Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възход на електронните спортове заради Covid-19

Футболната звезда Дейвид Бекъм влезе в света на електронните спортове. Преди броени дни стана ясно, че той инвестира в английски клуб, който организира състезателни академии и отбори в различни eSports лиги.

Американският баскетболист Шакил О'Нийл също инвестира в много голяма eSports организация преди време. Това са само някои от доказателствата, че интересът към тази индустрия е голям.

Електронните спортове отбелязаха страхотен бум по време на изолацията заради Covid-19, а според платформата за анализи Newzoo за 2020 - индустрията на видео игрите ще достигне 159 млрд. долара, което е 4 пъти повече от филмовата и 3 пъти повече от музикалната индустрия.

"Левски" е първият футболен клуб в България, който има свой отбор в електронните спортове. През април те проведоха турнир по FIFA20, с който отличиха двамата най-добри играчи, които станаха част от отбора на футболния клуб по електронни спортове. Те ще се състезават срещу най-големите европейски и световни грандове във футбола.

Както при традиционните спортове, за да получават информация феновете, са нужни спортни журналисти, които отразяват събитията в сферата на електронните спортове. Никола Петров се занимава с e-sports журналистика в последните 2 години. 

“Общото между традиционния и електронния спорт е организацията и начинът, по който функционират. Електронните спортове почти във всички аспекти работят както традиционните спортове - има лиги, първенства, купи, както и професионални отбори, треньори, които работят с тях”, казва той.

Още за електронните спортове може да научите от разговора в звуковия файл.