Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас - град с модерна визия и добро обслужване

Мерките на държавата за подпомагане на туристическия бранш работят

Кметът на Бургас Димитър Николов
Снимка: БГНЕС
В разгара на летния сезон хотелиерите по морето свалят цените и привличат родни туристи. Отстъпките стигнаха 50% според офертите в сайтовете, а плажните заведения дават бонуси. И всичко това се случи дни, след като стана ясно, че руските и английските туристи няма да дойдат през юли, защото те не бяха включени в обсъждания списък от Европейската комисия заради големия брой заразени от коронавирус.

От София до Слънчев бряг вече ще се движим по четирилентов път. Последното звено, което е най-натоварено е обходът на Бургас. Очаква се през следващите дни да бъде избран изпълнител. Това ще облекчи както трансферите, така и всички пътуващи туристи. Това коментира за неделното Радиокафе кметът на община Бургас Димитър Николов.

С рекламата, с дотирането от 35 евро за всяка самостоятелна седалка на авиокомпаниите, особено за чартърите, с допълнителната мярка 60/40 и преформатирането 80/20, ежедневно се дават консултации - така държавата помага на туристическия бранш. Всеки преструктурира бизнеса си така, че да е най-малко финансово уязвим и колкото се може повече работни места да бъдат запазени. Всички в бранша в община Бургас полагат усилия да запазят качествения персонал, става ясно от думите на кмета.

Преди дни е направено проучване в градовете по Южното Черноморие, в Бургаска област от Несебър до Царево, което показва, че хората, които са се докоснали до коронавируса са под 1%, а това е висока степен на сигурност, допълва Николов. При направените анализи на водата пък става ясно, че показателите са два пъти по-добри от замерванията през последните три години. Морските плажове отговарят на всички изисквания, те са обезопасени и има медицински екипи, които оказват бърза помощ.

В края на миналата седмица Димитър Николов представи обновената сграда на улица "Филип Кутев" № 11, в която от септември ще се помещава новият Център за обществена подкрепа в Бургас. Старата сграда вече е цялостно преобразена, модерно обзаведена и оборудвана за нуждите на социалния център, който е с капацитет до 100 места и 4 места за спешно настаняване. В него има център за спешен прием, две зали за индивидуална и семейна работа и зала за групова работа с деца и родители. Центърът е част от европейски проект, в който влизат още 4 нови социални центрове.

"С реализирането на този проект, създаваме условия за предоставяне на грижи за най-уязвимите сред нас - деца и младежи, настанени в социални институции, лица с увреждания и с потребност от постоянна медицинска грижа. Новите социални услуги ще обхванат 300 деца и младежи и ще помогнат за тяхната реинтеграция в обществото. Освен това, чрез тях се разкриват и нови 50 работни места за специалисти като психолози, логопеди, медицински сестри и социални работници", посочи кметът Димитър Николов.

В началото на тази седмица Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова подписаха споразумение за изграждане на модерна детска болница в морския град. Документът позволява да започне реалното планиране на дейностите за изграждане на специализираното лечебно заведение.

"Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи на медицинските специалисти да помагат на децата с различни медицински проблеми и ще елиминира риска от транспортирането им до болници в София. Здравното заведение ще бъде в тясна връзка с Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров"", коментира Николов.

Близо до болницата ще бъде осигурен общински терен за построяване на жилища за лекари и медицински специалисти, които работят в бъдещата детска болница. В процеса на строителството ще бъдат въвлечени като възможност за дуално обучение ученици от бургаски училища с различни професионални специалности като геодезисти, електро техници, програмисти и други.

Община Бургас ще осигури и програма за всички, които искат да придобият специализация в сферата на детските заболявания и педиатрията.

Чуйте интервюто на Анелия Торошанова с Димитър Николов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13