Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас - град с модерна визия и добро обслужване

Мерките на държавата за подпомагане на туристическия бранш работят

Кметът на Бургас Димитър Николов
Снимка: БГНЕС
В разгара на летния сезон хотелиерите по морето свалят цените и привличат родни туристи. Отстъпките стигнаха 50% според офертите в сайтовете, а плажните заведения дават бонуси. И всичко това се случи дни, след като стана ясно, че руските и английските туристи няма да дойдат през юли, защото те не бяха включени в обсъждания списък от Европейската комисия заради големия брой заразени от коронавирус.

От София до Слънчев бряг вече ще се движим по четирилентов път. Последното звено, което е най-натоварено е обходът на Бургас. Очаква се през следващите дни да бъде избран изпълнител. Това ще облекчи както трансферите, така и всички пътуващи туристи. Това коментира за неделното Радиокафе кметът на община Бургас Димитър Николов.

С рекламата, с дотирането от 35 евро за всяка самостоятелна седалка на авиокомпаниите, особено за чартърите, с допълнителната мярка 60/40 и преформатирането 80/20, ежедневно се дават консултации - така държавата помага на туристическия бранш. Всеки преструктурира бизнеса си така, че да е най-малко финансово уязвим и колкото се може повече работни места да бъдат запазени. Всички в бранша в община Бургас полагат усилия да запазят качествения персонал, става ясно от думите на кмета.

Преди дни е направено проучване в градовете по Южното Черноморие, в Бургаска област от Несебър до Царево, което показва, че хората, които са се докоснали до коронавируса са под 1%, а това е висока степен на сигурност, допълва Николов. При направените анализи на водата пък става ясно, че показателите са два пъти по-добри от замерванията през последните три години. Морските плажове отговарят на всички изисквания, те са обезопасени и има медицински екипи, които оказват бърза помощ.

В края на миналата седмица Димитър Николов представи обновената сграда на улица "Филип Кутев" № 11, в която от септември ще се помещава новият Център за обществена подкрепа в Бургас. Старата сграда вече е цялостно преобразена, модерно обзаведена и оборудвана за нуждите на социалния център, който е с капацитет до 100 места и 4 места за спешно настаняване. В него има център за спешен прием, две зали за индивидуална и семейна работа и зала за групова работа с деца и родители. Центърът е част от европейски проект, в който влизат още 4 нови социални центрове.

"С реализирането на този проект, създаваме условия за предоставяне на грижи за най-уязвимите сред нас - деца и младежи, настанени в социални институции, лица с увреждания и с потребност от постоянна медицинска грижа. Новите социални услуги ще обхванат 300 деца и младежи и ще помогнат за тяхната реинтеграция в обществото. Освен това, чрез тях се разкриват и нови 50 работни места за специалисти като психолози, логопеди, медицински сестри и социални работници", посочи кметът Димитър Николов.

В началото на тази седмица Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова подписаха споразумение за изграждане на модерна детска болница в морския град. Документът позволява да започне реалното планиране на дейностите за изграждане на специализираното лечебно заведение.

"Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи на медицинските специалисти да помагат на децата с различни медицински проблеми и ще елиминира риска от транспортирането им до болници в София. Здравното заведение ще бъде в тясна връзка с Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров"", коментира Николов.

Близо до болницата ще бъде осигурен общински терен за построяване на жилища за лекари и медицински специалисти, които работят в бъдещата детска болница. В процеса на строителството ще бъдат въвлечени като възможност за дуално обучение ученици от бургаски училища с различни професионални специалности като геодезисти, електро техници, програмисти и други.

Община Бургас ще осигури и програма за всички, които искат да придобият специализация в сферата на детските заболявания и педиатрията.

Чуйте интервюто на Анелия Торошанова с Димитър Николов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09