Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 27 и 28 юни

Деца и родители почистват сградата и двора на 75-о училище в кв. "Факултета"

Партньори са Столичният инспекторат и БНР

| обновено на 26.06.20 в 18:45
БНР на гости в 75-о училище "Тодор Каблешков"
Снимка: Ани Петрова - БНР

Столичният инспекторат и 75-о основно училище "Тодор Каблешков" в квартал "Факултета" организират на 27 и 28 юни акция за почистване на сградата и двора. Това е първата инициатива за почистване на училищните дворове и пространства в София.

Амбицията е примера да бъде последван и от други градове в страната.

Българското национално радио също се включва в кампанията като медиен партньор.

Тази събота и неделя на първа линия ще бъдат децата от 75-о училище, които ще дадат пример на родителите и съкварталците си и ще им покажат в каква среда искат да живеят.

„Ние сме контролен орган, но инициативата на 75-о училище е много добра и я подкрепяме“, обясни пред Радио София директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. „Така ще се покаже, че и в условията на епидемия, хем деца и родители ще са на открито, хем може да се свърши нещо полезно, което ще се отрази и на здравето. Ще се включим не само с предоставяне на материали и извозване на събрания отпадък, но и с въвличане на децата в последващия контрол.“

Вече е извършен оглед в и около училището, сменят се съдовете за смет.

Акцията е предвидена за двата дни, за да няма събиране на много хора едновременно, допълни Георгиева.

Лава Коцева, директор на 75 ОУ„По този начин ще покажем на децата, че трябва да живеем в чиста околна среда и да я пазим“, отбеляза директорът на 75-о училище Лава Коцева. Нейната инициатива е предвиждала почистването да стане още през април, но заради коронавируса то ще стане чак сега. „Около училището минават и недобросъвестни граждани, с добрите си дела ще покажем и на тях, че „Факултета“ не е и не бива да бъде сметище.“

Лава Коцева разказа и за други училищни инициативи и допълни, че често разчитат на медиаторите Илия Илиев и Ангел Сираков - бивши футболисти и лидери сред общността.

„Ще има летен лагер, игри и други мероприятия за децата“, обеща директорката.

Веска Георгиева каза, че желаещите от децата ще могат да станат инспектори за един ден. И напомни на столичани някои от изискванията при изхвърляне на различните видове отпадъци.

Чуйте разговора на Катя Василева с инж. Веска Георгиева и г-жа Лава Коцева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34