Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На море, но къде?

Снимка: Ани Петрова

Над 1.6 млн. българи възнамеряват да почиват това лято, сочат данните на социолозите от агенция “Тренд“. Това е сериозен спад спрямо миналата година. Младите хора и жителите на София са основен дял в плануващите почивка.

Една от основните причини хората да се отказват от лятната си ваканция, очаквано е финансовия недостиг. Опасенията около коронавируса са причина за едва 12% да се откажат от лятната си почивка.

Малко над половината летовници са заявили, че ще изберат българското Черноморие, а всеки пети е отговорил, че ще почива в чужбина. Забелязва се и друга интересна тенденция – увеличаване на броя желаещи да изкарат почивката си на планина вместо на море, тази година това са 21% от летуващите.

Гърция остава абсолютен фаворит за почивка зад граница – нея ще изберат 2/3 от българските туристите в чужбина. На второ място е Турция, където ще отиде всеки пети турист, заминаващ извън България. За сравнение – в Италия, където бяха някои от най-сериозните огнища на коронавируса, ще заминат само 3% от тях.

Като основни фактори, определящи избора на дестинация, хората посочват цената на нощувките и предпочитанието им към самото място.

Двама от запитаните, не пожелаха да бъдат записани, но споделиха, че скандалите около строителството на Алепу и в Синеморец са “вулгарна подигравка в лицето на гражданите", а заради "алчното презастрояване на всяко кътче природа, рано или късно отливът от Черноморието ще бъде пълен".

Обоснован потребителски избор, ирационални нагласи или протестен акт, каквато и да е причината, за съжаление, голяма част от сънародниците ни целенасочено избягват нашето Черноморие, а този сезон повече от всякога родният туризъм се нуждае от подкрепа.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39