02.02.23 в 14:57

Обичате ли сладко?

Ако обичате торти и шоколадови изделия, няма нужда да чакате празничен повод. Следващия уикенд – на 11 и 12 февруари, малко преди Свети Валентин, може да посетите специализиран Фестивал на сладките и тестени изкушения ("Sofia Dessert Fest"). На място - в един от софийските молове, ще може да опитате вкусни и здравословни храни,..

публикувано на 02.02.23 в 14:39

Инициативата "Съседите помагат първи" обединява за сътрудничество и взаимопомощ

Българският червен кръст (БЧК) пое председателството на регионалната мрежа за взаимопомощ "Съседите помагат първи". В ефира на "Радиокафе" Преслава Лилова, представи подробности. "Съседите помагат първи" е мрежа за Югоизточна Европа и държавите там, които имат организации на Червения кръст и „Червения полумесец.“ Тя се базира на едно основно..

публикувано на 02.02.23 в 14:07
Част от експозицията

Левски и извън обичайното му обкръжение

Фотодокументална изложба „Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата“ беше открита днес в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Експозицията разказва за развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. с изявите на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски през 1873 г. Включени са всички..

публикувано на 02.02.23 в 13:38