Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как се разви street art в София

„There is Light“ с участието на Nasimo
Снимка: Urban Creatures
София се оказва една от европейските столици с много добре развито street art (в превод: улично изкуство). Чужденците се впечатляват от високото ниво на художественост на българските стенописи, които показват добре развита графити култура.
Първите графити в София се появяват в средата на 90-те години, като говорим за начало на по-скоро класическите графити - Нюйоркските графити, тези в които е важен стилът и буквите.

Кога в България графитите минават в ниво стенопис? Това е около 2010 - 2011 г. с първите стенописи на "140 идеи".

"Съвсем в началото тръгват от Зона Б-5 и там някъде много добре пасват, заради странната архитектура на квартала", разказва културологът Цветан Бизев, един от основателите на Sofia Graffiti Tour.

Всяка стъпка от развитието на графити културата в София е детайлно разказана в увлекателна и динамична история, която стига до наши дни. Това, че градът е така изрисуван, впечатлява изключително много чужденците, които посещават столицата. Разкриват се стенописи и street art, който се заиграва със средата.

“Впечатлява ги това, че реално стенописите тук са на много високо ниво. Мислейки за София, не са мислили за нещо алтернативно и graffiti street art. Сега обаче все повече този имидж започва да се създава”, допълва Цветан Бизев.

Проектите на Visionary много често третират социални теми - бежанци, толерантност, екология. В експресията си артистите боравят и преплитат различни видове изкуство - графити, съвременен танц, поезия, 3D mapping и т.н.
Дали може градското пространство да служи за пропаганда - да, дори точно така се заражда street art-а”, обяснява Деляна Ангелова - един от основателите и проектен мениджър на Фондация Visionary. “Това е платното, на което хората са засягали темите на деня и са ги доразвивали и са ги превръщали в начин на промяна”, допълва тя.
“Има рисувачи - хора, които предават реалността, но има и художници, които създават реалността. Именно това създаване на друга, различна реалност, е най-сложно. Това да си многопластов, дълбок. Да не се бориш със самия процес на рисуване, а с процесите, които протичат в главата ти”, допълва Ясен Гешев - основател на организацията Urban Creatures - платформа за промяна на градската среда.  

Цялата история на развитието на графити културата в София, чуйте в репортажа на Антония Руменова и Боян Бочев в звуковите файлове.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община търси нови възможности за изграждане на паркинги в София

"Имаме няколко форми на осигуряване на възможности за паркиране на столичани. Това са зоните за платено паркиране. Знаете, че първоначално те бяха посрещнати с недоволство, но в последствие живущите в зоните, където те са въведени, останаха доволни от това, че се въвежда ред в начина на паркиране. Освен това голяма част от придошлите автомобили на..

публикувано на 11.08.20 в 19:43

Изграждат последния участък от бул. "Монтевидео"

Изгражда се последният участък от бул. "Монтевидео", който прави връзка с новата метростанция в столичния квартал "Овча купел". Целта е до началото на учебната година да приключат пътните работи и да бъде пуснато движението по булеварда, съобщават от Столичната община. Продължава работата по тротоарите. В момента по този участък се изгражда..

публикувано на 11.08.20 в 19:02

Йордан Ефтимов за симптоматиката на литературните скандали у нас

Литературният живот у нас често е арена на сблъсъци между писатели, издатели и читатели, а понякога скандалите се оказват по-интересни от книгите. Всъщност, има аргументирани дискусии и други, които са по-популистки и с търговска цел. По този повод и за да се опитаме да вникнем в симптоматиката на литературните спорове у нас, поканихме доц. Йордан..

публикувано на 11.08.20 в 18:03

Хранителните разстройства - не изход от трудностите, а задънена улица

Инициативата "Живот на килограм" организира днес онлайн група на тема "Какви са дълбоките причини за проблемната връзка с храната и как да се справим с тях."  В последно време особено покрай пандемията от Covid-19 много хора започват да намират утеха в храната, но нерядко се стига до хранителни проблеми. Любомира Манчева от "Живот на килограм"..

публикувано на 11.08.20 в 17:50

Професионалното прегаряне засяга хората, загубили смисъл и удоволствие от работата си

Въпросът “Как виждате бъдещето си в професията след 10 години?” е част от сценария на всички HR експерти. Опитът на специалистите по човешки ресурси показва от самото начало как кандидатите за работа ще отговорят на този въпрос.  “Някои може и да са наясно със себе си, но във връзка с несигурността, която дебне както на пазара на труда, така и в..

публикувано на 11.08.20 в 17:25

Орлов мост е акцентът, но къде е ударението

Във времето на протестни събития неизменно в медиите се споменава едно наименование на известна столична забележителност, записана вече в историята със значението на място, символизиращо гражданското недоволство. Да, става дума за Орлов мост . И няма как да не ви е направило впечатление, че прилагателното в това словосъчетание доста често се..

публикувано на 11.08.20 в 16:45
Двете издания на Яна Язова.
Вдясно е пълният вариант от 2003 г.

„Война“ на Яна Язова предизвика спор сред издатели и изследователи

Малко са книгите в българската литература, които биват обречени на забвение в продължение на повече от половин век след написването им. Една от тях е романът на Яна Язова „Война“ . Така издателите от „Българска история“ информират появата на книгата преди броени дни. Произведението е завършено през 1946 г., а ръкописът дълго време остава..

публикувано на 11.08.20 в 16:26