Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургас - град с модерна визия и добро обслужване

Мерките на държавата за подпомагане на туристическия бранш работят

Кметът на Бургас Димитър Николов
Снимка: БГНЕС
В разгара на летния сезон хотелиерите по морето свалят цените и привличат родни туристи. Отстъпките стигнаха 50% според офертите в сайтовете, а плажните заведения дават бонуси. И всичко това се случи дни, след като стана ясно, че руските и английските туристи няма да дойдат през юли, защото те не бяха включени в обсъждания списък от Европейската комисия заради големия брой заразени от коронавирус.

От София до Слънчев бряг вече ще се движим по четирилентов път. Последното звено, което е най-натоварено е обходът на Бургас. Очаква се през следващите дни да бъде избран изпълнител. Това ще облекчи както трансферите, така и всички пътуващи туристи. Това коментира за неделното Радиокафе кметът на община Бургас Димитър Николов.

С рекламата, с дотирането от 35 евро за всяка самостоятелна седалка на авиокомпаниите, особено за чартърите, с допълнителната мярка 60/40 и преформатирането 80/20, ежедневно се дават консултации - така държавата помага на туристическия бранш. Всеки преструктурира бизнеса си така, че да е най-малко финансово уязвим и колкото се може повече работни места да бъдат запазени. Всички в бранша в община Бургас полагат усилия да запазят качествения персонал, става ясно от думите на кмета.

Преди дни е направено проучване в градовете по Южното Черноморие, в Бургаска област от Несебър до Царево, което показва, че хората, които са се докоснали до коронавируса са под 1%, а това е висока степен на сигурност, допълва Николов. При направените анализи на водата пък става ясно, че показателите са два пъти по-добри от замерванията през последните три години. Морските плажове отговарят на всички изисквания, те са обезопасени и има медицински екипи, които оказват бърза помощ.

В края на миналата седмица Димитър Николов представи обновената сграда на улица "Филип Кутев" № 11, в която от септември ще се помещава новият Център за обществена подкрепа в Бургас. Старата сграда вече е цялостно преобразена, модерно обзаведена и оборудвана за нуждите на социалния център, който е с капацитет до 100 места и 4 места за спешно настаняване. В него има център за спешен прием, две зали за индивидуална и семейна работа и зала за групова работа с деца и родители. Центърът е част от европейски проект, в който влизат още 4 нови социални центрове.

"С реализирането на този проект, създаваме условия за предоставяне на грижи за най-уязвимите сред нас - деца и младежи, настанени в социални институции, лица с увреждания и с потребност от постоянна медицинска грижа. Новите социални услуги ще обхванат 300 деца и младежи и ще помогнат за тяхната реинтеграция в обществото. Освен това, чрез тях се разкриват и нови 50 работни места за специалисти като психолози, логопеди, медицински сестри и социални работници", посочи кметът Димитър Николов.

В началото на тази седмица Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова подписаха споразумение за изграждане на модерна детска болница в морския град. Документът позволява да започне реалното планиране на дейностите за изграждане на специализираното лечебно заведение.

"Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи на медицинските специалисти да помагат на децата с различни медицински проблеми и ще елиминира риска от транспортирането им до болници в София. Здравното заведение ще бъде в тясна връзка с Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров"", коментира Николов.

Близо до болницата ще бъде осигурен общински терен за построяване на жилища за лекари и медицински специалисти, които работят в бъдещата детска болница. В процеса на строителството ще бъдат въвлечени като възможност за дуално обучение ученици от бургаски училища с различни професионални специалности като геодезисти, електро техници, програмисти и други.

Община Бургас ще осигури и програма за всички, които искат да придобият специализация в сферата на детските заболявания и педиатрията.

Чуйте интервюто на Анелия Торошанова с Димитър Николов в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ТУЕС фест 2021

ТУЕС фест - вярваш ли в идеите си, давай напред!

Среща с победителите от двудневното онлайн изложението на ученически проекти от Техническото училище към Техническия университет - София - ТУЕС фест. По време на събитието бяха представени 69 проекта на общо 130 ученици, които се бориха за отличието най-добър проект в три категории - софтуер, компютърни мрежи и роботика. 5-6 месеца отнема..

публикувано на 08.05.21 в 10:11
Стела Джамбазова

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Преди 193 години, на този ден е роден големият човеколюбец Жан-Анри Дюнан - идеолог и създател на международното червенокръстко движение. Как преминава един ден под знака на помощта, ще научим от Стела Джамбазова, председател на  Българския младежки червен кръст (БМЧК): "Да отделя един час на ден не е нещо голямо за мен, а за другите може да е много..

публикувано на 08.05.21 в 09:38
Веселин Веселинов-Еко

На 13-ти май започва 8-то издание на Music Elevator

На 13-ти май започва 8-мото издание на Music Elevator, когато емблематичните ZONE - C и LA MIGRA се качват в една вечер на сцената на Sofia Live Club с музика на световно ниво. Започват точно в 19.30 ч. и гарантират, че всяка минута от програмата ще си заслужава. ZONE-C - групата, създадена в сърцето на София и събрала на едно място култови джазмени, е..

публикувано на 07.05.21 в 18:12

Може да има размествания, но не и в предпочитанията за определена партия

След станалите резултати от парламентарните избори за много хора бяха очаквани предсрочните избори, които са обявени за 11 юли 2021 г.. “След изборите всички очи бяха насочени към “Има такъв народ” и действията на лидера ѝ Слави Трифонов. В момента, в който се разбра, че тази партия ще реши да върне мандата, още тогава стана ясно, че се върви към..

публикувано на 07.05.21 в 17:14

Емилия Генова: Всеки цвят, всеки спомен трябва да бъде изразен

В своята вдъхновяваща рубрика “Хубава работа” Олга Василевска ни среща с Емилия Генова, млад и креативен дизайнер, който е в началото на своята кариера.  Тя мечтае да прави дрехи още от четиригодишна. Завършва университет по изкуство в Италия. Обучението там не дава достатъчно простор и свобода на мечтите й, поради което Емилия се чувства..

публикувано на 07.05.21 в 15:27

Заради Covid-19 има отлив на хората от София към селата

В резултат на разпространението на Covid-пандемията през 2020-та година е отчетен отлив на населението от София към селата в близост до столицата, посочва в интервю пред БГНЕС Магдалена Костова от Националния статистически институт (НСИ). “Предвид ограниченията, които бяха наложени за пътуване, имаме ниска емиграция, т.е. малък брой хора са..

обновено на 07.05.21 в 15:07

„Новата прическа на Вики“ - за домашното насилие като болест на обществото

Съществува една рядка категория книги, които стискат за гърлото от първата до последната страница. „Новата прическа на Вики“ е като ритник в слънчевия сплит. Цветелина Цекова отваря кутията на Пандора и разкрива неудобната истина за домашното насилие. Историята на главната героиня пресъздава действителни събития и съвсем не е единствена по рода..

публикувано на 07.05.21 в 14:07